Z električnim Urbanom na potep po mestnih zanimivostih

Z vlakcem, dolgim 19 metrov, se lahko pelje 47 ljudi, turistični vodnik in en gibalno ovirani na vozičku. Dokončno progo bodo določili po treh mesecih.

sre, 09.03.2016, 09:00

Ljubljana – Sredi aprila bo s poskusnimi vožnjami začel nov vlakec na električni pogon, ki so ga poimenovali Urban. Vozil bo vsako polno uro in bo domačim in tujim obiskovalcem na voljo vse leto. Z njim se bo naenkrat lahko peljalo 47 ljudi, turistični vodnik in ena oseba na invalidskem vozičku. Vozovnica bo stala pet evrov, za otroke do 15. leta tri, za mlajše od dveh let bo vožnja brezplačna.

Potniki bodo lahko izstopili kadarkoli in kjerkoli in se z isto vozovnico pozneje vrnili na vlak. Ta jih bo sicer popeljal po krožni poti mimo glavnih turističnih zanimivosti: od Mestne hiše, kjer bo vstopna in končna izstopna točka, do Ljubljanskega gradu, Špice, Trnovskega pristana, Krakovega, Trga Francoske revolucije, Kongresnega in Prešernovega trga. Dokončna proga bo določena po prvih treh mesecih. Vsak dan bo vlakec prevozil približno sto kilometrov.

Skupaj z vlečnim vozilom in tremi vagoni Urban meri 19 metrov. Vagoni z lesenimi sedeži so opremljeni po vzoru mestnih avtobusov in v skladu s trajnostno usmerjenostjo Ljubljane kot letošnje zelene prestolnice Evrope. Pozimi bodo zaprti in ogrevani, poleti pa se okna odprejo. Največja hitrost je 25 kilometrov na uro. LPP je zanj skupaj z davkom plačal 365.634 evrov.

Vlakec je plod znanja in izkušenj sodelavcev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) in slovenskega strokovnjaka za elektromobilnost Mira Zoriča iz podjetja STOJA, inovacije in proizvodnja. Belo-zeleno podobo, ki bo tudi v prihodnje označevala floto vseh električnih vozil LPP, sta ustvarila oblikovalka Maja Licul in podžupan prof. Janez Koželj. Vlakec ima vgrajen električni motor s 40 kW moči. Uvedba električnega vlakca je sicer del trajnostne strategije MOL in LPP, ki vključuje posodobitev flote LPP tudi z vozili na elektriko, ki bodo vozila predvsem v središču Ljubljane.

Prijavi sovražni govor