Zaključil se je prvi študentski referendum

Neuradni rezultati kažejo na večinsko nestrinjanje z gradnjo mladinskega hotela na Kersnikovi ulici.

Objavljeno
11. julij 2013 20.58
Lokal Caffemetropol na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani 27. junija 2013.
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Študenti glavnega mesta so med 9. in 11. julijem na referendumu odločali o naložbi Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani v hotelsko dejavnost na Kersnikovi 4. Glasovanja se je, kot so sporočili iz študentskega društva Iskra, udeležilo 319 študentov, neuradni rezultati pa kažejo na večinsko nestrinjanje z investicijo, saj je 292 volilcev, kar predstavlja več kot 91 odstotkov, glasovalo proti hotelski investiciji.

Za potrditev naložbe bi se moralo referenduma udeležiti vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, v tem primeru okoli 10.000 študentov.

»Volilna kampanja, za katero si je predsedstvo ŠOU v Ljubljani odmerilo 12.500 evrov iz proračunskih rezerv, je bila, kot smo vseskozi opozarjali, neučinkovita, saj je na glavo volilca bilo potrošenih več kot 400 evrov skupnega študentskega denarja,« so še zapisali v Iskri in dodali: »Volilna udeležba je bila izjemno nizka - 0,64 odstotkov, za kar gre kriviti predvsem neprimeren čas izvedbe referenduma in premajhno število volilnih enot. Obe anomaliji, ki stojita na poti demokratičnemu načinu odločanja smo v Iskri sicer želeli odpraviti vsaj dvakrat, v obeh primerih pa so naši predlogi bili zavrnjeni. Razpis referenduma - ki je edini institut neposredne demokracije v ŠOU v Ljubljani - v času, ko večine študentov fizično ni v Ljubljani preprečuje izrekanje o zadevah, ki so del skupnega študentskega upravljanja. Tako nizka udeležba sicer meče slabo luč na organizacijo, saj se njeno vodstvo požvižga na demokratična načela, hkrati pa predstavlja močan signal, da je ŠOU v Ljubljani nujno potreben večje reforme in spremembe načina delovanja, ki bo bolje vključil, informiral in politiziral študentsko telo.«