Vpis prvošolčkov bo vsaj še štiri leta naraščal

Letos bo šest let dopolnilo 3126 ljubljanskih otrok. Pobudo za spremembo šolskih okolišev so na MOL prejeli s treh šol.

Objavljeno
06. februar 2014 17.18
3.8.2012 Ljubljana ,Slovenija. Prvosolcki na OS Bezigrad.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V glavnem mestu bo letos dopolnilo šest let 3126 otrok, ki jih morajo starši po zakonu o osnovni šoli vpisati v šolo. Vpis za prihodnje šolsko leto bo na vseh 48 javnih šolah v torek in sredo od 8. do 12. in od 16. do 19. ure.

V osnovne šole bodo starši letos vpisovali otroke, rojene leta 2008. Koliko jih bo dejansko obiskovalo prvi razred v prihodnjem šolskem letu, bodo lahko napovedali v marcu, po vpisu, še bolj natančno pa konec junija, ko bodo sklenjeni vsi vpisni postopki oziroma postopki o odložitvi šolanja, so povedali na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Vpis še kar narašča

Sodeč po demografskih podatkih o generacijah otrok, ki so trenutno v vrtcih, bo vpis otrok v osnovne šole v Ljubljani še naprej naraščal do šolskega leta 2018/2019 (glej graf). Na občini zagotavljajo, da bo v ljubljanskih šolah v prihodnjem šolskem letu dovolj prostora za vse prvošolce. V letošnjem je v oddelku prvega razreda povprečno 23,4 otroka. V javnih šolah je vsako leto v prvih razredih približno tri tisoč mest, še približno sto pa jih je v dveh zasebnih, OŠ dr. Alojzija Šuštarja v okviru Zavoda sv. Stanislava in Waldorfski OŠ.

Če otrok pri dopolnjenih šestih letih ni pripravljen na vstop v šolo, lahko šolanje na predlog staršev, zdravstvene službe ali komisije za usmerjanje odložijo za eno leto. Postopki za odložitev šolanja potekajo na posameznih šolah. To pa se lahko zgodi tudi med šolskim letom iz zdravstvenih ali drugih razlogov, in sicer na predlog šolske svetovalne službe, šolske zdravstvene službe ali komisije za usmerjanje v soglasju s starši. Na občini nimajo podatkov, koliko otrok je šolanje odložilo v zadnjih petih letih. »Ker se podatki o odložitvi šolanja med šolskim letom spreminjajo, imamo na voljo samo podatke o predvidenih odložitvah, in sicer je bila ocena za to šolsko leto dvesto učencev.« Ljubljanske vrtce v letošnjem šolskem letu obiskuje 175 ljubljanskih otrok in 20 otrok iz drugih občin, čeprav bi glede na letnik rojstva (2007) že lahko hodili v prvi razred.

To šolsko leto se 70 otrok šola doma

Starši lahko za svojega otroka organizirajo šolanje na domu. Predlanskim se je tako šolalo 41 otrok, v tem šolskem letu pa sedemdeset, od prvega do devetega razreda. Tak šolar mora biti vpisan v eno od šol, ki vodi dokumentacijo o njegovem izobraževanju in preverja njegovo znanje, da ugotovi doseženi standard znanja; ta mora biti enakovreden tistemu, ki ga zagotavlja program javne osnovne šole. Šola tudi izda spričevalo o izobraževanju na domu.

Že nekaj let ravnatelji opozarjajo, da so zaradi neustrezne mreže ljubljanskih osnovnih šol učenci po ustanovah razporejeni neenakomerno in da bi zato petnajstim šolam morali spremeniti šolski okoliš. Na občini so že pred dvema letoma razmišljali o spremembi okolišev, ker so nove stanovanjske soseske močno vplivale na zasedenost šol. Na naše vprašanje, ali bodo letos spreminjali šolske okoliše in katere, so povedali, da so s treh šol že prejeli pobudo za združevanje oziroma spremembo okolišev, in sicer z OŠ Koseze, OŠ Miška Kranjca in OŠ Valentina Vodnika. Verjetno pa se bodo po letošnjem vpisu prvošolčkov ponekod pokazale še nove potrebe, ki jih bodo na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje, kot zagotavljajo, skrbno proučili.

Zaprli ne bodo nobene šole

Sicer pa pravijo, da si občina kot ustanoviteljica osnovnih šol prizadeva za enakomeren izkoristek šolskega prostora in čim bolj izenačene razmere za vzgojno-izobraževalno delo za vse šolajoče se osnovnošolce v Ljubljani. Na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje spremljajo demografska gibanja in na podlagi dostopnih podatkov skupaj s šolami sprejemajo najustreznejše rešitve. Med njimi so preusmerjanje otrok na bližnje šole, obnova šolskih poslopij s potrebnimi razširitvami (prizidki) ter tudi spremembe in prilagoditve šolskih okolišev.

»Ker vpis v osnovne šole glede na njihove zmogljivosti ni enakomeren, se MOL pripravlja na spremenjene potrebe. Že v preteklih dveh letih smo na dveh šolah, OŠ Vižmarje-Brod in OŠ Zadobrova, zgradili po štiri dodatne učilnice, lani pa smo povsem uredili in nadgradili podružnico na Jančah. V pripravi imamo prenovo in ureditev dodatnih prostorov na OŠ Vide Pregarc, OŠ Koseze, OŠ Kolezija, OŠ Livada, OŠ Maksa Pečarja in OŠ Miška Kranjca. Prav tako na drugih šolah preverjamo zmogljivosti glede na pričakovan vpis v prihodnjih letih.« Pravijo še, da glede na demografska gibanja v prihodnje ne načrtujejo zaprtja nobene osnovne šole.