Septembra bo podražitev javnih vrtcev staršem še prihranjena

Na MOL še proučujejo, kako se bo porazdelila razlika med sedanjo ceno programov in dejanskimi stroški, ki je 31 evrov na mesec na otroka.

Objavljeno
15. julij 2016 17.26
imo*Vrtec
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana − Ob napovedi, da celotnih dodatnih stroškov v ceni programa ljubljanskih vrtcev občina ne bo več mogla pokriti samo iz mestnega proračuna, na MOL pravijo, da je še preuranjeno ocenjevati, kolikšna bo podražitev za starše.

Trenutno potekajo preverjanja vseh možnosti in določanje osnov, pojasnjuje vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič. Vseh analiz še nimajo, zato pred jesenjo ta odločitev ne bo sprejeta. Še pred spremembo cene programov vrtcev pa mora o tem odločati mestni svet.

Zadnja podražitev pred štirimi leti

Po podražitvi leta 2012 je cena programa v ljubljanskih javnih vrtcih 485 evrov za mlajše otroke in 346 evrov za starejše. Takrat so se znižali tudi mestni popusti za starše, in sicer z 22 odstotkov na 20 odstotkov popusta za starše mlajših otrok od drugega do četrtega dohodkovnega razreda ter na 14 odstotkov popusta od petega do devetega. Za starejše otroke je prej veljal 15-odstotni popust, zdaj imajo starši od drugega do četrtega dohodkovnega razreda znižano plačilo za deset odstotkov, od petega do devetega pa za sedem odstotkov.

Na MOL so že spomladi napovedali podražitev programa vrtcev v novem šolskem letu. Novela pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v javnih vrtcih, ki jo je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sprejelo pred pol leta, namreč prinaša precej novosti in povečuje razkorak med veljavnimi cenami v vrtcih ter cenami, ki bi morale biti oblikovane po tem pravilniku. Na podlagi tega na MOL pravijo, da se bodo spremenili tudi elementi cene; novela namreč po novem omogoča upoštevanje vseh izjem pri določanju cene programa, ki so jih občine doslej morale zagotavljati zunaj tega.

Po novem nadomeščanje vključeno v ceno

Tako so na primer doslej občine ustanoviteljice morale zagotoviti sredstva za nadomeščanje odsotnih delavcev v vrtcih zunaj cene programa, po novem pa bo to vključeno v ceno. V ceno programa se po novem vštevajo tudi stroški dela za delavce, katerih dejanska zaposlenost presega predpisane normative. Novi pravilnik o metodologiji cen pa je usklajen tudi z lani sprejetimi spremembami pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje. Ta v 38. členu med drugim omogoča, da občina vrtcu odobri ugodnejši normativ za pomočnika ravnatelja in administrativno-računovodske delavce.

Razlika do pet milijonov evrov na leto

Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje pojasnjujejo, da trenutno veljavne cene v ljubljanskih javnih vrtcih temeljijo na stroških dela iz leta 2007, saj so v letu 2012 zgolj prevrednotili sredstva za materialne stroške s 44 na 55 evrov na mesec na otroka. Staršem pa se to ni poznalo. Veljavne cene programov v ljubljanskih vrtcih tako vključujejo plače zaposlenih glede na stanje zaposlitev v septembru 2007. V osmih letih je razlika, ki ni vključena v ceno, med stroški, upoštevanimi v ceni, in dejanskimi stroški narasla na 3,5 milijona. Z letošnjim januarjem pa je po izplačilu napredovanj in povečanega regresa za letni dopust ter uvrstitvi stroškov nadomeščanja pedagoškega kadra v ceno programa ta razlika ocenjena od 4,5 do pet milijonov evrov na leto. To v povprečju pomeni razliko 31 evrov na mesec na otroka, kar trenutno zagotavlja MOL iz proračuna in še ni vključeno v ceno programa, kar omogoča novi pravilnik o metodologiji. Občina pa zdaj proučuje, kako se bo porazdelilo to breme 31 evrov na mesec na otroka.

Fabčičeva pravi, da je cilj MOL tudi v prihodnje ohranjati cenovno in socialno politiko pri oblikovanju cen programov v vrtcih z mestnimi popusti, kar pomeni, da starši poravnajo približno četrtino stroškov v vrtcih. Če bi upoštevali izračun centrov za socialno delo brez mestnih popustov, odsotnosti in rezervacije ob realni lastni ceni programov v vrtcih, bi starši morali plačati več kot 40 odstotkov cene.