Za cenitev nepremičnin se poteguje osmerica

Za prihodnji dve leti si posel z MOL obeta pol manj cenilcev kot za leti 2013 in 2014.

Objavljeno
19. november 2014 17.10
Dalmatinova 6 a
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Na razpis za sklenitev okvirnega sporazuma za izvajanje cenitev mestnih nepremičnin za potrebe MOL za obdobje 2015–2016 je občina dobila osem pravočasnih ponudb. Zanimivo je, da je to skoraj pol manj kot leta 2013, ko so dobili kar 15 prijav.

Na tokratnem razpisu je bolj malo novincev, smo pa opazili, da se nanj ni prijavil Rajko Srednik iz podjetja Sigma, ki ima zaradi svojih spornih cenitev veliko opraviti s sodišči (aferi z zemljišči v zadevi Tritonis in z zemljišči v Srminu).

Med prijavljenimi so samostojni podjetnik Slavko Bunderla s podizvajalcema Emo Zadel in Markom Udovičem, Constructa Idrija (enota Ljubljana), Gips z Dobrove s podizvajalcema Evrovodo in samostojnim podjetnikom Jernejem Šturmom, Imobing iz Šmarja - Sapa, LUZ, d. d., skupaj s samostojnim podjetnikom Antonom Hajdinjakom in podjetjem Gradbeni inženiring Zupančič, KF Finance iz Ljubljane, N-Invest iz Domžal, skupno ponudbo pa sta oddali še podjetji Gekos in GIM OV.

Med naštetimi izstopa podjetje Imobing cenilca Srečka Veseliča, ki je v preteklosti za MOL izvedel največ cenitev (od leta 2003 do 2013 jih je za občino izvedel za kar 892 tisočakov, za ljubljanski stanovanjski sklad pa za 209 tisočakov). Opazili smo tudi, da se je nekaj prej samostojnih ponudnikov prelevilo v podizvajalce (samostojna podjetnica Ema Zadel) ali pa so se odpovedali sopartnerstvu in postali samostojni ponudniki s podizvajalci (primer Slavka Bunderle).

Komisija bo usposobljenost vsakega od prijavljenih preverjala posebej, so pa že pri javnem odpiranju ponudb naleteli na ponudnika (Gekos in GIM OV), ki nista predložila ene od obveznih referenčnih prilog.

Reference bodo nasploh odločilne pri ugotavljanju usposobljenosti. Vsak ponudnik je namreč moral dokazati, da je v zadnjih treh letih pred oddajo prijave uspešno izvedel vsaj dve cenitvi zemljišč (vsako vredno vsaj 300.000 evrov), eno cenitev stanovanjskih/poslovnih objektov v vrednosti najmanj 1,5 milijona evrov, dve cenitvi poslovnih prostorov (vsak vreden vsaj 250 tisočakov), eno cenitev odškodnine (nadomestila) za stavbno pravico v vrednosti najmanj 100 tisočakov in dve cenitvi višine najemnine poslovnega prostora (pri skupnih prijavah lahko skupaj s sopartnerji).

MOL bo sklenila okvirni sporazum z vsemi, ki jim bo priznana usposobljenost – za obdobje od podpisa sporazuma do 31. 12. 2016. Storitve bo naročala sproti po potrebah, najugodnejšega izvajalca pa izbirala za vsako posebej. Izjeme bodo novelacije cenitev, ki jih bo dodelila izvajalcu, ki je pripravil predhodno. Merilo bo najnižja cena.

Prodaja poslovnih prostorov

Na MOL so včeraj na javni dražbi poskušali prodati tudi osem poslovnih prostorov. Prodali so jih pet, a le manjše. Trije največji so zaradi previsoke cene ostali neprodani. Skupno so iztržili dobrih 258 tisočakov, pri čemer sta v le enem primeru dva ponudnika ceno nekajkrat višala. Vse so kupile fizične osebe.

Na Salendrovi 4 so prodali tri z najemniki zasedene poslovne prostore. Dva (eden je bil velik 52,54 kvadratnega metra, drugi nekaj več kot 30) je po izklicni ceni kupila ena fizična oseba in zanju plačala 100.700 evrov. Za tistega z nekaj manj kot 33 kvadratnimi metri površine pa sta se potegovali dve ženski. Potrebnih je bilo več krogov, preden se je izklicna cena 40.000 evrov ustavila pri končni 48.500 evrov.

Na Hrenovi 13 so 42,6 kvadratnega metra velik nezaseden prostor zatem prodali edini dražiteljici za izklicno ceno 53.000 evrov, drugega, velikega skoraj 45 kvadratnih metrov, pa za 56 tisočakov – zastopnici edinega kupca zanj.

Nobenega zanimanja pa ni bilo za 164 kvadratnih metrov velik prazen poslovni prostor v kleti in pritličju Dalmatinove 6a/Miklošičeve 16. Zanj so zahtevali 246 tisočakov. Enako je bilo v primeru 152 kvadratnih metrov velikega praznega poslovnega prostora na Gregorčičevi 7 (izklicna cena 185 tisočakov) in na Gregorčičevi 5. Tam so za dobrih 91 kvadratnih metrov velik, z najemnikom zaseden poslovni prostor hoteli iztržiti vsaj 111 tisočakov.

Če bi MOL vse tri prodala, bi z njimi zaslužila kar 543 tisočakov.