Vila Urbana: upravna enota bo morala ponovno odločati

Ministrstvo za okolje in prostor je odpravilo odločbo o zavrnitvi izdaje uporabnega dovoljenja za prostore v mezaninu objekta.

Objavljeno
01. julij 2015 17.22
Slovenija, Ljubljana, 27.April2012, Vila Urbana. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Upravna enota Ljubljana, ki je spomladi zavrnila izdajo uporabnega dovoljenja za mezanin Vile Urbana, kjer na odprtje poslovalnic čakajo Lekarna Ljubljana, Hofer in DM, bo morala o zadevi odločati znova. Tako je po pritožbi investitorjev odločilo ministrstvo za okolje in prostor.

Saga o sporni prenovi mezanina tega objekta, ki jo je izvajal KID Real – ta je Lekarni Ljubljana in Hoferju prostore tudi prodal, DM pa jih je najel – se bo tako nadaljevala. Spomnimo, marca je upravna enota Ljubljana, izpostava center, vlogo KID Reala, Lekarne Ljubljana in Hoferja za izdajo uporabnega dovoljenja zavrnila. Ugotovili so, kot je iz predloženega projekta opravljenih del razvidno, da gradnja ni bila izvedena v skladu z gradbenim dovoljenjem, tehničnega pregleda objekta pa tako sploh niso opravili.

KID Real se je na odločitev pritožil na drugostopenjski organ, ministrstvo za okolje in prostor (MOP). To je junija odločbo UE Ljubljana odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek, so sporočili iz službe za odnose z javnostjo ministrstva.

Prenagljena odločitev

Nekaj več pojasnil smo dobili od upravne enote. Vodja izpostave Center Tjana Matjašič Prijič je pojasnila, da ministrstvo v obrazložitvi svoje odločbe meni, da je odločitev UE Ljubljana, izpostava Center, »bila vsaj prenagljena, dejansko stanje pa je ostalo nepopolno ugotovljeno«. Matjašič Prijičeva je napovedala, da bo UE v ponovnem postopku ravnala v skladu z napotili pristojnega ministrstva, »in sicer bo morala najprej ugotoviti popolnost vloge, zatem imenovati komisijo za tehnični pregled, določiti datum tehničnega pregleda, opraviti tehnični pregled, obravnavati ugotovitve s tehničnega pregleda in nato o zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja ponovno odločiti«.

Nove lekarne ne bo še nekaj časa

A do tega bo najverjetneje preteklo še precej časa. Kot je dodatno pojasnila Tjana Matjašič Prijič, je eden od etažnih lastnikov stanovanja v Vili Urbana zoper sklep UE Ljubljana, s katerim mu ta ni priznala statusa stranke v postopku pri izdaji uporabnega dovoljenja (temu sklepu je pritrdilo tudi MOP), vložil tožbo. Ministrstvo je tožbo in z njo celotno upravno zadevo odstopilo upravnemu sodišču. »UE Ljubljana, izpostava Center, bo zato lahko začela vodenje ponovnega postopka šele po odločitvi upravnega sodišča in vrnitvi dokumentacije predmetne upravne zadeve,« je povedala vodja izpostave Center.

Tako bi do nove odločitve lahko minilo več mesecev. Kot je znano, bi moral KID Real Lekarni Ljubljana prostore nove poslovalnice v Vili Urbana skupaj z uporabnim dovoljenjem predati že do konca novembra lani. Pogodbena kazen se je nehala povečevati že sredi decembra lani, ko je dosegla maksimum, javni zavod pa je prodajalcu prav tako decembra že nakazal drugi del kupnine, s tretjim nakazilom pa čakajo do predaje prostorov, kar pa se, kot kaže, še ne bo zgodilo prav kmalu.

Kratkoročnih obveznosti za tri leta poslovanja

KID Real Jožeta Anderliča je lani ustvaril dobrih 5,2 milijona evrov prihodkov in leto končal s slabimi 27 tisočaki dobička. Konec leta podjetje ni imelo omembe vrednih dolgoročnih obveznosti, kratkoročne pa so znašale kar 16,7 milijona evrov.