Za cenitve mestnih nepremičnin 15 ponudb

Med prijavljenimi cenilci tudi dosedanja rekorderja po zaslužku z MOL, podjetji Imobing in Sigma, ki se jima obeta huda konkurenca.

Objavljeno
25. marec 2013 16.02
Posodobljeno
26. marec 2013 05.00
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Na 229.000 evrov vreden občinski razpis za cenitev mestnih nepremičnin v tem in prihodnjem letu se je prijavilo 15 ponudnikov. Večina podjetij nastopa samostojno, nekaj s sopartnerji ali podizvajalci, med njimi pa je tudi samostojna podjetnica. Kot kaže, vseh pogojev ni izpolnila le trojica.

Na včerajšnjem javnem odpiranju ponudb, ki so se ga udeležili tudi zastopniki treh ponudnikov, so vsi ponudniki svoje prijave poslali pravočasno, niso pa vsi predložili vseh zahtevanih dokazil.

Samostojno so svoje ponudbe oddali podjetja Sigma iz Koprive, Constructa Idrija, Vir 3 Inženiring Ljubljana, Inštitut za nepremičnine Ljubljana, Dominus Ljubljana, Imobing, nepremičninsko investicijsko svetovanje iz Šmarja-Sapa, Konsus iz Dilc pri Postojni, Ema Zadel, s. p., iz Malije pri Izoli, Grad Inženiring iz Ljubljane, GIC iz Ljubljane in KF Finance iz Ljubljane.

Mariborsko podjetje Tehna projekt si bo pomagalo s sopartnerjem, samostojnim podjetnikom (cenilcem in izvedencem Slavkom Bunderlo), Gradbeni inženiring Zupančič iz Ljubljane se je prijavil s sopartnerjem – podjetjem Terra In iz Polšnika, Cenilna družba iz Ljubljane pa bo kot vodilni partner nastopala še s sopartnerjema (ljubljanskima družbama NSV in Ambient Studio). Edino podjetje, ki se je prijavilo s podizvajalci, je družba Dodoma iz Maribora.

Prvo preverjanje ponudb

Čeprav so na odpiranju preverjali le formalno izpolnjevanje predpisanih obrazcev in prilog, zapletov ni manjkalo. Kar nekaj prijav ni bilo pravilno zvezanih (to sta namesto površnih ponudnikov storili kar članici komisije), v treh primerih pa so manjkali posamezni obvezni dokumenti.

Najbolj je izstopalo ljubljansko podjetje Inštitut za nepremičnine. V prijavi namreč ni priložilo kar šestih osnovnih dokumentov (prijavnega obrazca, izjave, izjave pravne osebe, izjave zakonitega zastopnika pravne osebe, bonitetnega obrazca in seznama kadrov, ki bi dela vodili), pač pa le zahtevane referenčne tabele in potrdila.

Pri samostojni podjetnici Emi Zadel iz Malije je manjkalo nekaj izjav in večina referenčnih tabel ter potrdil, v primeru podjetja Konsus pa ena od referenčnih prilog.

Med prijavljenimi oba rekorderja

Čeprav na odpiranju ponudb niso javno predstavljali podizvajalcev ali tistih, ki bodo izvajali cenitve, smo ob preverjanju ugotovili, da sta se na razpis prijavila tudi cenilca Rajko Srednik (podjetje Sigma iz Koprive) in Srečko Veselič. Prvi je z MOL v obdobju od 2007 do 2010 zaslužil 214 tisočakov (z davkom), drugi pa je kot absolutni rekorder s svojim podjetjem Imobing v preteklih desetih letih z občino zaslužil 892.000 evrov, pri mestnem stanovanjskem skladu pa še 209.000 evrov.

Koga bodo izločili?

V nadaljevanju komisijo čaka še veliko dela, saj bo morala ugotoviti, kateri ponudniki poleg formalnih izpolnjujejo tudi vsebinsko določene pogoje. Obstaja namreč velika verjetnost, da bodo morali iz boja izločiti vsaj tri ponudnike, morda še kakšnega več. Že zdaj pa je jasno, da bo usposobljenost priznana več kot trem ponudnikom, ki se bodo lahko po podpisu okvirnega sporazuma (veljavnega do konca leta 2014) vsakokrat potegovali za posamezni posel (cenitev nepremičnine) z MOL.

Navedeno pomeni, da bo občina kot naročnik storitve izbirala najugodnejšega ponudnika izmed tistih, ki se bodo po povabilu prijavili oziroma oddali svojo ponudbo. Pri tem bo upoštevala načelo konkurence, kar pomeni, da bo merilo za končni izbor najnižja cena storitve (v primeru dveh enakih ponudb bodo zmagovalca odločila pogajanja).