V Vevčah bodo končno dobili pravo kanalizacijo

Kanalizacijo od Slap do Vevč bodo začeli graditi junija, zgrajena pa bo do prihodnje pomladi.

Objavljeno
07. maj 2013 11.35
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Nenehne pritožbe krajanov četrtne skupnosti Polje, da jih občina zapostavlja, da marsikje nimajo kanalizacije, da so ceste v razsulu, stare vodovodne cevi pa dotrajane, so končno obrodile sadove. Občina se bo namreč v kratkem lotila štirih večjih komunalnih naložb.

Kot sta za Delo povedala direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde in direktor javnega podjetja Vo-Ka Krištof Mlakar, bi čez en mesec lahko začeli uresničevati projekt komunalnega urejanja na 1,7 kilometra dolgem območju med Slapami in Vevčami. Nosilec projekta bo podjetje Energetika, saj bodo na omenjeni trasi gradili plinovod, denar za ločena sistema fekalne in meteorne kanalizacije, vodovod in elektrokabelsko kanalizacijo pa bodo zagotovili drugi soinvestitorji.

Izbor izvajalca

Na razpis za izbiro izvajalca del, ki se je iztekel 4. aprila, so dobili pet prijav, trenutno pa preverjajo ponudbe. Sledila bodo pogajanja o končni ceni in izbor izvajalca. Če na izbiro ne bo pritožb, bi delo lahko steklo v juniju.

Končano naj bi bilo do prihodnje pomladi, pri čemer sta sogovornika opozorila, da bodo na tej trasi uredili tudi pločnik (kjer bo to zaradi hiš ob cesti mogoče) in javno razsvetljavo. Za ta del posla bo treba kasneje podpisati še dopolnilo k pogodbi. Še večja je vrednost obnove dotrajanega vodovoda s hkratno dograditvijo manjkajoče fekalne kanalizacije ob Cesti 30. avgusta v Vevčah. Z davkom vred je ocenjena na 576.000 evrov, izvajalo pa jo bo že izbrano podjetje Prenova Gradbenik iz Ljubljane. Rok za dokončanje del je letošnji september. Omenjena cesta bo na odseku med Zaloško cesto in križiščem z Vevško zaprta za promet do 22. julija, mestni avtobus številka 12 pa bo med tem časom v smeri proti Zalogu vozil po Zaloški cesti do Petrola, kjer bodo uredili tudi začasno obračališče.

Ljubljanica bo čistejša

Po Mlakarjevih besedah bo od septembra v Ljubljanico teklo veliko manj neprečiščenih odplak kot doslej, od prihodnje pomladi, ko bo končana še kanalizacija med Slapami in Vevčami, na katero se bodo morali priključiti vsi individualni in industrijski uporabniki, pa nič več. Ljubljanica bo skozi Vevče torej tekla čista, smradu po fekalijah ne bo več.

Čez približno mesec dni bosta Vo-Ka in MOL začela še obnovo dotrajanega vodovoda na Rjavi cesti. Tam bodo zamenjali stare salonitne cevi, ki so v preteklosti prevečkrat pokale in so imeli zaradi njih kopico nujnih sanacij poškodb na posameznih odsekih. Delo bo stalo 350 tisočakov, občina pa bo zagotovila tudi denar za hkratno preplastitev ceste.

Širitev ČN Zalog

Tako za Založane kot celotno mestno občino je po besedah Grozdetove ena pomembnejših letošnjih naložb širitev čistilne naprave v Zalogu in njena tehnološka nadgradnja. Napravo, ki ima zdaj zmogljivost čiščenja 360.000 populacijskih enot, bodo po širitvi povečali na 555.000 enot. S tretjo fazo nadgradnje se bo močno povečala tudi stopnja čiščenja dušikovih in fosforjevih spojin.

Projekt, vreden približno 18 milijonov evrov, je v teku, izbor izvajalca pa mora biti končan s podpisom pogodbe še pred iztekom junija. Vsa dela, ki bodo zagotavljala terciarno stopnjo čiščenja odplak, morajo biti namreč opravljena najkasneje sredi leta 2016.

Še prej pa je treba izpeljati podobno drag projekt gradnje zbirnega kanala C0 na trasi od Sneberij do Medvod, pri katerem bosta poleg mestne občine finančno sodelovali še država in EU. Rok za dokončanje del je avgust 2015.

Na vprašanje, kdaj bo večina občine priključene na javno kanalizacijsko omrežje, je Mlakar dejal, da morajo skladno z evropsko direktivo za to poskrbeti do konca leta 2017. Takrat bo morala biti vsaka od ljubljanskih aglomeracij oziroma območij z javno kanalizacijo pokrita vsaj 95-odstotno. Pri tem kot enakovredne kanalizaciji štejejo tudi lokalne čistilne naprave (denimo taka, kot jo že delajo za Rakovo jelšo in bo imela zmogljivost 8500 populacijskih enot). Povsod drugod, zlasti v manjših zaselkih z le nekaj hišami, pa bodo še naprej morali imeti greznice.