Za milijonski posel na Letališki štirje interesenti

MOL išče izvajalca za prenovo cestnega odseka vzdolž tovorne postaje Moste.

Objavljeno
26. julij 2016 17.24
Letališka ulica 4, Ljubljana, 26. julij 2016 [Letališka ulica,Ljubljana]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Na razpis MOL za rekonstrukcijo Letališke ceste med križiščem pri Emporiumu in Kajuhovo ulico v Ljubljani so prispele štiri ponudbe. Kdaj bo izbrani izvajalec del, ki mora odsek prenoviti v 60 dneh, še ni mogoče napovedati. Sledila bodo pogajanja o končni ceni, napoveduje pa se tudi revizija zaradi domnevnih kršitev postopka.

V projektu, v katerem kot soinvestitorja nastopata še javni podjetji Vo-Ka in Energetika, je poleg rekonstrukcije ceste in komunalne infrastrukture predvideno tudi zahtevno rušenje treh obcestnih montažnih objektov (Letališka 4 in 6 ter en objekt brez hišne številke) z azbestno strešno kritino.

Najcenejšo ponudbo je oddala Gorenjska gradbena družba s partnerjema IMP, d. d., iz Ljubljane in CPK, d. d., iz Kopra. Zahtevana dela so pripravljeni opraviti za malo več kot 1,2 milijona evrov (brez 22-odstotnega davka). Drugi najcenejši je bil Hidrotehnik s partnerjem CGP, d. d., iz Novega mesta, ki je oddal 1,56 milijona evrov vredno ponudbo, še malenkost dražja je bila družba CPG s podizvajalci (1,83 milijona evrov). Daleč najdražje od vseh je bilo podjetje KPL, saj je njegova cena znašala kar 2,31 milijona evrov brez davka.


Najnižja ponudba za rekonstrukcijo Letališke ceste znaša 1,2 milijona evrov. Foto: Igor Zaplatil

Grožnje z revizijo že med razpisom

Po pregledu ponudb bodo na vrsti pogajanja o končni ceni. Ali bo z izbranim izvajalcem podpisana pogodba še avgusta, bo odvisno predvsem od tega, ali bo kdo vložil zahtevek za revizijo javnega naročila. Če sklepamo iz vprašanj potencialnih ponudnikov, ki so jih med razpisom naslavljali na naročnika, to ni izključeno. Več jih je zagrozilo, da bo zahtevalo revizijo javnega naročila, ker da je za tako zahtevna dela 11-dnevni rok za predložitev ponudb prekratek (tudi zaradi dopustov) in da bi ga morali podaljšati za najmanj nekaj dni.

Prav tako neuresničljiv se nekaterim zdi 60-dnevni rok za izvedbo vseh komunalnih in cestnih del ter rušenje treh objektov. S tem, ko je naročnik predpisal, da mora imeti ponudnik med referencami najmanj eno tlakovanje z granitnimi kockami v skupni površini najmanj 300 kvadratnih metrov, pa je po mnenju enega od njih kršeno načelo konkurence, ker da takšen pogoj izpolnjuje le en izvajalec, ki da mu je razpis torej pisan na kožo.

Spet bo gneča

Ne glede na navedeno je jasno, da se konec poletja ali v začetku jeseni na Kajuhovi in Letališki, ki sta poleg Šmartinske ceste najpomembnejši cesti za obiskovalce trgovskega centra BTC, napovedujejo številne delne ali popolne zapore in precejšnja gneča tudi na vseh okoliških cestah. V najboljšem primeru bo delo končano v začetku novembra.