V študentske volitve se je morala vmešati policija 

Filozofska fakulteta: študent spolno nadlegoval študentke, nato je policija obravnavala še kršitev javnega miru in reda.

Objavljeno
20. oktober 2016 12.44
Posodobljeno
20. oktober 2016 12.44
S. H.
S. H.

V torek in sredo so na članicah ljubljanske univerze potekale volitve v študentski zbor in študentske organizacije visokošolskih zavodov. Brez incidentov tudi tokrat, kot že nekajkrat v preteklosti, ni šlo.

Včeraj je Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) medijem razposlala sporočilo za javnost, v katerem je pojasnila, da je med izvajanjem predvolilne kampanje na filozofski fakulteti prišlo do fizičnega obračunavanja, v katerem je posredovala policija.

To so nam potrdili tudi na policiji. Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostjo na ljubljanski policijski upravi, pravi, da je bila policija včeraj okrog 11. ure obveščena o kršitvi javnega miru in reda. »Policisti so kršitelju zaradi njegovega ravnanja (tako za vedenje do prijaviteljice kot zaradi ravnanja do drugega udeleženca v dogodku) izdali plačilni nalog,« pojasnjuje.

Kršitelj po njihovih podatkih ne obiskuje omenjene fakultete. Nihče v dogodku ni bil telesno poškodovan, niti ni izbruhnil pretep.

Kaj se je zgodilo?

Na ŠOU pravijo, da je Tibor Rutar, ki je zaposlen na fakulteti in pri kampanji pomaga Združeni listi študentskih društev (ZLŠD), fizično obračunal z enim izmed študentov, ki je pomagal ekipi Filofac. Rutar je menda kljub nasprotovanju študenta poskušal fotografirati, ta pa se je branil z zamahom roke in mu iz rok izbil telefon.

»Nakar se je začelo fizično obračunavanje nad študentom in dušenje,« so na podlagi pričevanj študentov zapisali v organizaciji. O Rutarju na ŠOU ugibajo, da je partner ene od kandidatk ZLŠD na volitvah.

Rutar pa je danes pojasnil, da je na hodniku naletel na prepir zaradi volitev, ki ga je želel posneti s telefonom. Tega mu je nato študent zbil iz rok. Ker se je ustrašil, se je študenta dotaknil. Policija je bila o tem obveščena, in sicer je ocenila, da je šlo za njegovo samoobrambo.

Že ves čas kampanje so se na fakulteti dogajale nepravilnosti, pravijo na ŠOU. Stranka ZLŠD namreč ni prijavila izvajanja kampanje pravočasno. Zato jim je ŠOU kampanjo dovolila le od torka. Poleg tega so vodstvo FF obtožili, da neenakopravno obravnava liste.

Poleg nasilja tudi spolno nadlegovanje

Pet študentk fakutete, ki so bile vključene v kampanjo na strani ZLŠD, so med kampanjo spolno nadlegovanja. Študent, ki prav tako ne prihaja s filozofske fakultete, jih je obkladal s seksističnimi izrazi, poleg tega se jih je dotikal in jih zasledoval tako po fakulteti kot tudi po toaletnih prostorih. Za pomoč so zaprosile ŠOU, kjer so se jim »samo nasmejali« in dejali, da za to nimajo dokazov, so povedale medijem. Ena od študentk se je nato obrnila na policijo, ki je fantu izrekla globo in prepoved približevanja.

Red. prof. dr. Eva Dolar Bahovec z oddelka za filozofijo je dogodek opisala kot nedopustni eksces. »Kot so mi poročali študentje, so nekateri predstavniki ŠOU ali z njimi povezani posamezniki s telesnim otipavanjem in hudo obliko spolnega nadlegovanja kršili osnovne pravne norme in civilizacijske pridobitve,« je zapisala v javnem pismu. Po njenem mnenju so s tem poskušali vplivati na izid volitev.

»Nedopustno je, da se danes, v letu 2016, v naši državi, na naši fakulteti, na univerzi kot dedinji razsvetljenstva − in sploh kjerkoli − dogajajo nasilna dejanja spolnega nadlegovanja in vsega drugega, kar je s tem povezano,« je opozorila.

Študentke so se v torek obrnile še na dr. Iztoka Šorija, asistenta na oddelku za sociologijo. Povedale so mu, da imajo predstavnice ZLŠD težave s predstavniki konkurenčne skupine, saj da so agresivni, jih zasledujejo in jih spolno nadlegujejo.

V študentski politiki seksizem in šikaniranje pogosta

Dogajanje je pokomentirala tudi Ana Belčič, nekdanja poslanka študentskega zbora, nekdanja članica sveta za visoko šolstvo ŠOS in vodja resorja za študijsko problematiko (2014−2016). V zadnjih letih svojega delovanja v študentski politiki je bila priča različnim situacijam, ki ne spadajo v normalno delovno okolje; od pritiskov, seksizma, šikaniranja in neprimernega deljenja funkcij.

»Vsakič ko dopustimo, da se dogajajo nepravilnosti, beseda študentov kot mladih izobražencev izgubi del svoje vrednosti,« poudarja in dodaja, da je treba preprečiti plenjenje v sistemu študentskega organiziranja. Začeti bi bilo treba pri novem zakonu o skupnosti študentov, ki pa bo jutri v državnem zboru po njenih napovedih žal padel.

V spodnjem videu si poglejte izjave napadenih študentk filozofske fakultete, ki so danes sklicale tiskovno konferenco.