Vrtičkarski park že dobiva prve obrise

Do konca meseca bo ob Vojkovi cesti, točneje nasproti soseske BS 3, urejenih 70 vrtičkov z otroškim igriščem.

Objavljeno
03. marec 2017 14.37
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Podjetje Lavaco te dni pospešeno ureja novo vrtičkarsko območje za Bežigradom. Ob Vojkovi cesti je tako že videti dve veliki leseni lopi, prav tako pa so že vidni prvi obrisi dveh velikih parcel, kjer bo 70 vrtičkov. Glede na hitrost urejanja najbrž ni bojazni, da ti ne bi bili dokončani v tem mesecu.

Kot smo videli ob ogledu, so delavci omenjenega podjetja že temeljito očistili območje med Vojkovo cesto in transformatorsko postajo sredi polj, ki je bilo polno raznih odpadkov in zaraščeno s plevelom in samoraslim grmovjem. Prav tako pa so že vidni obrisi bodoče vmesne poti, ki jo bodo vrtičkarji uporabljali kot dostop do vrtičkov levo in desno od nje. Že na prvi pogled pa je videti, da najemnikom vrtičkov ne bo treba, tako kot na Rakovi jelši, dovažati rodovitne zemlje. Tista, ki je že pripeljana, je namreč videti zelo obetavno.

Močno zaledje

Za ureditev vrtičkov MOL bo občina po pogodbi Lavacu sicer plačala 608.000 evrov, a se v tem primeru verjetno ni bati, da ne bo zainteresiranih obdelovalcev. Pa ne le zaradi izjemno priročne bližine naselja BS 3, temveč tudi zato, ker bodo poleg kompostnikov in prostorov za shranjevanje orodja dobili tudi otroško igrišče (celo z igrali za gibalno ovirane oziroma za razgibavanje starejših ter namizno ploščo za šah). Naokoli bodo zasadili še več dreves in grmovnic (bele javore, jablane, hruške in češnje, pa različne grmovnice − ribez, maline, aronije, borovnice, robide in kosmulje).

Precej bi lahko k zanimanju za obdelovalne površine pripomoglo še dejstvo, da gre v tem primeru za legalizacijo nekdanjega divjega vrtičkarstva in da se bodo vsi nelegalni pridelovalci lahko prijavili na javni poziv za zakup vrtička in ga dobili za primerno letno zakupnino. Prijave bodo na občini začeli zbirati takoj po koncu del, torej še v tem mesecu.

Razpisni pogoji za vrtičke ob Vojkovi bodo najbrž podobni, kot so veljali za druga že urejena območja. To pomeni, da naj bi imeli prednosti tisti, ki živijo bliže vrtičkarskega območja in ki imajo najdlje stalno prebivališče v Ljubljani.

Četrtne skupnosti čakajo

Z novimi 70 vrtički ob Vojkovi cesti pa bo MOL še vedno precej daleč od obljube, da bo po najmanj eno vrtičkarsko območje uredila v vsaki od 17 četrtnih skupnosti. Z bežigrajskim bo namreč šele pri peti. Doslej so jih namreč uredili v Dravljah (ČS Dravlje), Štepanji vasi (ČS Golovec), na Ježici (ČS Posavje) in Rakovi jelši (ČS Trnovo).