Veliko jih bo čistilo, nekaj jih bo sadilo

V Črnučah, Polju in drugod bodo danes čistili, na Golovcu, Toškem čelu in v Mednem pa bo občina sadila drevesa.

Objavljeno
01. april 2016 17.36
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Tradicionalna spomladanska čistilna akcija Za lepšo Ljubljano, ki vsako leto poteka med 22. marcem in 22. aprilom, bo enega vrhuncev doživela danes. V več četrtnih skupnostih bodo iz narave odstranjevali odvržene odpadke, občina pa bo nadaljevala lani začeto akcijo sajenja dreves na območjih, ki jih je predlanskim najbolj prizadel žled.

Po številu sodelujočih in obsegu bosta med največjimi čistilnimi akcijami tisti, ki ju prirejajo v četrtnih skupnostih Črnuče in Polje. V prvi nameravajo razna društva, taborniki, šolarji, krajani in drugi očistiti Spodnje Črnuče, območje vrtičkov ob Savi, prav tako območje severno in južno od Brnčičeve. Zbor bo danes ob 9. uri pred trgovino Mercator na Cesti 24. junija. Kot je povedal predsednik četrtnega odbora za varstvo okolja Jože Horvat, bodo akcijo izpeljali kljub temu, da zaradi zapletov v črnuškem svetu formalno še ni bila potrjena kot del letnega programa del. Pričakujejo udeležbo več deset, morda pa celo več sto ljudi, odvisno od odziva šolarjev in dovoljenja staršev, da se smejo udeležiti akcije.

Teden akcij

Najobsežnejše akcije pripravljajo v četrtni skupnosti Polje. Danes bodo tako zbori prostovoljcev kar na treh lokacijah, vsi ob 9. uri. Turistično društvo Zalog ga bo imelo pred istoimensko osnovno šolo, prostovoljni gasilski društvi Zgornji Kašelj in Slape pa vsako pred svojim gasilskim domom. Dodatni akciji, 6. in 7. aprila, sta predvideni še v organizaciji turističnega društva Zajčja dobrava (obakrat bo zbor ob 15. uri pred gasilskim domom v Zadobrovi).

Po besedah Minke Jerebič, predsednice ČS Polje in ene glavnih organizatoric akcij, so se pripravili na vse mogoče načine. Poleg klasičnih plakatov so uporabili novo spletno stran in profil na facebooku. Kot je poudarila, so v tej četrtni skupnosti tako ekološko ozaveščeni, da vedno k sodelovanju povabijo kmete in tudi podjetja. Vsi sodelujejo, delajo brezplačno in povrhu jim kupijo rokavice in vreče. Da pa ni to samo čistilna akcija, jo že leta sklenejo z zakusko, za katero poskrbijo prav podjetniki iz četrtne skupnosti.

Neprimerna županova opazka

Jerebičeva pa je bila kar malce užaljena, ko je v sporočilu za medije prebrala, da jim bo občina, tako kot drugim Ljubljančanom, do 22. aprila zagotavljala stalno dežurno ekipo Snage, ki bo delovala na poziv udeležencev akcij. Ni je zmotilo, da bodo organizatorjem akcij razdeljevali brezplačne vreče in rokavice (vsakih je na voljo 8000) ter skrbeli za odvoz odpadkov, temveč dodatek župana Zorana Jankovića. Ta je namreč dejal, »da imajo zdaj tudi člani Združenja krajanov Sp. Kašelj–Podgrad–Zalog možnost, da pomagajo očistiti svoj kraj in tako, namesto da pošiljajo pritožbe na različne naslove po Evropi, sami aktivno sodelujejo pri čiščenju svoje okolice«.

Odgovarja mu, da svojo četrtno skupnost redno čistijo že desetletja, da pa je največji problem to, da lahko poberejo le tiste odpadke, ki jih je mogoče stlačiti v vreče in prinesti do javne ceste. Tam jih nato prevzamejo kmetje in jih prepeljejo do točk, kjer zanje dokončno poskrbi Snaga.

Ostajajo pa kupi odpadkov, tudi na mestni zemlji, na katere že leta opozarjajo, pa se nič ne premakne. Njihovo nemoč razume celo Snaga, ki jim je pripravljena pomagati, a ne more nič, če ne dobi soglasja mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet. Za Jerebičevo je prav ta oddelek največja občinska ovira, ki ničesar ne dovoli in noče razumeti, da bi krajani radi živeli v čistem okolju. Leta 2012 naj bi tako Irena Razpotnik prepovedala, da bi očistili smetišče ob Cesti španskih borcev (rdeče blato), letos pa vodja službe David Polutnik ni dovolil, da bi si pri Snagi izposodili oprijemalke.

Četudi se je Jerebičeva 25. marca na terenu sestala z mestnim inšpektorjem, s katerim so si v nekaj urah skupaj ogledali in popisali vrsto divjih odlagališč, v četrtek pa o tem, kako iz naravnega okolja odstraniti odpadke, ki sodijo v državno pristojnost (večji kupi gradbenih odpadkov, nevarni odpadki, odvrženi kadavri), imela sestanek celo na inšpektoratu ministrstva za okolje in prostor, bo njihove »obljube« presojala le po dejanjih.

Bo sprejel povabilo?

Jankoviću je Jerebičeva vrgla rokavico, češ da jo zanima, koliko od njegovih 12.089 uradnikov se bo udeležilo katere od akcij. Njega kot župana pa je osebno povabila, da se ji danes pridruži na čistilni akciji v Slapah in Polju ali pa 7. aprila v Zadobrovi. In dodala, »da bo vesela njegove družbe, saj je v dvoje vse lažje«.

Sajenje nadomestnih dreves

Da ga bo dočakala že na prvi akciji, ni zelo verjetno, saj občina 2. aprila organizira drugi del akcije sajenja dreves, v kateri bodo aktivni tudi sodelavci mestne uprave, javnih zavodov in podjetij, ki delujejo pod okriljem občine. Na lanski so namreč posadili le dobro tretjino od načrtovanih 12.089 dreves (po eno za vsakega člana »mestne družine«). Nova drevesa bodo sadili na Golovcu, Toškem čelu in v Mednem, kjer je predlanski žled naredil največ škode in je pomladitev gozdov nujna.

Sicer pa občina 23. aprila načrtuje še dve okoljski akciji. Prva bo simbolično dveurno odstranjevanje japonskega dresnika z obrežij Save na območju rekreacijskega centra Sava, druga pa tradicionalno podvodno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu s kulturnim programom in delitvijo cvetlic mimoidočim.