Več možnosti za tiste, ki izberejo katerikoli vrtec

Začenja se vpis v ljubljanske vrtce, na približno tri tisoč prostih mest se bo po oceni občine vpisalo od 4000 do 4500 novih otrok. Starši bodo dobili obvestila v drugi polovici aprila.

Objavljeno
28. februar 2014 16.11
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Od 1. do 15. marca bo v 23 ljubljanskih javnih vrtcih potekal vpis predšolskih otrok za prihodnje šolsko leto. Pričakujejo nekaj več kot tri tisoč prostih mest; trenutno je v vrtcih 3082 otrok, ki bodo izpolnili pogoj za vključitev v osnovno šolo.

Kot je pojasnila vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič, starši vsako leto prestavijo vpis v šolo za približno sto otrok, zato bo natančno število prostih mest v vrtcih znano na začetku junija, ko bodo komisije v osnovnih šolah odločile o prestavitvi šolanja šoloobveznih otrok. Vrtci bodo do konca aprila, ko bo znana starostna struktura vpisanih otrok, pripravili prvo projekcijo organizacije oddelkov za prihodnje šolsko leto, na začetku junija, ko bodo lahko končali prvo fazo vpisa in bo znano število otrok, sprejetih v vrtce, pa bodo že oblikovali oddelke.

Trend manjšega vpisa

Če se bo iz preteklega leta nadaljeval trend manjšega vpisa, se bo po oceni občine v vrtec vpisalo med 4000 in 4500 novih otrok. Pogoj stalnosti bivanja v Ljubljani (najmanj 15 mesecev) bodo ob letošnjem vpisu izpolnjevali tisti starši, ki imajo od 1. januarja 2013 neprekinjeno stalno prebivališče v MOL. O sprejemu v vrtec bo odločala komisija, ki bo preverila pravilnost podatkov v vlogi. Če bo ugotovila nepravilnosti, bo odločila na podlagi podatkov iz uradnih evidenc. Za vsakega otroka bo določila število pripadajočih točk po posameznih merilih in glede na seštevek zbranih točk oblikovala prednostni vrstni red. Prednost imajo otroci s posebnimi potrebami in socialno ogroženi.

Za stalnost bivanja obeh staršev dobi otrok 50 točk, samo za enega pa 15 točk. Najvišje število točk bodo imeli otroci, ki imajo skupaj s starši stalno prebivališče in maksimalno stalnost bivanja v MOL. Če se bodo starši odločili za izbiro v katerikoli vrtec, bodo otroci zagotovo dobili mesto, kar velja za tiste, rojene leta 2013, in starejše, pa tudi za kar nekaj rojenih letos, pravi Fabčičeva.

Starši lahko vložijo ugovor

V drugi polovici aprila bodo starši prejeli obvestila vrtcev o sprejemu otroka ali uvrstitvi na centralni čakalni seznam (CČS). Starši otrok, uvrščenih na čakalni seznam, ki bodo ugotovili, da vloga ni bila pravilno točkovana, lahko na svet vrtca vložijo ugovor, ni pa dovoljen ugovor na težo merila. Po končanem postopku vpisa in sprejema otrok v vrtce prve izbire, to bo takrat, ko bo svet vrtca odločil o vseh ugovorih, bodo vrtci pozvali starše sprejetih otrok k podpisu pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih. Sočasno se bodo otroci s čakalnih list vseh vrtcev združili v CČS in s tem se bo nadaljeval proces vključevanja otrok na prosta mesta.

Ko se v nekem oddelku sprosti prosto mesto, ga vrtec vnese v informacijski sistem. Ta samodejno poišče s CČS otroke po vrstnem redu glede na število točk, letnik rojstva, program in izbiro vrtcev. Pri izbiri vrtcev program vedno znova preveri najprej vrtec prve izbire, nato druge in v nadaljevanju po zaporedju vse, ki so jih starši navedli na vlogi. Če prostega mesta v vseh na vlogi navedenih vrtcih ni, program išče prosto mesto v preostalih vrtcih po abecednem redu.

Fabčičeva staršem svetuje, naj dobro premislijo o izbiri vrtca. »Prav tako jih prosimo, da naj, če vrtca ne potrebujejo, otroka izpišejo in s tem omogočijo prosto mesto za tiste, ki ga nujno potrebujejo. Predvsem pa svetujemo, da starši, ki dobivajo ponudbe iz vrtcev, takoj sporočijo, ali bodo prosto mesto sprejeli ali zavrnili. Tako bodo lahko starši drugih otrok čim prej dobili ponudbo prostega mesta.« Starši so namreč dolžni pogodbo podpisati v 15 dneh po vročitvi poziva k njeni sklenitvi.

Sprememba pri letošnjem vpisu je to, da so vpisni rok premaknili v prvo polovico marca, medtem ko je bil v preteklih letih vpis v drugi polovici tega meseca. »Tako bomo vpis in sprejem otrok v vrtec končali pred poletnimi počitnicami in staršem dali pravočasne povratne informacije. Vrtci pa bodo imeli dovolj časa, da pripravijo optimalno organizacijo oddelkov za prihodnje šolsko leto.«

Zaradi zavrnitve ob 10 točk

Sicer še vedno dolg čakalni seznam v ljubljanskih javnih vrtcih se skrajšuje, v primerjavi s prejšnjimi leti se je skoraj prepolovil. Na dan 24. februarja je bilo na njem 723 otrok, mlajših od treh let, in 14 starejših. Med mlajšimi jih je 141 z največ točkami, katerih starši imajo stalno bivališče in izpolnjujejo pogoj stalnosti bivanja, kar pomeni, da so v Ljubljani neprekinjeno prijavljeni 15 mesecev; pri 332 otrocih eden ali oba starša nimata stalnosti bivanja, 250 pa jih je iz drugih občin. Med otroki, starejšimi od treh let, jih starši štirih izpolnjujejo pogoje stalnosti, trije ne, sedem pa jih je iz drugih občin. Prednost pri vpisu bodo imeli samo tisti, ki še niso dobili ponudbe nobenega vrtca. Na seznamu je 110 mlajših otrok, katerih starši so že zavrnili prosto mesto in bodo ostali brez dodatnih desetih točk; med starejšimi pa so štirje.

Glede na to, da je na CČS predvsem veliko mlajših otrok, nas je zanimalo, ali bo ob letošnjem vpisu zanje kaj več prostora. Fabčičeva odgovarja, da bodo oceno o prostorskih možnostih lahko dali šele po končanem vpisu. Pri tem poudarja, da za otroke iz drugih občin, ki so na CČS, nimajo informacije, ali so se medtem že vključili v vrtec v svoji občini; MOL namreč do teh podatkov ni upravičena, starši pa jim tega ne sporočijo. Še v letošnjem šolskem letu bodo sicer odprli šest novih oddelkov v vrtcu Šentvid, enota Mravljinček, medtem ko se bo v vrtcu Jarše zaradi popolne prenove in uskladitve s prostorskimi normativi zmanjšalo število oddelkov, trije bodo manj v enoti Kekec in en v enoti Rožle. Nimajo pa še podatka, kdaj bo javna dražba za nakup prostorov zasebnega vrtca Zvezdica.

Prerazporeditve ob začetku šolskega leta

Veliko staršev zanima, zakaj jim občina, ko njihov otrok dopolni tri leta, kar pomeni, da gre lahko v skupino starejših otrok, ne računa nižje cene programa, ki velja za starejšo skupino. Fabčičeva pojasnjuje, da velja cena drugega starostnega obdobja, ki je nižja, ko vrtec otroka prerazporedi v program drugega starostnega obdobja, kar se dogaja zlasti ob začetku novega šolskega leta. V oddelku za starejše je več otrok, manjša pa je sočasna navzočnost obeh strokovnih delavk. Če otrok ostane v istem programu, se cena ne spremeni.