Vo-Ka: Dražja voda, cenejša kanalizacija

Potrdili nove cene ljubljanske Vo-Ke. V podjetju napovedujejo, da bo višina mesečne položnice za večino uporabnikov ostala nespremenjena.

Objavljeno
06. februar 2017 16.14
uho/Voda
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana − Svet ustanoviteljev javnih podjetij, povezanih v Javni holding Ljubljana, je potrdil novi elaborat cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb Vodovoda - Kanalizacije (Vo-Ke). Kot so sporočili z ljubljanske občine, se skupni znesek na položnici za uporabnike večinoma ne bo spremenil.

Elaborat vključuje ceno storitev preskrbe s pitno vodo ter ceno odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode za letošnje leto. Javna podjetja morajo v skladu z državno uredbo elaborat pripraviti vsako leto. Kot so zapisali po srečanju članov Sveta ustanoviteljev, se nove predračunske cene po posameznih postavkah malo spreminjajo.

»Znesek storitev preskrbe s pitno vodo se nekoliko zniža, znesek storitev odvajanja in čiščenja odpadne vode pa se nekoliko zviša. Skupni učinek vseh postavk na položnici je, da se za uporabnike, ki predstavljajo večino (to so uporabniki v enodružinskih hišah ter uporabniki v večstanovanjskih objektih, ki so priključeni na kanalizacijo), strošek oziroma skupni znesek na položnici ne bo spremenil,« so napovedali. Uporabniki Vo-Ke Ljubljana bodo položnice z izračuni stroškov na podlagi novih cen storitev prejeli marca. 

Na boljšem tisti, ki niso priključeni na kanalizacijo

V Vo-Ki so pripravili izračun stroškov pred in po spremembi za reprezentativne stranke. Kot reprezentativen primer enostanovanjske hiše navajajo hišo s površino strehe 120 kvadratnih metrov in mesečno porabo vode 13 kubičnih metrov. Takšni objekti, ki so priključeni na javno kanalizacijsko omrežje, so doslej v plačevali 21,23 evra na mesec, po novem bodo 15 centov manj. Sprememba cen pa se bo bolj občutno poznala pri objektih, ki niso priključeni na javno kanalizacijo, temveč za odpadne vode uporabljajo greznice ali male komunalne čistilne naprave. Pri njih bo položnica od marca nižja za dober evro (namesto 15 evrov bo strošek znašal slabih 14).

Manjšo podražitev bodo po izračunih Vo-Ke občutili stanovalci večstanovanjskih objektov, kjer so za reprezentativen objekt vzeli blok s 24 stanovanji in 180 kubičnimi metri mesečne porabe vode ter streho s površino 350 kvadratnih metrov. Ti so doslej plačevali dobrih 14 evrov na mesec, po novem bodo dobrih deset centov več.