Veselje in strah pred odprtjem priključka

Bojazen pred kolonami, na Lavrici podpisovali peticijo zoper gradnjo zožene štiripasovnice.

Objavljeno
06. oktober 2017 15.30
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Grosuplje – Avtocestni priključek v Šmarje-Sapu je zgrajen. Promet bo po njem s skoraj dvomesečno zamudo stekel prihodnji četrtek. Na Lavrici pričakujejo, da bo razbremenil nevzdržno stanje na Dolenjski cesti v jutranji in popoldanski konici, v Šmarje-Sapu pa se bojijo prometnih zamaškov.

Ko bodo odprli to cesto, bodo avti drli čez naš kraj in življenje bo postalo neznosno, skrbi tamkajšnjega domačin, ki menda deli mnenje z mnogimi prebivalci tega kraja. Ljudje se bojijo tudi zastojev, saj je mogoče, da se bo zaradi prometno zelo obremenjene dolenjske avtoceste v jutranji prometni konici težko vključiti na avtocesto v smeri Ljubljane. V grosupeljski občini pravijo ravno nasprotno: da bo priključek prometno razbremenil regionalne in lokalne ceste skozi Šmarje-Sap, izboljšala se bo prometna varnost, kraj je pridobil nove pločnike in javno razsvetljavo, dve avtobusni postajališči in dve novi krožišči, s čimer se bo zagotovo izboljšala kvaliteta življenja, so prepričani.

Na podlagi izdelanih študij za območje Škofljice na Darsu menijo, da bo avtocestni priključek delno razbremenil cestno povezavo skozi Škofljico, vendar verjetno ne bo v celoti odpravil zastojev. Po podatkih Direkcije RS za ceste se bo promet skozi Škofljico in Lavrico zmanjšal za dobrih 15 odstotkov, kar pozdravljajo na Lavrici, ki se zjutraj in popoldan dobesedno duši v prometu. Predsednik sveta lavriške krajevne skupnosti Bojan Božič je povedal, da gre za vzpodbuden podatek. »Kmalu se bomo prepričali o resničnosti napovedi. Po odprtju priključka se bomo na Lavrici organizirali in pristopili k štetju prometa,« je napovedal Božič.


V Šmarje-Sapu se bo izboljšala prometna varnost. Foto: Leon Vidic/Delo

Zamuda zaradi varnosti

Avtocestni priključek v Šmarje-Sapu bi sicer moral biti prevozen že 20. avgusta, a je prišlo pri izvedbi del do zapletov. Na Darsu so pojasnili, da zaradi dodatnih občinskih zahtev po varno urejenem obvozu gradbinci niso pravočasno pridobili soglasja za zaporo nadvoza, zato s sanacijo niso mogli začeti, zaradi česar so na Darsu ocenili, da je podjetje CGP upravičeno do podaljšanje roka za dokončanje projekta, ki se izteče prihodnji torek. Direktor grosupeljske občinske uprave Dušan Hočevar je pojasnil, da so zahtevali gradnjo pločnika od Velikega Vrha proti Šmarje – Sapu še preden se za ves promet zapre polni priključek, saj niso mogli dovoliti, da bi otroci iz tega kraja hodili po cesti, ki ni varna. »Ko se je polni priključek zaprl, so tamkajšnji prebivalci hodili v Šmarje po obvozni cesti proti Lahovi cesti, ki na eni strani meji s protihrupno ograjo, na drugi strani ceste pa je strma brežina in ob njej ni bankine, kamor bi se pešci lahko umaknili,« je povedal Hočevar.

Proti zožani štiripasovnici

Ker namerava Direkcija RS za ceste nadaljevati z gradnjo zožene štiripasovnice skozi njihov kraj, ki je v smeri Škofljice že zgrajena do krajevne table Lavrica, so Lavričani pred nedavnim zbrali 622 podpisov in jih posredovali ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču in direktorju direkcije Damirju Topolku, saj izvedbi tega projekta nasprotujejo. Prepričani so namreč, da je nevzdržno stanje na Dolenjski cesti treba urediti na sodoben, trajnosten način, ki izhaja iz veljavnih dokumentov slovenske prometne politike ter prometnih smernic Evropske unije. Božič in podpisniki peticije nasprotujejo zmanjšanju površin za pešce in kolesarje.


Avtocestni priključek bo delno razbremenil cestno povezavo skozi Škofljico. Foto: Leon Vidic/Delo

Član Koalicije za trajnostno prometno politiko Matej Ogrin deli mnenje z njimi in je prepričan, da z gradnjo zožene štiripasovnice ni treba hiteti, saj bo že prihodnje leto odprta železniška proga Kočevje – Ljubljana, ki bo zagotovo spremenila prometne navade ljudi z ribniško-kočevskega območja. Po podatkih direkcije naj bi bila prometnica od Lavrice do osnovne šole na Škofljici v dolžini 4,4 kilometra zgrajena v letu 2019 in bo stala dobrih 15 milijonov evrov. Zdaj je v teku projektiranje in odkup zemljišč. Razpis za izbiro izvajalca gradbenih del od krajevne table Lavrica do Škofljice bo predvidoma objavljen sredi prihodnjega leta, kasneje pa še za odsek do škofljiške osnovne šole.