Zaloško cesto bodo začeli širiti septembra

Če ne bo zapletov, začetek del septembra, zaključek konec prihodnjega leta. Za petmilijonski posel je bil izbran KPL.

Objavljeno
12. avgust 2015 15.56
Cankarjeva ulica
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Občina je izbrala izvajalca za širitev Zaloške ceste med vzhodno obvoznico in Zadobrovško cesto. Po pogajanjih je bil med šestimi ponudniki najcenejši KPL, ki bo dela izvedel za slabih pet milijonov evrov. KPL bo najverjetneje dobil še en posel – nadaljevanje prenove Cankarjeve ceste.

Koncesionar KPL, ki ob rednih vzdrževalnih delih trenutno v prestolnici končuje prenovo osrednjega dela Slovenske in prvega dela Cankarjeve ceste, začenja prenovo južnega dela Slovenske ter gradi kanalizacijo na območju Litijske ceste in Hrušice, je dobil še en velik posel. Na torkovih pogajanjih na magistratu je najbolj znižal ponudbo in bil s ceno 4,937 milijona evrov (z DDV) za slabih 50 tisočakov cenejši od drugega najugodnejšega ponudnika, novogoriškega CPG. S pogajanji so dosegli za več kot poldrugi milijon nižjo ceno, zato je bil zadovoljen tudi župan Zoran Janković, ki je napovedal, da se bodo dela začela izvajati čez mesec dni. Odločitev o izbiri izvajalca (KPL je oddal ponudbo s partnerjem Gorenjsko gradbeno družbo) bo postala pravnomočna, če se nanjo ne bodo pritožili preostali kandidati. Če bi se kdo od neizbranih ponudnikov odločil za revizijo, bi to začetek del zavleklo za vsaj nekaj tednov.

Štiripasovnica s kolesarsko stezo in drevoredom

Če bodo dela res stekla septembra, bi moral biti del Zaloške med obvoznico in Zadobrovško cesto urejen do sredine prihodnje jeseni. Glede na razpisna določila bi imel namreč izvajalec za gradnjo na voljo 14 mesecev. Širitev približno 900 metrov dolgega odseka v štiripasovnico vključuje ureditev komunalne infrastrukture, pločnikov, kolesarskih stez, zelenice z drevoredom ter dveh semaforiziranih križišč s Cesto v Slape in Zadobrovško cesto. Začetek gradbenih del so na občini napovedovali že pred dvema letoma, a se je zapletalo tako zaradi pridobivanja zemljišč in dovoljenj kot zaradi nasprotovanja nekaterih krajanov, ki so si želeli drugačnega projekta širitve.

KPL edini kandidat za Cankarjevo

Ta teden je bil sicer za KPL zelo uspešen, vsaj kar zadeva pridobivanje novih poslov. Ljubljanski javni holding in občina sta spet zelo pohitela z izvedbo razpisa za gradbena dela na drugem odseku Cankarjeve ceste, med Beethovnovo in Bleiweisovo, ki vključujejo rekonstrukcijo cestišča s sočasno obnovo vodovoda in plinovoda.

Na razpis sta prejšnji četrtek prispeli le dve ponudbi (bržkone tudi zaradi kratkega roka za pripravo), toda tista družbe Kostmann ni izpolnjevala razpisnih pogojev, zato so naročniki na torkova pogajanja povabili le KPL. Ta je na izhodiščno ceno 1.538.164 evrov (brez DDV) ponudil enajstodstotni popust. Predstavniki družbe so zatrdili, da je to največji možen popust, župan pa z njim ni bil zadovoljen.

Zato so torkova pogajanja prekinili in jih nadaljevali včeraj, ko je KPL še nekoliko popustil in ponudil 15-odstotni popust. Pogodbena cena bo tako 1,307 milijona evrov oziroma skupaj z davkom 1,595 milijona. Prenova prvega dela Cankarjeve (od Slovenske do Beethovnove) naj bi stala 530 tisoč evrov (z DDV), kar pomeni, da bo, če bodo tudi po koncu del obveljale pogodbene cene, rekonstrukcija celotne ceste stala dobra dva milijona.

KPL ima sicer še približno poldrugi mesec časa, da dokonča del Cankarjeve med Slovensko in Beethovnovo. Za rekonstrukcijo drugega dela bo imel po pogodbi na voljo štiri mesece.