Vandali izpustili opice v živalskem vrtu

Neznanec jih je z bananami zvabil iz njihovega bivališča.

Objavljeno
04. julij 2014 10.58
Posodobljeno
04. julij 2014 10.58
*mdr*ZOO
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ljubljana - Okoli devete ure dopoldne so na facebook strani Živalskega vrta Ljubljana objavili novico, da je vrt do nadaljnega zaprt zaradi lova na živali. Ušlo je več gibonov, ki pa so jih po približno uri lova ujeli, saj so ob 10.30 sporočili, da so živalski vrt že odprli.

Kot se je izkazalo, je bil v noči iz četrtka na petek ZOO Ljubljana tarča vandalizma. Neznana oseba je vdrla v bivališče družine gibonov in jih izpustila.

Danes ob sedmih zjutraj so opazili 4 gibone od petih izven njihove ograde. Takoj so preverili njihovo notranje bivališče, kjer vedno prespijo noč, in opazili, da je neznana oseba vdrla skozi zunanja vrata njihovega notranjega prostora, najprej v servisni prostor za oskrbnika in nato še v njihovo bivališče ter jih iz njega zvabila z bananami. Vrata zunanje ograje okoli otoka gibonov so ostala zaklenjena.

Živalski vrt so zaprli zato, da obiskovalci ne bi plašili mladiča

Zunaj svojega domovanja, še posebej ponoči, so giboni negotovi in prestrašeni. Če jih nihče ne plaši, se zadržujejo v bližini svojega domovanja in se vanj skušajo vrniti.

Oskrbnik je s hrano takoj zvabil v bivališče najprej samico z mladičem, nato so ob 9.00 uri uspeli privabiti tudi samca. Triletni mladič pa je oskrbnike in svojo družino opazoval z vrha visokega hrasta ob gibonjem otoku, kamor se je želel vrniti. S hrasta so mu napeljali dolgo vrv in mu nastavili svežo hrano. Takoj je splezal s hrasta in se vrnil v svoje domovanje.

Živalski vrt so zaprli zato, da obiskovalci ne bi plašili mladiča in mo mu tako omogočili čim hitrejšo vrnitev k družini, v stiski pa bi lahko tudi koga ugriznil.

Giboni živijo v družinah, samec, samica in različno stari mladiči. V ljubljanskem živalksem vrtu živi samec Liping in samica Liling, stara sta 28 let ter njuni mladiči: samica stara 5 let, samec star 3 leta in najmlajši mladič star leto dni.