Zaradi večje rodnosti bodo šolski oddelki bolj polni

Pred vpisom v prvi razred: Na ljubljanskem območju bo letos dopolnilo šest let 3178 otrok. Na treh zasebnih šolah načrtujejo skupaj 116 mest.

Objavljeno
30. januar 2015 17.51
Prvi šolski dan,Ljubljana Slovenija01.09..2014
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Na ljubljanskem območju bo letos dopolnilo šest let 3178 otrok, ki jih morajo starši po zakonu o osnovni šoli vpisati v devetletko. Vpis v 48 ljubljanskih javnih osnovnih šol bo v torek in sredo, 10. in 11. februarja od 8. do 12. in od 16. do 19. ure.

V osnovne šole bodo letos vpisovali otroke, ki so bili rojeni leta 2009. Marija Fabčič, vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, pravi, da je prostora dovolj za vse. Koliko otrok pa bo dejansko obiskovalo prvi razred v prihodnjem šolskem letu, bodo lahko napovedali v marcu, po vpisu, še natančneje pa konec junija, ko bodo končani vsi vpisni postopki oziroma tudi postopki o odložitvah šolanja.

Več prvošolčkov v oddelku

V lanskem šolskem letu se je v javne šole vpisalo 2731 prvošolčkov, v letošnjem pa 2830, število se je povečalo za 99. Demografski podatki, glede na generacije otrok, ki so trenutno v vrtcih, kažejo, da bo vpis otrok v OŠ na območju Ljubljane še naprej naraščal do šolskega leta 2018/2019, to je še tri leta. Povprečno število učencev v javnem oddelku prvega razreda se je letošnje šolsko leto povečalo z lanskih 23,2 na 24. Na vprašanje, ali bo v prihodnjem letu še več prvošolčkov v oddelku, Fabčičeva odgovarja, da glede na podatke iz preteklih let ocenjujejo, da se bo to zgodilo, vendar pa jih v oddelku ne bo več, kot to določajo merila za oblikovanje oddelkov. Normativ za oblikovanje oddelka v osnovni šoli je 28 učencev.

Starši lahko vpišejo otroka v prvi razred v šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem prebivajo, če šola, v katero želijo vpisati otroka, s tem soglaša. V letu 2013/2014 se je izven svojega šolskega okoliša vpisalo 661 otrok ali 22 odstotkov vseh vpisanih otrok v ljubljanski občini, od tega 95 otrok iz drugih občin, v letošnjem šolskem pa 578 otrok ali 20 odstotkov vseh vpisanih otrok v ljubljanski občini, od tega 74 otrok iz drugih občin. »Zaradi tega v šolah ni večjih sprememb, saj zaradi vpisa otrok iz drugih šolskih okolišev šole ne smejo oblikovati dodatnih oddelkov. Ta delež je v zadnjih letih približno 20 odstotkov. Pri večini šol je tudi vpis iz drugih šolskih okolišev ostal nespremenjen. Posamezne šole pa so morale zaradi povečanega vpisa otrok iz lastnega šolskega okoliša vpise otrok iz drugih zavrniti,« pojasnjuje Fabčičeva.

Odložitev in šolanje na domu

Če otrok pri dopolnjenih šestih letih ni pripravljen na vstop v šolo, lahko njegovo šolanje na predlog staršev, zdravstvene službe ali komisije za usmerjanje odložijo za eno leto. V šolskem letu 2013/2014 je šolanje odložilo 200 učencev. Lani je bilo v marcu 207 napovedi odložitev šolanja otrok. Število odložitev šolanja je približno enako, podatke o vseh izvedenih postopkih pa hranijo osnovne šole, pravi Fabčičeva.

Starši pa lahko za svojega otroka organizirajo šolanje tudi na domu. V predlanskem šolskem letu se je na ljubljanskem območju doma šolalo 41 otrok, v lanskem 70, v letošnjem šolskem letu pa 72 otrok od 1. do 9. razreda. Na vprašanje, zakaj meni, da število doma šolajočih se otrok narašča, Fabčičeva pravi, da s temi podatki ne razpolagajo, hranijo pa jih na šolah. Dodaja pa, da se nekaj otrok izobražuje v tujih šolah pri nas (denimo na Francoski šoli v Ljubljani in Britanski mednarodni šoli v Ljubljani), ki ne izvajajo javno veljavnega programa, starši pa zato uveljavljajo pravico do izobraževanja na domu. Po zakonu o osnovni šoli pa je šolanje na domu mogoče tudi zaradi zdravstvenih razlogov.

Nadaljevali bodo z investicijami

Na mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje sicer ugotavljajo, da demografski podatki, pridobljeni s pomočjo Sokola, aplikacije za pregled šolskih okolišev in demografskih podatkov na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, v prihodnjih letih ne kažejo upadanja števila otrok (glej infografiko), zato bo MOL nadaljevala z investicijskim programom.

Na vprašanje, ali MOL načrtuje spremembo šolskih okolišev in ali bo letos prišlo do kakšnih sprememb, tudi zaradi nastajanja novih stanovanjskih sosesk, Fabčičeva pravi, da skupaj s šolami sprejemajo najustreznejše rešitve. Tako preusmerjajo otroke na bližnje šole, za pridobitev manjkajočega prostora poskrbijo za notranje preureditve in manjše dozidave, kjer je to mogoče. Trenutno potekajo dozidave na OŠ Vide Pregarc, OŠ Kolezija in OŠ Koseze, v preteklih treh letih pa so na OŠ Vižmarje Brod in OŠ Zadobrova zgradili po štiri dodatne učilnice. Predlani so popolnoma uredili in nadgradili podružnico z vrtcem na Jančah.

Na OŠ n. h. Maksa Pečarja se bo letos začel projekt z novo športno dvorano in dozidavo učilnic in bo potekal več let. Trenutno proučujejo tudi možnosti za notranjo prezidavo za ureditev dodatnih učilnic ter pripravljajo projekte za povečanje prostora na OŠ Vrhovci, kjer je nova stanovanjska soseska, na OŠ Franca Rozmana Staneta, OŠ Zadobrova in OŠ Polje, tudi zaradi nove stanovanjske soseske. Fabčičeva dodaja, da bodo upravičenost za nadaljevanje investicijskih načrtov ponovno proučili ob analizi letošnjega vpisa v šolo. Na to analizo pa bodo prav tako počakali ob napovedanem združevanju šolskih okolišev na OŠ Koseze, OŠ Miška Kranjca in OŠ Valentina Vodnika, s katerih so lani prejeli tovrstno pobudo.

Fabčičeva tudi pravi, da glede na demografska gibanja v prihodnje nikakor ne načrtujejo zaprtja nobene šole. »Samo v tem šolskem letu imamo devet oddelkov več v javnih osnovnih šolah kot v preteklem letu in si težko predstavljamo, kaj bi pomenilo za številčne generacije, ki se zdaj in v bodoče vpisujejo v osnovne šole, če bi pred 10 leti mestni svet sprejel takratne namere nekaterih mestnih svetnikov, da bi zapirali ljubljanske šole,« dodaja.

Brezplačni prevoz za učence

Če učenec obiskuje šolo v svojem šolskem okolišu, ima pravico do brezplačnega prevoza, če je njegovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole ali če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo. MOL je brezplačen prevoz v šolskem letu 2013/2014 zagotovila 3233 učencem, letos pa ga 3319 učencem, in sicer v obliki individualnih, organiziranih šolskih prevozov in mestnih prevozov z uporabo urbane. Za to je v letu 2013 namenila 1.789.900 evrov, lani 2.054.200 evrov, letos pa bodo za to zaradi večjega števila otrok in avtobusov v linijskem prevozu po oceni potrebovali 2.452.000 evrov.

Tri zasebne osnovne šole v Ljubljani

Na treh zasebnih šolah na območju Ljubljane letos načrtujejo skupaj 116 vpisnih mest za prvošolčke. Na Waldorfski šoli Ljubljana so razpis v Delu objavili septembra lani, oktobra pa so začeli s ciklom petih predstavitvenih predavanj za starše šolskih novincev in igralnimi uricami za otroke. V soboto, 31. januarja, bo na šolski spletni strani objavljen razpis za redni vpis, na katerem morajo starši potrditi predprijavo. Nato bodo starše in otroke vabili na razgovore, je povedala vodja vpisa Branka Strmole Ukmar. Na predvpis so prejeli 95 prijav, vpisali pa bodo do 50 otrok oziroma dva oddelka. V letošnjem šolskem letu imajo v dveh oddelkih prvega razreda 46 otrok, v lanskem šolskem letu pa je bilo 48 prvošolčkov. V vse razrede je v tem šolskem letu vpisanih 339 otrok.

Na OŠ Alojzija Šuštarja, ki deluje v okviru Zavoda sv. Stanislava, so pogovore s kandidati za vpis v prvi razred že imeli, vpis pa bo v ponedeljek, 2. februarja, popoldne. Kot vsako leto bodo tudi letos vpisali 50 prvošolčkov oziroma dva oddelka, čeprav je kandidatov več, pravi ravnateljica Marina Rugelj. Na šoli imajo sicer trenutno 393 učencev, v 9. in 8. razredu po en oddelek, vse ostale razrede pa po dva oddelka.

Na Zasebni osnovni šoli montessori, ki deluje v okviru Montessori inštituta, bodo letos vpisali 16 otrok, vpis s podpisom pogodb pa bo potekal februarja. Vpisali bodo kandidate, ki so jih izbrali v predvpisnem postopku, je povedal ravnatelj Pavel Demšar. Lani so vpisali 17 otrok, predlani pa 14. Trenutno imajo na šoli 64 učencev v kombiniranih oddelkih od 1. do 5. razreda.