Z dvoletno zamudo še 50. »ljubljanska« lekarna

V mezaninu Vile Urbana so odprli dve trgovini. Zaradi zamude pogodbena kazen in še odškodnina?

Objavljeno
16. januar 2017 17.45
lekarna
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana - Prostore v mezaninu Vile Urbana je javni zavod Lekarna Ljubljana od KID Reala (družbe Jožeta Anderliča, ki je bila kasneje izbrisana iz registra, posle pa naprej vodi Kranjska stavbna družba) kupil že sredi leta 2014.

Predvideno je bilo, da bo poslovalnica odprta decembra istega leta, a je po vrsti zapletov s pridobivanjem potrebnih dovoljenj Kranjski stavbni družbi šele sredi novembra lani uspelo pridobiti uporabno dovoljenje za mezanin, ki so ga pred tem temeljito preuredili. Namesto Upravne enote Ljubljana, ki je izdajo uporabnega dovoljenja dvakrat zavrnila, ga je na koncu izdalo ministrstvo za okolje in prostor kot drugostopenjski organ, ki je septembra opravilo nov tehnični pregled, na njem ugotovilo določene nepravilnosti, ki pa so jih investitorji do roka odpravili.

Da je od dne, ko so za poslovalnico uspešno opravili verifikacijo, minilo »dve leti, en mesec in dva dni oziroma 762 dni«, je na odprtju izpostavil tudi direktor ljubljanskih lekarn Marjan Sedej. Slabo polovico od 50 enot ima LL sicer v drugih občinah, poslovalnica na Poljanskem nasipu pa je njihova druga največja v Ljubljani. V javnem zavodu ocenjujejo, da so zaradi dvoletne zamude zabeležili izpad prihodkov v višini okoli štirih milijonov evrov.

Po pogodbi, vredni 790 tisoč evrov (z DDV) bi moral prodajalec kupcu prostore predati do konca novembra 2014. Sedej je včeraj napovedal, da bodo uveljavljali pogodbeno kazen, ki pa je nizka, saj jo je pogodba omejila na pet odstotkov pogodbene vrednost, zato direktor lekarn pričakuje tudi določeno odškodnino. Kolikšno, včeraj ni hotel razkriti, a drugega dela kupnine Lekarna Ljubljana Kranjski stavbni družbi še ni poravnala.

Ob prostorih lekarne in diskontnega trgovca je predvidena tudi nova poslovalnica DM, v kateri pa so police še prazne. Zakaj včeraj skupaj z lekarno in diskontnim trgovcem niso odprli poslovalnice (DM prostorov ni kupil, ampak najel) in kdaj jo nameravajo, nam v podjetju niso odgovorili.