V vrsti za zeleno priznanje čaka še sedem ljubljanskih hotelov

Hotel Park je prvi hotel z okoljskim znakom Travelife v mestu. V pridobitev znaka so vključeni še hoteli City, Slon, Union, Central ter Lev in hostel Celica.

Objavljeno
01. marec 2016 18.15
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Hotel Park je prvi v Ljubljani pridobil okoljski znak Travelife oziroma Travelife Gold Award. Zanj mora hotel izpolnjevati 163 zahtev, ki med drugim vključujejo dokazila o trajnostnem upravljanju, tudi o manjši porabi energije, vode in kemikalij.

Med merili za okoljsko tematiko je denimo zmanjševanje količine odpadkov. Merila vključujejo tudi socialne teme, kot so zadovoljstvo in pravice zaposlenih, sodelovanje z lokalno skupnostjo, zaščita otrok in človekovih pravic. Prav tako merijo sodelovanje z lokalno skupnostjo ter varovanje lokalne tradicije in naravnega okolja.

V mednarodni shemi 1300 članov

Travelife je mednarodna shema, ki spodbuja razvoj trajnostnega upravljanja hotelov in ima trenutno 1300 članov iz vsega sveta. Pomaga jim izboljševati okoljske, družbene in gospodarske rezultate. Članarina za hotele, ki sprejmejo nad 160 gostov, je za dve leti 750 evrov, postopek certificiranja stane 650 evrov, skupaj torej 1400 evrov. Za manjše hotele pa je dveletna članarina 450 evrov, certificiranje 350 evrov, kar je za dve leti 800 evrov.

Kot pravijo pri Turizmu Ljubljana, se je decembra lani v postopek certificiranja za pridobitev zelenega znaka Travelife vključilo sedem ljubljanskih hotelov, poleg Parka še City, Slon, Union Executive in Business, Central ter Lev in hostel Celica. Skupaj z mednarodnimi presojevalci in zavodom Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace so priredili dve delavnici za hotelirje. Na njiju so udeleženci podrobno spoznali koncept in vseh 163 indikatorjev Travelife, s poudarkom na 126, ki jih morajo hoteli izpolnjevati ob prvem ocenjevanju. Dobili so tudi praktične nasvete, kako spremembe izvesti, in se seznanili s primeri dobre prakse. Kot pravijo pri Turizmu Ljubljana, tako hotele spodbujajo k uvajanju zelenih praks, s čimer lahko izboljšajo svojo ponudbo na način, prijazen do okolja, postanejo mednarodno primerljivi in se uvrstijo na izbrane rezervacijske portale. To pa pomeni tudi nadgradnjo zelene ponudbe v mestu, ki privlači čedalje več trajnostno ozaveščenih obiskovalcev.

Čebelnjak in zeliščni vrt na strehi

V hotelu Park trenutno nadaljujejo delno prenovo hotela, ki bo po novem še bolj v zeleni podobi. Spomladi bodo na strehi uredili čebelnjak in zeliščni vrt. Vključili so se v zeleno nabavno verigo, kar pomeni, da sadje in zelenjavo pridobivajo pri domačih pridelovalcih. Povezujejo se z lokalnimi akterji in podpirajo trajnostne, urbane in kulturne programe.

Pravijo, da so na področju varovanja okolja zmanjšali porabo energije s postopno uporabo varčnih žarnic, z nadzorom nad uporabo klimatskih naprav in gretja, z uporabo dnevne svetlobe in podobno. Imajo brezplačno električno polnilnico za goste in uporabljajo električno službeno vozilo. Z dobrim načrtovanjem porabe, manjšo ter ponovno uporabo so zmanjšali količino odpadkov; odpadke tudi reciklirajo, uporabljajo dozirnike za milo, recikliran toaletni papir ter nakupujejo v večjih količinah, da je embalaže manj.

Med drugim uporabljajo varčne ročke za tuš in perlatorje, ki zmanjšajo porabo vode celo za polovico, straniščne kotličke pa so nastavili tako, da splakujejo z manj vode. Prav tako skrb namenjajo urejeni okolici. Prevzemajo aktivno vlogo v soseski, pripravljajo dogodke, organizirajo brezplačno jogo ter knjižnico v parku, podpirajo dobrodelne projekte in se vključujejo v druge lokalne dejavnosti. Pravijo, da skrbijo tudi za dobre delovne razmere ter vlagajo v redno izobraževanje in osebni razvoj zaposlenih.

Prav tako o skrbi za okolje ozaveščajo svoje goste in jih navdušujejo, da obiskujejo lokalne znamenitosti, restavracije, bare. Gostje si v vsakem nadstropju lahko ogledajo predstavitev enega od dvanajstih krajinskih parkov, dodaten popust pa dobijo, če se pripeljejo z vlakom. Spodbujajo jih, da se odpravijo na raziskovanje Ljubljane peš ali s kolesom, prav tako jim ponujajo prevoz z električnim vozilom.