Vzgajanje mladih podjetnikov

Deseterica izbranih: Pomoč mladim izobraženim kadrom na poti do lastnega podjetja.

Objavljeno
26. avgust 2014 11.29
v Ljubljani, 7. maja 2014.
Luka Jakše, Ljubljana
Luka Jakše, Ljubljana
Ljubljana – Pri Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) so za določen čas, dobo štirih mesecev, zaposlili deset visokoizobraženih mladih iz osrednjeslovenske regije, šest iz Ljubljane ter po enega z Vrhnike, Škofljice, Brezovice in iz Mengša. Med njimi so tudi dva doktorja znanosti, diplomirani fizioterapevt in profesor športne vzgoje, ki doktorat ravno končuje.

Pri tem je cilj, da udeleženec v enem letu po koncu usposabljanja ustanovi lastno podjetje, se samozaposli ali se zaposli pri drugem delodajalcu. Podjetja, ki jih bodo ustanovili, imajo možnost pridobiti nagrado v vrednosti 3500 evrov.

Kdo je bil izbran

Na junijski razpis je prispelo 74 prijav, k predstavitvam podjetniških idej, ki so se zvrstile v juliju, pa je bilo povabljenih štirideset kandidatov. Kot so sporočili z agencije, je komisija pri izboru upoštevala več meril: izvedljivost ideje, dosedanje podjetniško znanje udeleženca in potencial za ustanovitev novega podjetja, samozaposlitev ali zaposlitev v drugem podjetju, kar so glavni cilji usposabljanja.

Raznolike ideje

Izbirno komisijo so prepričale precej raznolike ideje. Dve sta s področja tehnoloških inovacij (visokoučinkoviti sistemi za čiščenje pitne vode in elektronski merilec gibljivosti sklepov), pet jih je s področja storitev (pravno svetovanje za oživljanje podjetniških idej, komunikacija dediščine s pomočjo digitalnih tehnologij, plesna šola argentinskega tanga, psihoterapevtska pomoč, zasebno varstvo predšolskih otrok) in tri s področja razvoja novih proizvodov (leseno kolo Woodster bike, skejtbord Neon rabbit longboard in športno-gibalni pripomoček), kjer so vidni že prvi prototipi.

Dovolj podjetno?

Razpis in izobraževanje mladih podjetnikov potekata v sklopu projekta Podjetno v svet podjetništva 2014, ki ga sofinancirata evropski socialni sklad in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Izbrani bodo štiri mesece pridobivali različna znanja, potrebna za razvijanje in uresničevanje njihove podjetniške ideje. V programu bodo spoznavali računovodstvo in finance, obvladovanje stroškov, gospodarsko pravo, podučili jih bodo o start up marketingu, delegiranju in motiviranju zaposlenih, izvedeli bodo več o upravljanju intelektualne lastnine ter črpanju evropskih sredstev. Osemurni delavnik bo tako sestavljen iz različnih oblik izobraževanja, predavanj, delavnic in praktičnega dela, potekalo pa bo pod vodstvom izkušenih mentorjev in predavateljev.

Pri programu izobraževanja se poraja pomislek, kako hkrati učiti nekoga, ki bi rad razvil visokotehnološko napravo ali sistem, in denimo učitelja argentinskega tanga ali nekoga, ki namerava izvajati zasebno varstvo predšolskih otrok. Udeležence v programu naučijo osnovnih poslovnih veščin, zato raznolikost izbranih menda ni težava. Kar zadeva kriterije, po katerih na agenciji izbirajo vsebine, ki jih bodo sofinancirali, pa je ključen poslovni načrt kandidata.

Nove priložnosti

Oktobra predvidoma sledi zadnji letošnji javni poziv Podjetno v svet podjetništva 2014, ki bo priložnost ponudil še 120 mladim iz vse Slovenije. Enake razpise namreč objavlja vseh dvanajst regionalnih razvojnih agencij iz slovenskih statističnih regij, saj se projekt izvaja po vsej državi.

Namenjen je spodbujanju podjetništva med mlajšimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe ter spodbujanju odpiranja novih delovnih mest. Udeležencem, izbranim na javnih razpisih, želijo zagotoviti strokovno pomoč in dodatno usposabljanje, ki ju potrebujejo pri razvoju podjetniške ideje v delujoče podjetje.