»Volišča pomembna kot šole in gostilne«

Zapiranje podeželskih volišč. Velike spremembe pred naslednjimi volitvami. Kar 44 odstotkov jih je neustreznih.

Objavljeno
02. november 2017 19.48
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Grosuplje – Tudi v drugem krogu predsedniških volitev bodo tri nekdanja volišča, v čebelarskem domu na Spodnjem Blatu ter v gasilskih domovih v Zagradcu pri Grosupljem in Veliki Loki, samevala. Okrajna volilna komisija jih je namreč ukinila že pred prvim krogom. Mnogi v grosupeljski občini temu nasprotujejo.

Zapiranju volišč na podeželju so se uprli v svetniškem klubu SDS, občinskem odboru te stranke in tudi župan Peter Verlič, sicer član SDS. V svetniškem klubu s prvopodpisanim Mihaelom Hočevarjem nimajo nič proti selitvi volišča iz gasilskega doma na Veliki Ilovi Gori v gasilski dom na Mali Ilovi Gori ter selitvi sedeža volišča v Žalni iz prostorov krajevne skupnosti v tamkajšnjo šolo. Za trojico volišč, ukinjenih pred prvim krogom predsedniških volitev, pa so prepričani, da bi okrajna volilna komisija (OVK) v sodelovanju z občino in krajevno skupnostjo lahko našla zadovoljive zamenjave.

Zakon bo sprožil plaz

Predsednica grosupeljske OVK Polonca Marjetič Zemljišč je prek tajnika sporočila, da ni pristojna za dajanje izjav javnosti, medtem ko so na državni volilni komisiji (DVK) povedali, da so prav okrajne komisije tiste, ki določajo oziroma ukinjajo območja volišč. Predsednik DVK Dušan Vučko je poudaril, da bodo morala biti skladno z zakonom o volitvah v državni zbor vsa volišča v državi dostopna za invalide. Ta člen zakona začne veljati 1. februarja prihodnje leto in okrajne volilne komisije, ki jih vodijo sodniki, bodo gotovo spoštovale zakon. »Od nas je politika ob sprejetju spremembe zakona o volitvah zahtevala zagotovilo, da nobeno volišče ne bo ukinjeno, kar je seveda misija nemogoče,« je dejal Vučko in hkrati opozoril, da je veliko volišč v zasebnih objektih, ki jih njihovi lastniki zagotovo ne bodo prilagajali invalidom, ker bi to zanje pomenilo strošek. Zato bo nekatera volišča treba združiti, kar pa ne more biti izgovor, da se bo zaradi tega zmanjšal obisk na volitvah.

Bo udeležba še manjša?

V svetniškem klubu SDS se sicer strinjajo, da morajo volišča ustrezati osnovnim standardom, ki omogočajo tajno, hitro in tekoče glasovanje ter dostopnost za invalide. »Pri določanju in ukinjanju volišč pa ne smemo pozabiti, da gre za poseganje v lokalno zavest prebivalcev, ki jim volišče v kraju pomeni nekaj podobnega kot podružnična šola, krajevno kulturno, gasilsko ali športno društvo, domače pokopališče ter farna cerkev z gostilno ob njej. Gre za tradicijo slovenskega podeželja, ki mora stati inu obstati, če želimo ohraniti svojo narodnostno in kulturno identiteto,« pravijo v klubu.

Župan Verlič pa meni, da manjša volišča spodbujajo aktivno sodelovanje prebivalcev pri političnem odločanju in s tem vpliv na demokratičnost političnega sistema, s čimer pripomorejo k večji volilni udeležbi. Na podeželju živi predvsem starejša populacija, ki velikokrat nima možnosti oditi na bolj oddaljena volišča, pravi Verlič, zato je OVK predlagal, da za naslednje volitve ali referendume poiščejo ustrezne prostore na območju ukinjenih volišč in jih vnovič odprejo. Predlagal je nadomestno volišče v prostorih gasilskega društva Gatina, medtem ko bi v gasilskem domu v Zagradcu volišče ostalo v pritličju, za ukinjeno v gasilskem domu v Veliki Loki pa je prepričan, da je primerno za izvedbo glasovanja. Verlič opozarja, da OVK z ukinjanjem volišč vpliva na volilno udeležbo. Po uradnih podatkih se je lokalnih volitev leta 2014 na treh zdaj opuščenih grosupeljskih voliščih v povprečju udeležilo dobrih 51 odstotkov volivcev.

Iskali bodo rešitve

Vučko je napovedal, da bodo člani DVK še pred koncem leta razpravljali o njihovi pristojnosti in skušali poiskati rešitve. Okrajnim volilnim komisijam pa nameravajo posredovati navodila, priporočila in usmeritve. V državi je približno 70 odstotkov volišč v lasti občin, pri čemer je opozoril na veliko volišč v šolah, do katerih invalidi ne morejo, a bi že zaradi učencev morale biti dostopne za vse.