Za mladinske programe 435 tisoč evrov

Na mestni javni razpis za mlade je prispelo 210 vlog, za 110 projektov bo občina letos namenila okoli 435 tisoč evrov, od tega polovico za lokalne aktivnosti.

Objavljeno
08. maj 2014 18.40
suhadolnik dež
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Na javni razpis za sofinanciranje programov ali projektov mladinskih aktivnosti za letos ali za prihodnja tri leta je prispelo 210 vlog, dvesto popolnih se jih je uvrstilo v ocenjevanje. V sofinanciranje so jih sprejeli dobro polovico, zanje bo letos namenjenih malo manj kot 435 tisoč evrov.

Največ vlog, kar 153, je prispelo za lokalne mladinske aktivnosti, izbranih je bilo 83, ki bodo skupaj prejele skoraj 220 tisoč evrov. Najvišji dodeljeni znesek v tem sklopu je bil 4800 evrov, prejeli so ga društvo Amnesty International Slovenije (za 80-odstotno sofinanciranje projekta Na Poti ob žici za človekove pravice, za polovično financiranje Šole človekovih pravic pa še 3000 evrov), društvo Legebitra (za 80-odstotno sofinanciranje njihovega izobraževalnega programa in prav toliko za Živo knjižnico – ne sodi knjige po platnicah, še 3000 evrov pa za polovično financiranje mladinsko-informacijskega centra), KUD Anarhiv (za Škratovo čitalnico, še 1250 evrov pa za projekt Meje mojega jezika so meje mojega sveta?) in Mestna zveza tabornikov Ljubljana (za 80-odstotno sofinanciranje projekta Mladi ustvarjamo boljši svet).

Gledam širše, vidim več

Enak znesek, 4800 evrov, je prejel inštitut Komunikum za podatkovno povezovanje v medmrežju za projekt Mladi hišni prijatelj; še 3000 evrov mu je pripadlo za festival mladinske produkcije Nekstival in 2995 za Razstavo znanj – Digitalno prepoved. Podoben znesek je dobilo društvo Humanitas za mladinske dejavnosti z naslovom Gledam širše, vidim več, namenjene zmanjševanju nestrpnosti do pripadnikov manjšinskih skupnosti; po 3000 evrov pa še za projekta Hiša svetov – mladi o globalnem svetu in Doživimo svet!. Društvo za kulturo in izobraževanje Impro je za šolsko impro ligo dobilo dobrih 4700 evrov in še 1580 za projekt Bodigatreba. Društvo Parada ponosa je za letošnjo parado prejelo 4720 evrov. Zavodu Nefiks je za projekt Kolegice pripadlo 4000 in za Karierno orientacijo mladih 2400 evrov.

Po tri tisočake so prejeli društvo Anglunipe – RIC (Učimo in družimo se skupaj, Rom Romu 2014), društvo Best, združenje študentov tehnologije in naravoslovja, za projekt Postani zaposljiv, društvo Dih za projekt Aktivni pod mavrico (še 1500 evrov pa za projekt Informirani pod mavrico), društvo Škuc za Dialoge in društvo ustvarjalcev Taka Tuka za projekt Stopimo naprej!. Društvo za nenasilno komunikacijo je po 3000 evrov dobilo za programa Zmorem drugače (program za mlade, ki povzročajo nasilje) in Stop! Nasilju (individualna pomoč otrokom in mladim, ki imajo to izkušnjo). Toliko so prejeli tudi Mladinski informacijski center za infotočko in kompas mladih, Mobin, zavod za mobilnost in informiranje mladih, za Pot do prve zaposlitve, Slovenska filantropija za razvoj in promocijo prostovoljskega dela med mladimi v Ljubljani in Radio Študent za avdicije in usposabljanje mladih radijskih in spletnih novinarjev ter prav toliko še za mlade radijske spikerje, tehnike in interprete. Po 3000 evrov je pripadlo še zavodu Volunat za projekta Aktivni lokalno in globalno ter Klub prostovoljcev, zavodu za medgeneracijsko sodelovanje Ypsilon za mentorski program Uči se od najboljših in Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov za projekt Na krilih mladosti.

Na področju mednarodnih mladinskih aktivnosti je bilo 41 vlog, v sofinanciranje so jih sprejeli 21, te bodo skupaj prejele skoraj 4700 evrov. Največ, 2000 evrov, je prejel Center Janeza Levca za projekt Mobilkom Austria friedensflotte, Mirno more 2014 – Mirno morje Slovenije. Po 1600 evrov so dobili Društvo tabornikov, rod Močvirski tulipani za Chamboree – prvo mednarodno skavtsko izkušnjo, Društvo za Združene narode za Slovenijo za simulacijo delovanja ZN in Zveza tabornikov Slovenije za sodelovanje na evropskih skavtskih seminarjih (še 400 evrov pa za prenos mednarodnih izkušenj pri neformalnem izobraževanju mladih). Škofijska klasična gimnazija pri Zavodu sv. Stanislava je prejela 1560 evrov za delovno-prijateljski tabor v BiH.

Mreženje in preventivni programi

Za programe, namenjene mreženju mladinskih organizacij, so prispele tri vloge, ki jim bo skupaj razdeljenih več kot 50 tisoč evrov. Društvo Škuc je od tega prejelo slabo polovico za ljubljansko mrežo infotočk L'MIT. Nekoliko manj, okoli 20 tisoč evrov, je dobil Bob, zavod za izobraževanje in kulturne dejavnosti, za projekt Mreža mlada ulica, društvo Ključ pa 7020 evrov za Drugačno zvezo.

Za sekundarne preventivne programe za mlade, ki jih izvajajo centri za socialno delo, so prispele tri vloge, prejemnikom bo skupaj razdeljenih 140 tisoč evrov. CSD Ljubljana Moste - Polje bo za skupnostne programe prejel 98 tisoč, CSD Ljubljana Vič - Rudnik nekaj več kot 30 tisoč za mladinsko središče Vič in CSD Ljubljana Center skoraj devet tisoč evrov za psihosocialno pomoč mladim.