Vlog za odpis dolga za zdaj manj od pričakovanj

V Javnem holdingu Ljubljana so doslej prejeli 112 vlog za odpis dolga.

Objavljeno
16. september 2015 17.32
vvo-ulica
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana – »Tako po številu kot po vrednostih je vlog za odpis dolga za zdaj bistveno manj, kot znašajo tovrstne odprte terjatve,« sporočajo z Javnega holdinga Ljubljana, kjer so jih doslej prejeli 112.

Pri Energetiki so sicer na zadnji dan preteklega leta našteli 3146 dolžnikov, pri Vodovodu-Kanalizaciji 1929 in pri Snagi 2978. Skupna vsota zapadlih terjatev nad 90 dni pa je bila skoraj poltretji milijon evrov. Kot sicer velja glede na sprejeti sporazum, ki so ga pripravili na ministrstvu za delo, bodo vloge za odpis dolga sprejemali do konca oktobra. Pri javnem holdingu zagotavljajo, da jih bodo »obravnavali enakopravno«, odločitev o višini odpisanega zneska pa bodo sprejeli v oktobru, ko naj bi tudi prejeli večino vlog.

Pri mestnem stanovanjskem skladu bodo odpisali »stare dolgove pri obratovalnih stroških«, ki so jih morali poravnati namesto najemnika. Koliko vlog so doslej prejeli, niso sporočili, na splošno pa ugotavljajo, da med njihovimi najemniki nepremičnin približno tretjina najemnine ne poravnava redno. In čeprav bo eno od meril za odpis nedavčnih dolgov vrstni red vloženih prošenj (na ministrstvu za delo to povezujejo z omejitvijo vsote na milijon evrov, kolikor za odpis lahko porabi država), pri stanovanjskem skladu zagotavljajo, da »vrstni red vložitve predloga za odpust ni pomemben«. Kot še sporočajo, zdaj evidentirajo prispele vloge dolžnikov in odgovarjajo tistim, ki ne izpolnjujejo predpisanih pogojev ali pa se dolg ne nanaša na terjatve, ki so lahko predmet odpisa.

V skladu z zakonom o pogojih za izvedbo odpisa dolgov lahko za enkratni odpis dolga zaprosijo dolžniki, ki so bili kadarkoli v prvi polovici letošnjega leta prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov. Odpišejo se lahko le dolgovi, nastali do 31. decembra 2013, znesek pa določi posamezni upnik. Če so vsi zahtevani pogoji izpolnjeni, upnik in dolžnik skleneta dogovor o odpisu, kar se mora zgoditi najpozneje 31. januarja prihodnje leto.