Za garažo Kozolec II še kar ni novega izvajalca

Občini se glede na njene ohlapne odgovore očitno ne mudi končati ne garažne hiše ne spora z Zil Inženiringom.

Objavljeno
27. oktober 2015 14.22
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Konec septembra smo po dolgih mesecih mirovanja na gradbišču garažno-parkirne hiše Kozolec II ob Slovenski cesti opazili nekaj delavcev, ki so na tovornjake nalagali ostanke gradbene opreme in materiala. Toda občina je znova potrebovala več kot dva tedna za odgovor, da bo gradbišče zaprto do pridobitve novega izvajalca del.

Ali bo gradbišče mirovalo do spomladi, saj bo najbrž treba prej izvesti vsaj javni razpis za drugega izvajalca del, pa nismo zvedeli. Zapisali so le, da je prejšnji izvajalec, to je Gradis skupina G, odstranil vso svojo opremo, saj je občina 24. septembra prevzela gradbišče v svojo posest, skupaj z vso dokumentacijo, povezano z izvedenimi deli. In dodali, da prav tako »rešujejo odprta razmerja med MOL in podjetjem ZIL Inženiring, d. d., z namenom čimprejšnjega prevzema investitorstva nad gradnjo«. Zapisali so še, da bo gradbišče zaprto do pridobitve novega gradbenega izvajalca, ki bo izbran v postopku javnega naročila. Datuma niso upali napovedati, so pa obljubili, da si bodo prizadevali, da bi gradnjo nadaljevali čim prej.

Pitijski odgovori

Skoraj enaka vprašanja je občini postavila tudi mestna SDS. In dobila podobne odgovore. Oziroma take, ki ne povedo skoraj nič. Na vprašanje o predvidenem roku za dokončanje del so jim namreč odgovorili, da del ne nadaljujejo, ker je treba najprej urediti medsebojne obveznosti z zasebnim investitorjem ZIL Inženiringom. Na vprašanje, kdaj namerava občina predati GPH Kozolec II v uporabo, so prav tako prejeli pitijski odgovor. Direktorica mestne uprave Jožka Hegler je namreč zapisala, da bo »objekt predan v uporabo po pridobitvi pravnomočnega uporabnega dovoljenja«.

Bolj zanimiv je direktoričin odgovor na vprašanje, ali je bila med občino in Zilom sklenjena poravnava ali podani tožbeni zahtevki oziroma kaj v tem primeru zahteva zasebni partner. Kot smo že poročali, je namreč občina prekinila pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu, potem ko je bilo jasno, da ZIL zaradi težav z zagotavljanjem denarja za financiranje gradnje posla ne bo mogel izpeljati. Na majski seji mestnega sveta pa je dobila tudi mandat, da projekt konča sama.

Heglerjeva je zapisala, da usklajujejo medsebojne obveznosti, vendar je že jasno, da bo del odločanja prepuščen arbitraži. Naj dodamo, da so že v začetku avgusta za Delo izjavili, da naj bi v postopku arbitraže na gospodarski zbornici odločali tako o zahtevkih občine proti Zilu kot obratno (če bo zahtevek vložen) in da naj arbitraža ne bi trajala več kot devet mesecev.

Čakajoč na pomlad

Iz navedenega lahko sklepamo, da nadaljevanja del v eni največjih gradbenih jam v središču mesta letos ni pričakovati. Ker so doslej uredili in utrdili le jamo, zgradili pa zgolj slabo tretjino garažno-parkirne hiše (najnižjo etažo), je pričakovati, da ta ne bo dokončana pred koncem prihodnjega leta. Seveda pa bo občina morala premisliti, ali projekt nadaljevati kot doslej ali ga oklestiti za predvideni poslovni paviljon. Kar je precej verjetno, saj bi za dokončanje gradnje po prvotnih zamislih potrebovala vsaj še 2,7 milijona evrov. To posledično pomeni spremembo gradbenega dovoljenja in zagotavljanje nepredvidenega denarja za dokončanje gradnje, ki bi jo sicer moral večinoma financirati zasebni partner.

Sicer pa je več mestnih svetnikov že dalo vedeti, da poleg predvidenih 249 parkirnih prostorov nad GPH Kozolec II pričakujejo tudi urejen park, ne le betonske ploščadi.