V živalskem vrtu podrta skoraj polovica dreves

Tudi v Živalskem vrtu Ljubljana se še vedno ukvarjajo z odstranjevanjem posledic ledene ujme.

Objavljeno
06. marec 2014 11.24
Posodobljeno
06. marec 2014 14.00
press*Risinja
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ljubljana − V Živalskem vrtu Ljubljana se še vedno ukvarjajo z odstranjevanjem posledic ledene ujme. Na zgornjem delu vrta se je namreč podrlo okoli 40 odstotkov dreves. Povsem podrta je tudi zunanja ograja, novo bodo postavili predvidoma do konca meseca. Še vedno pa niso našli pobegle rise.

Kot so pojasnili v živalskem vrtu, so se najprej lotili sanacije spodnjega dela vrta ter s tem omogočili varno delo oskrbnikom, in ko je bilo le mogoče, tudi vstop obiskovalcem.

Zaradi nagnjenosti terena in velike gozdne poraščenosti je bil bolj prizadet zgornji del živalskega vrta. Zunanja ograja na zgornjem delu je povsem podrta, popolno rekonstrukcijo bodo zahtevale tudi vse ograde na zgornjem robu vrta ter večina letalnic, ki so stale v gozdu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pomoč pri obnovi je obljubila tudi Mestna občina Ljubljana

Za postavitev nove zunanje ograje v zgornji polovici vrta je živalski vrt že izvedel javni razpis in izbral najugodnejšega izvajalca. »Pričakujemo, da bo nova ograja stala do konca tega meseca,« so zapisali.

Pomoč pri obnovi je obljubila tudi Mestna občina Ljubljana, dela pa bodo v ZOO Ljubljana izvajali postopoma. Prednost bodo dajali živalim, ki so izgubile svoje domovanje in zdaj bivajo v zasilnih nastanitvah. To v prvi vrsti velja za alpske kozoroge, rise in volkove ter ptice kozače, velike uharice in snežno sovo.

Še vedno pa pogrešajo riso, ki je skupaj s samcem ogrado zapustila pred mesecem dni. Risa so po dveh dneh ujeli v živolovko, risi pa se je pastem uspelo izogniti. Kot so pojasnili v živalskem vrtu, so jo sprva izdajale stopinje v snegu, zdaj pa je težko opazna.

V ZOO Ljubljana naprošajo vse morebitne najditelje rise, naj nemudoma pokličejo telefonsko številko 112 ali 113 in sporočijo čim bolj točno lokacijo. »Če se le da, naj najditelj počaka pri risi do našega prihoda in spremlja njeno gibanje oziroma se ji ne približa tako, da jo splaši. Risa je povsem nenevarna človeku, lahko bi se zapletla le v konflikt s psom, če ni na vrvici,« so še zapisali.