Zaradi maratona na Žale nikar v nedeljo

Ob prazniku bodo parkirišča v okolici Žal brezplačna, linije mestnega avtobusa pa okrepljene.

Objavljeno
26. oktober 2017 18.41
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Ljubljana – Pred dnevom spomina na mrtve, ko je v okolici pokopališča Žale pričakovati povečan obisk ljudi iz vse Slovenije, bo tudi letos začela veljati posebna prometna ureditev po okoliških cestah, parkiriščih in na progah mestnega potniškega prometa.

Na urejenih parkiriščih bo tako od jutri do srede omogočeno brezplačno parkiranje. Že danes med 7. in 19. uro bo možno tudi na dveh začasnih parkiriščih, ob Tomačevski cesti in Koželjevi ulici, medtem ko na sami Tomačevski cesti zaradi dvosmerne prometne ureditve ne bo dovoljeno.

Praznični vozni red

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo v torek, 31. oktobra, in v sredo, 1. novembra, obratovali po posebnih voznih redih. Na progah 2, 7 in 22 bo vozilo več avtobusov kot običajno. Progi 19I in 19B bosta obratovali po prirejenem nedeljskem voznem redu, dodatno pa bo uvedena proga 19 po trasi Barje–Tomačevo. Prav tako bodo obratovale proge 11B, 18, 21 in 22, na katerih ob nedeljah avtobusi sicer ne vozijo. Vse druge mestne avtobusne linije bodo obratovale po prirejenem sobotnem voznem redu. Za proge 1B, 3, 3G, 6B in 27K bo veljal nedeljski vozni red.

V nedeljo bo zaradi Ljubljanskega maratona onemogočen dostop do območja Žal vse do 16. ure oziroma do konca maratona. V torek in sredo bosta progi 12 in 12D delno spremenjeni in bosta obratovali mimo Žal v obeh smereh. Ta dva dneva bo zaradi boljše pretočnosti potnikov samo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop pri vseh vratih. Validacijo urbane bodo potniki lahko izvedli neposredno pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih. Na vseh progah, speljanih mimo Žal (2, 7, 12, 12D, 19, 19B, 19I in 22), bodo od nedelje do srede vozili nizkopodni, zgibni avtobusi. Podrobnejši vozni redi so sicer dostopni na spletni strani www.lpp.si.

Brezplačni prevozi po pokopališču

Javno podjetje Žale je že 21. oktobra začelo izvajati brezplačne prevoze z električnimi vozili, namenjene predvsem invalidom in starejšim, ki težko hodijo. Ustavljala bodo na osmih postajališčih na starem in novem delu pokopališča (pri cerkvi Sv. Križa pri glavnem vhodu, v bližini lipe sprave in italijanskega pokopališča, na križišču PST in glavne poti na pokopališču, na PST pri fontani Kamen življenja, na križišču Poti med javorji in Poti med akacijami, na križišču Poti med javorji in Poti med gabri, pri vhodu na oddelka D7 in D9 in pri zvončku Navček). Vozila bodo do torka med 9. in 17. uro – na vsako uro s prve postaje krenejo ob polni uri, z osme postaje pa na pol ure. Vsa postajališča so označena s tablami, poleg njih so postavljene klopi. Hkrati vozita še dodatni električni vozili Kavalir (razen v dežju), a ne po voznem redu, temveč krožita po pokopališču in vsakogar pripeljeta do želenega groba. Kavalirja lahko ustavite kjerkoli in kadarkoli v tem času ali pa ju pokličete na telefonsko številko 031-666-332.

Kako najti grob

Zaradi velikosti Žal in tudi drugih pokopališč se mnogi srečajo z izzivom, kako najti grob pokojnika. Da bi obiskovalcem iskanje olajšali, so že leta 2007 razvili aplikacijo Iskalnik grobov, do katere je možno dostopati na spletni strani www.zale.si in na dveh infomatih ob poslovalnicah Plečnikove cvetličarne v bližini glavnih vhodov na Žale. V bazi iskalnika so podatki o pokojnikih, za katere imajo popolne podatke, naročnik pogreba ali pokojni pa objave niso prepovedali. V iskalnik vpišete ime in priimek pokojnika, ki ga iščete, število zadetkov se lahko omeji z navedbo letnice rojstva ali letnice smrti. Ko kliknete na pokojnikovo ime, ki ga je našel iskalnik, se v spletni različici izriše pot od najbližjega vhoda do oddelka in označi grob. Načrt z vrisano potjo lahko tudi natisnete.

Mobilna različica iskalnika se uporablja s pomočjo pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav. Če je uporabnik na pokopališču, se na načrtu prikaže njegova trenutna lokacija in pot od te do iskanega groba. Naprava ves čas prikazuje uporabnikovo gibanje in trenutno lokacijo ter ga pripelje na cilj. Iskalnik grobov prikaže tudi fotografijo iskanega groba in podatke o pomembnih pokojnikih iz knjige Ljubljanske Žale – vodnik po pokopališču avtorice Milene Piškur.

V torek in sredo bo pred vhodom na stari del Žal pri cerkvi Sv. križa tudi infotočka, kjer bo med 9. in 16. uro mogoče dobiti osnovne informacije o lokaciji grobov. Do 1. novembra se lahko med 7. in 19. uro za pomoč v zvezi z dogajanjem na pokopališčih obrnete neposredno še na dežurnega nadzornika na telefonski številki 041/638-027 – za pokopališče Žale in 041/638-022 – za druga pokopališča v upravljanju podjetja Žale. Zunaj tega časa pomoč zagotavlja 24-urna dežurna služba na Tomačevski 2 (vratar) na telefonski številki 01/420-17-50.

***

Pokukajte v digitalni potek vseh tras Ljubljanskega maratona (10 km, 21 km in 42 km), kjer smo označili okrepčevalne postaje, zapore, prehode in prevoze cest, lokacije vmesnih merjenj časa in lokacije spodbujevalnih orkestrov.