V vrtcih še naprej manjša igralna površina

Zaradi prostorske stiske bo sklep, ki ga mora potrditi tudi šolska ministrica, omogočil, da bo za otroka do drugega leta dopuščeno tri kvadratne metre površine, do tretjega leta 2,6, od tretjega leta pa 1,75 kvadratnega metra.

Objavljeno
02. junij 2015 20.55
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Zaradi pomanjkanja prostora v 23 ljubljanskih javnih vrtcih bo mestni svet na junijski seji tudi letos sprejemal predlog sklepa o manjši notranji igralni površini, in sicer za prihodnji dve šolski leti. Sklep bo veljaven, ko ga bo potrdila šolska ministrica.

Po pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca bi morali za vsakega otroka zagotoviti praviloma štiri kvadratne metre notranje igralne površine, vendar ne manj kot tri. V spremembah in dopolnitvah pravilnika pa je dopuščeno, da občina kot ustanoviteljica sprejme sklep o manjši notranji igralni površini, če v vrtce ne morejo sprejeti vseh vpisanih otrok. Toda ta površina ne sme biti manjša od treh kvadratnih metrov za starostno skupino do drugega leta, 2,6 kvadratnega metra za otroke od drugega do tretjega leta in 1,75 kvadratnega metra na otroka od tretjega leta do vstopa v šolo. Osnova za izračun igralne površine pa je 22 otrok na oddelek.

Brez sklepa 632 otrok v vrtcih manj

S tem MOL spada med tiste slovenske občine, ki na tak način že več let poskušajo reševati prostorsko stisko v vrtcih; veljavni predpisi jim namreč omogočajo sprejem kar največjega mogočega števila otrok v vrtce. Če mestni svetniki ne bi sprejeli predlaganega sklepa, utemeljujejo na občinskem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje, bi bili že septembra letos prisiljeni zmanjšati število otrok v vrtcih za 632, saj bi morali oblikovati manj številčne oddelke. Ob enakih stalnih stroških zaposlenih na oddelku pa bi se cena na otroka povečala, saj je treba tudi v manjših oddelkih zagotoviti po dva strokovna delavca oziroma z zakonom določeno sočasnost dveh strokovnih delavcev.

Ljubljanske javne vrtce trenutno obiskuje 13.348 otrok, v tem šolskem letu je na enega povprečno 2,42 kvadratnega metra notranje igralne površine. Ob marčevskem vpisu za prihodnje šolsko leto so razpisali 3080 prostih mest, predvidevajo pa, da jih bo še več; to bo jasno, ko bo znano končno število otrok, ki bodo jeseni odšli v šolo, in bodo vrtci oblikovali oddelke glede na starostno strukturo sprejetih otrok. Po statističnih podatkih občinskega centralnega registra vpisa so 23. marca javni vrtci prejeli 3958 vlog, od tega 3252 za prvo in 706 za drugo starostno obdobje (glej tabelo). To pa pomeni, da je prostora v vrtcih še zmeraj premalo, tako da bodo morali otroke odklanjati.

Še vedno predolg čakalni seznam

Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje tudi opažajo povečano rodnost med letoma 2006 in 2014 (glej tabelo) in s tem povečan vpis otrok v javne vrtce. Pojasnjujejo, da so v tem obdobju na novo odprli 86 oddelkov. S tem so zagotovili vključevanje večjega števila otrok in povečali vključenost otrok z 78,1 odstotka na letošnjih 87,3 odstotka. Centralni čakalni seznam se je zadnja leta res skrajšal, vendar je na njem še vedno veliko preveč otrok. Po zadnjih podatkih, objavljenih 22. maja, je na seznamu 915 otrok, mlajših od treh let, in 150 starejših.

Prostorska stiska v 23 javnih vrtcih v glavnem mestu se tako nadaljuje. Za letošnje poletje sicer napovedujejo odprtje sedmih oddelkov vrtca v tehnološkem parku na Brdu, ki naj bi bili nova enota vrtca Vrhovci. V prihodnjih dveh letih pa načrtujejo zgraditev nove enote vrtca Pedenjped v Kašlju z osmimi oddelki in prizidek k vrtcu Galjevica s tremi oddelki.