V živo: Kulturniški Protestival v Ljubljani

»Politikanti, prihajamo! Da vzamemo nazaj, kar je naše! Naše glasove!«, vzklikajo udeleženci. Ob 18. uri se je pred Cankarjevim domom pričel alternativni kulturni program.

Objavljeno
07. februar 2013 10.16
Posodobljeno
07. februar 2013 11.00
brez naslova
T. C., Delo.si, STA, Tanja Jaklič
T. C., Delo.si, STA, Tanja Jaklič

18.40 »Pričjočim po koncu so vstali lasje, oh umetnost zdaj tebi gorje!«

To je le del scenografije te pred proslave, kakršne na predvečer slovenskega kulturnega praznika ne pomnimo. Med množico je opaziti številne umetnike, kulturnike, humaniste pa študente umetniških akademij. Dušan Jovanovič je na odru povedal: »Prešeren je naš duhovni oče. Njegove poezije so naša sveta knjiga, umetniki njegovi učenci. Naši politiki bi se morali zavedati, da vladajo Prešernovemu ljudstvu!«

Med drugimi so nastopili Andrej E. Skubic, Boštjan Narat, Tinkara Kovač, Iztok Kovač, Alen Ožbolt, skupina Neomi in drugi.

18.30 Glasba, ki doni s prepišne ploščadi med Cankarjevom domom in stolpnico Ljubljanske banke, je preddržavna kulturna proslava. Prešernove nagrade bodo podeljene ob 20. uri, skupina umetnikov pa se je na hitro zbrala kot dodana vrednost prazniku. Nenapovedano, kot počastitev nagrajencev in praznika, s kulturno besedo in ne z ironijo.

Alternativni kulturni večer vodi Sašo Hribar, na odru pa se s kulturnimi točkami menjujejo umetniki, med njimi tudi Prešernovi nagrajenci prejšnjih let. Ploščad je polna udeležencev Protestivala in drugih.

Nastopila je že Štefka Drolc Z odlomkom iz Krsta pri Savici.

Nad tiho in zbrano množico vihrajo zastave s črni pestmi.

18:00 Protestival se ob koncu obrača na politike z Internacionalo. Maske so zažgane in ostaja samo glasba. »Nabrusimo kose...v boj za svobodno življenje...« pojejo udeleženci.

Nekaj korakov stran od protestivala, ob Cankarjevem spomeniku pri Cankarjevem domu se ob šestih začenja preddžavna kulturna proslava.

17:45 Začenja se zažiganje mask. »Dragi politiki, igre je konec!« Tako ob spremljavi harmonike zakljuci Mitja Solce. Simbolični konec, simbolična pesem: »Ne čakaj na maj!«

17:40 »Naše banke! Da vzamemo nazaj našo državo!« vzklikajo protestniki. Politikom vpijejo, naj pogledajo skozi okno in pogledajo svoje zrcalo. »Konec je, Konec je,« vpijejo ljudje z maskami. Vpijejo tudi: »Lopovi, lopovi!« Okna parlamenta so temna, ograja množico zadržuje na sredini parkirišča.

17:35 Težko je reči, kako dolga in koliko mask šteje parada oziroma sprevod duhov. Raztegnjena je po vsej Čopovi, na poti se jim pridružujejo mimoidoči. Politikantske maske bodo zažgali pred parlamentom. Spredaj bobni in trobenta, zadaj harmonika. Sprevod duhov se po Slovenski cesti bliža močno zastraženemu parlamentu.»Politikanti, prihajamo! Da vzamemo nazaj, kar je naše! Naše glasove! Naše ulice! Šole, vrtce, okraje!«, vzklikajo udeleženci.

17:20 Poezija, protestni govori, sarkazem: pesmi o svobodi, revolucionarjih. Ne levo ne desno- tukaj smo, je donelo pod Prešernovim kipom. Spomnili so se tudi jutrišnjega praznika in Prešerna. Kakšno Gazelo bi danes napisal?! Prav zdaj so začeli sestavljati parado mask, usmerjeno proti Čopovi navzgor in naprej proti parlamentu. Usmerjal jih bo zvok bobna in zombiji.

16:55 Februarski dan je že dolg in mrak počasi lega na trg, na katerem je zbranih okoli 500 protestnikov. Greje jih glasba. Nekateri si že nadevajo bele papirnate maske, drugi sedajo v bližnje lokale. Mirno vzdušje in diskretna policija.

16:30 Nastopil je Ivan Victor Ahila iz Čila s kitaro in nežno pesmijo čilskega protestnika. Slišali smo verze o Klemenčičevi komisiji, slovenski policiji. Ste za korupcijo? »Nee!« vzklikajo ljudje.

Tujci na poti na grad, kot vsi udeleženci dobijo papirnato masko. Sprašujejo čemu, medtem ko jim študentje z AGRFT razlagajo o vseslovenski vstaji. Na odru pojejo Cincamarinca, udeležencev je nekaj več kot 300.

16:15 Prireditelji pred spomenikom napovedujejo, da »bodo naredili največjo procesijo belih mask v zgodovini človeštva.« Maske se bodo ob pol šestih odpravile pred parlament, kjer jih bodo zažgali. Vsakdo na Prešernovem trgu pa ima zdaj možnost, da v mikrofon pove, kaj si misli. Začenjajo se kulturne točke.
Ob robu trga stojijo tri policijska vozila, množica še ni napolnila prostora okoli spomenika.

16:05 Pred spomenikom je slika krste, na kateri piše »Sociala in pravna država«. Pogrebnik je Janez Janša. Letaki z napovedano jutrišnjo vstajo so že zaokrožili. Publika je vedno večja. Prihaja tudi glasbena spremljava, slišati je bobne in harmoniko.

15:55 Na Prešernovem trgu je na začetku protestivala Prešernov kip v družbi zastav in transparentov, na katerih piše "Za človeka! Kultura, etika pravica". Na belih zastavah je upodobljena črna pest, na spomenik so prislonjene bele maske, pred njimi so pripravljeni mikrofoni za govorce. Mimoidoči se že ustavljajo, nekateri nosijo maske, drugi transparente. Okoli spomenika postava približno 30 ljudi.

 

V Ljubljani se bo danes začel Protestival, ki bo tokrat potekal dva dni, in sicer na predvečer slovenskega kulturnega praznika ter na praznični dan, ko bo potekala tudi 3. vseslovenska ljudska vstaja. Program bo namenjen protestniškemu druženju ob kulturnem programu.

Protestival se bo nadaljeval s sprevodom »političnih duhov« ter simboličnim zažigom politikantskih mask pred parlamentom. Sledila bo »preddržavna« kulturna proslava pri Cankarjevem spomeniku.

V okviru Protestivala bodo predvidoma nastopili Brencelj Banda, Drago Mislej Mef, Nika Vistoropski, Ivan Victor Aguila, Zvezdana Novakovič, Nataša in Ježek, Leon Matek ter Katarina Juvančič & Dejan Lapajne.

Na predržavni proslavi pa naj bi nastopili Boštjan Narat, Tinkara Kovač, Neomi, Niet, Stranci in Zlatko. Med drugim bodo prikazali tudi Risanko Radia Študent, animirano predstavo Maskenroll Teatra Papelito, Ryuzo Fukuhara bo vodil delavnico bhuto plesa, poezijo pa bosta recitirala Elena Pečarič in Matej Krajnc.

V petek, 8. februarja, se bo Protestival nadaljeval ob 15. uri na Kongresnem trgu skupaj z vseslovensko ljudsko vstajo. Potekal bo v obliki karnevalskega sprevoda, sredi katerega bodo na premičnem odru koncerti. Protest se bo zaključil na odru TR3.

Nastopili bodo Jani Kovačič, Kar češ brass band, Iztok Mlakar, Nula kelvina, Otroci oportunizma, Brina Vogelnik, N'toko, Janez Škof, Chris Eckman, Hamo & Tribute 2 love, Kombinatke, Low Peak Charlie, Leon Matek, Carina, Peter Drinbek, Glossart, Mirko in BreakBeat brass band.

Radio Študent bo ponovno prikazal Risanko, Andrej Rozman Roza in Matej Kranjc bosta nastopila z besedo, Ryuzo Fukuhara bo sodeloval z delavnico bhuto plesa ter KUD LJUD s Politmaškarado. V Lutkovnem gledališču na Krekovem pa bodo izdelovali maske in lutke, je sporočil eden od organizatorjev Protestivala lutkar in glasbenik Matija Solce.