Za obnovo dvorane Tivoli v igri sedmerica

Najcenejši Gradis G od najdražjega ponudnika cenejši za 1,7 milijona evrov, od drugega najcenejšega za milijon.

Objavljeno
05. april 2013 18.18
ljubljanska
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Na razpis MOL za izvedbo gradbenih, obrtniških in instalacijskih del ter dobavo in montažo opreme za prenovo dvorane Tivoli je svoje ponudbe oddalo sedem ponudnikov. Najnižja je brez davka znašala 7,95 milijona evrov, najvišja pa 9,69 milijona evrov.

Čeprav so potencialni izvajalci prek iztekom roka za oddajo ponudb občini kot naročniku prenove tivolske športne dvorane dali vedeti, da je 8 delovnih dni premalo za pripravo zahtevane dokumentacije, je sedmerici to vseeno uspelo. Na včerajšnjem odpiranju ponudb je med sedmimi podjetji cenovno najbolj izstopala družba Gradis - skupina G. Delo je pripravljena skupaj s svojimi podizvajalci izvesti za 7,95 milijona evrov (z 20-odstotnim davkom je to 9,54 milijona evrov). V preostalih primerih so bile cene bistveno višje in se med seboj niso zelo razlikovale.

Velike razlike v cenah

Drugi najcenejši ponudnik je bilo podjetje ZIR, ki nastopa s podizvajalci. Delo bi izvedlo za nekaj manj kot 8,93 milijona evrov (brez davka). Le nekaj tisočakov več hoče Lesnina inženiring, ki pa bi posel opravila samostojno. Manj kot 9 milijonov evrov znaša tudi ponudba Giva, d. o. o. s partnerjem (Begrad, d. d.) in podizvajalci.

Dobrih sto tisočakov več (9,1 milijona evrov brez davka) zahteva podjetje Dema plus s podizvajalci, VG5 s podizvajalci pa je za pogajalsko izhodišče postavila ceno 9,26 milijona evrov. Najdražja je bila ponudba idrijskega podjetja Kolektor Koling, ki nastopa samostojno in brez podizvajalcev – skoraj 9,69 milijona evrov. Ker je ponudnikov več, bo po preveritvi dokazil in ugotovitvi, kdo izpolnjuje zahtevane pogoje, sledilo pogajanje o končni ceni. Ker so razen enega vsi drugi pripravljeni dobaviti klimatsko napravo višjega energetskega razreda, ki pri točkovanju ponudbe prinese 15 točk in dobaviti pohištvo, ki ima višji delež lesa in materialov na njegovi osnovi, ter vsebuje visok delež recikliranih materialov (oboje prinese do 5 točk), bo odločala najnižja cena.Ta pri merilih za izbor prinaša 80 od 100 možnih točk.

Velik zalogaj za izbranega izvajalca bosta še pogodba z naročnikom in kratek rok za izvedbo del. Podjetje bo moralo 10 dni po podpisu pogodbe predložiti bančno garancijo za dobro izvedbo (10 odstotkov od cene), v enaki višini pa predložiti še bančno garancijo za odpravo napak v garancijskem roku.

(Pre)kratek rok za izvedbo

Ker je rok za prilagoditev dvorane po pogodbi s Košarkarsko zvezo Slovenije 15. avgust (evropsko košarkarsko prvenstvo v prenovljeni dvorani se bo začelo 4. septembra), je skrajni razpisni rok za dokončanje vseh del 14. avgust. Pogajanja, končni izbor in podpis pogodbe z izvajalcem lahko pričakujemo v rekordnem času, saj občina in javni zavod Šport Ljubljana načrtujeta, da morajo gradbena dela steči v začetku maja.

Napoved revizije postopka

Nevarnost za zamudo pri začetku del bi lahko bil le zahtevek za revizijo javnega naročila. Nekaj ponudnikov je namreč na javnem portalu v svojih vprašanjih o razpisu dalo vedeti, »da je čas za pripravo ponudbe v razpisni dokumentaciji (8 delovnih dni od objave naročila) popolnoma nesorazmeren predmetu javnega naročila, prekratek in diskriminatoren do ponudnikov«. Zato jih je več predlagalo, naj MOL rok za oddajo ponudb podaljša na vsaj tri koledarske tedne od objave naročila (25. marca, op. a). Če predloga ne bo upoštevala, je eden od njih dejal, da bo zaradi diskriminacije ponudnikov vložil revizijski zahtevek. Spet drugi pa zapisal, da je to kršitev 51. člena zakona o javnih naročilih, ki določa, da je rok za prejem ponudb v odprtem postopku najmanj 40 dni od datuma pošiljanja obvestila o javnem naročilu.

Roka niso podaljšali

MOL je namesto roka za oddaje ponudb za nekaj dni podaljšala le rok za vprašanja (do 2. aprila). S tem je tudi odgovorila tistim, ki so predlagali, naj na račun podaljšanja roka za oddajo ponudb skrajša čas za njihovo analizo in se odpove pogajanjem, ki da so v tem primeru le nepotrebna izguba časa. Projekt poleg MOL sofinancirata tudi Evropska unija in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ker je prenova ocenjena na 5,3 milijona evrov (1,2 milijona evrov bi občina dobila iz evropskih skladov in državnega proračuna, sama pa bi letos zanjo zagotovila 4,1 milijona evrov), se ob visokih ponudbah postavlja vprašanje, ali bodo izvajalci pripravljeni svoje cene spustiti tako drastično.