Vevčanom prekipelo, Janković krivdo vali na državo

Selitev Papir servisa v Vevče: Krajani s pritožbami nad okoljevarstveno soglasje, podprl jih je tudi svet četrtne skupnosti Polje.

Objavljeno
08. marec 2013 19.44
Slovenija,Ljubljana,8.3.2013,Vevčani v pogovoru z županom. Foto:mavric Pivk/delo
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Burni sestanek s krajani četrtne skupnosti Polje, ki ostro nasprotujejo selitvi Papir servisa v njihovo soseščino, je župan Zoran Janković predčasno zapustil. Jezni krajani so mu očitali, da podpira kapitaliste.

Skoraj devet mesecev je minilo, odkar se je župan Zoran Janković s sodelavci iz mestne uprave udeležil izredne seje sveta četrtne skupnosti Polje. Junija lani je miril razburjene krajane, ki jim je prekipelo zaradi nove stanovanjske soseske, ki jo MOL načrtuje v njihovi okolici, in vedno znova neuresničenih obljub o urejanju osnovne infrastruktre. Razmere v četrtni skupnosti (ČS) Polje se medtem niso izboljšale, so pa krajani pred nekaj tedni dobili novo »darilo« – napovedano selitev obrata Papir Servisa iz Most v Vevče, v obrat Tiskarne SET ob Vevški cesti, za kar je Papir servisu Agencije RS za okolje (Arso) konec februarja že izdala okoljevarstveno dovoljenje.

Civilne iniciative so tako zahtevale novo izredno sejo sveta ČS Polje in sestanek z vodstvom mesta. Pripravili so ga kar v Tiskarni SET, skupaj z vodstvom Papir servisa. To je bil že prvi razlog za nejevoljo krajanov, saj so srečanje pripravili kar v proizvodnih prostorih obrata, kjer se večina od več kot sto prisotnih ni mogla usesti. Jezni okoliški prebivalci so tako hitro prekinili direktorja Papir servisa Janeza Mlakarja, ki je sestanek začel s predstavitvijo podjetja in njegovega delovanja. »Ali je to reklama za firmo?!« in »Norca se delajo iz nas!« se je slišalo iz množice.

Mlakar jim je tako uspel le pojasniti, da bo v Vevčah potekala obdelava odpadne embalaže, papirja in kartona, ne pa tudi mešanih in bioloških odpadkov. »Ukvarjamo se izključno z obdelavo nenevarnih odpadkov,« je zagotovil.

Janković obljubljal, a ne zahtevanega

Krajani so želeli slišati predvsem pojasnila Jankovića, a želenega – da jih bo občina podprla pri prizadevanjih, da se Papir servis ne bi preselil v Vevče – niso slišali. Župan je obljubil, da bodo aprila začeli graditi kanalizacijo v Vevčah in Slapah, da bodo poleti začeli širiti Zaloško, da bodo še ta mesec podpisali pogodbo s Sparom, ki bo jeseni začel graditi trgovino in prostore za četrtno skupnost ter da bo občina odkupila zemljišča za novo Industrijsko cesto. »Jaz govorim samo to, kar bo delala MOL, za vse ostalo se morate obrniti na državo,« je bil jasen Janković, ki je pred nekaj tedni na sestanku s krajani Most – ti si že leta prizadevajo za selitev Papir servisa – pozival predstavnike Arsa, da čim prej izdajo okoljevarstveno soglasje za lokacijo v Vevčah.

»Skozi Vevče bo vozilo 400 kamionov na dan. Kaj bomo imeli občani od širitve Odlazkovega imperija? Odškodnine? Protihrupno ograjo?« je bil jasen eden od udeležencev in požel gromek aplavz, župan pa jih je zavrnil z »ploskati je lahko na traparije« in prisotne še bolj razjezil. »Župan podpira kapitaliste, ne pa socialiste, čeprav pravi, da je največji socialist,« pa je ob glasni podpori ostalih dejal Aleš Babnik iz civilne družbe Vevče-Zgornji Kašelj. Vodstvo javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija je obtožil, da s podporo občine Vevčane goljufajo že dvajset let.

Vse to je bilo za Jankovića preveč. »Ne dovolim, da kdo žali moje sodelavce,« je dejal in dodal, da se na ta način ne bo pogovarjat. Zato je srečanje skupaj s sodelavci zapustil, krajanom pa svetoval, naj se glede selitve Papir servisa obrnejo na državo. »Tudi na Barje smo to pripravljeni vzeti, če dajo dovoljenje,« je še dejal v odhajanju.

Milan Mirkov iz civilne družbe Spodnji Kašelj-Podgrad-Zalog je po koncu neuspešnega srečanja z županom povedal, da je razočaran: »Pogoji so bili manj kot mizerni – da se ne moremo nekje dobiti in usesti kot normalni ljudje. Danih je bilo kup obljub, a ne verjamem, da se bo kaj pozitivnega iz tega izcimilo.«

Pritožbe na okoljevarstveno dovoljenje

So pa krajane uslišali vsaj člani sveta četrtne skupnosti, ki so podprli dva sklepa – da nasprotujejo temu, da Papir servis v Vevče pripelje svojo dejavnost ter da nasprotujejo okoljevarstvenemu dovoljenju in da svet ČS vloži pritožbo nanj na ministrstvo. »Deset svetnikov od petnajstih je bilo prisotnih in vsi so glasovali za,« je po seji sveta ČS povedala Minka Jerebič, predstavnica civilne iniciative v svetu. Predsenica sveta Marti Avsec, ki je bila sicer v svet ČS izvoljena na Listi Zorana Jankovića, pa je bila kratka: »Podpiramo krajane v celoti.«

Pritožbo oziroma zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja je včeraj vložila tudi mednarodna organizacija Alpe Adria Green, ki jo je pooblastilo več civilnih iniciativ s tega območja. V zahtevi ugotavljajo, da je bila kršena Aarhuška konvencija, saj krajani ČS Polje niso bili obveščeni, da se okoljevarstveno dovoljenje pripravlja in bi morali biti vključeni pri obravnavi le-tega kot že priznani stranski udeleženci v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja, niti niso prejeli tega okoljevarstvenega dovoljenja kot stranka v postopku. V Alpe Adria Green tako predlagajo, da se okoljevarstveno soglasje »zavrže brez nadaljnje obravnave ter da se najde ustreznejšo lokacijo za ta obrat, na kateri proizvodnja ne bi imela negativnih vplivov na zdravje ljudi ter okolje«.

»Strokovne podlage, po katerih so bili izdelani vplivi na okolje, so nestrokovne in zameglijo realno stanje, ki bi nastalo z zagonom Papir servisa. Iz okoljevarstvenega dovoljenja je razvidno, da ga Arso sploh ne bi smela izdati, saj niso izpolnjeni osnovni pogoji. Dejstvo je, da na lokaciji ni urejene kanalizacije in da je vsaj še dve leti zagotovo ne bo. Prestare in preveč dotrajane so tudi stavbe, v katerih naj bi zbirali in predelovali odpadke. Poleg tega so preblizu Ljubljanice. Vanjo bi se lahko iz pokvarjenega stroja ali vozila izlivale nevarne tekočine (strojna olja, nafta), saj tam ni lovilcev olj. S tem bi bila ogražena tako favna in flora reke Ljubljanice,« so zapisali v Alpe Adria Green.