Zaradi zamud Lekarna ob dva milijona evrov prihodkov

Uporabno dovoljenje za prostore v Vili Urbana: »Če bo vse po sreči«, direktor Lekarne Ljubljana napoveduje odprtje poslovalnice za pomlad.
Objavljeno
29. januar 2016 15.26
Maša Jesenšek, Andreja Žibret
Maša Jesenšek, Andreja Žibret
Ljubljana – Več kot leto dni je že minilo od dneva, ko so v Lekarni Ljubljana nameravali odpreti novo poslovalnico v Vili Urbana, prostori, ki jih je javni zavod kupil, pa so še vedno brez uporabnega dovoljenja. Direktor Marjan Sedej zdaj napoveduje, da bodo lekarno odprli spomladi – »če bo vse po sreči«.

Naj spomnimo, prostor za manjšo poslovalnico v Vili Urbana je Lekarna Ljubljana sredi leta 2014 kupila od podjetja KID Real. To bi ga moralo preurediti in predati v uporabo do konca novembra 2014. Vendar se to še danes, leto in dva meseca pozneje, ni zgodilo, saj KID Realu ni uspelo pridobiti uporabnega dovoljenja. Najprej mu je lani spomladi ljubljanska upravna enota zavrnila vlogo, ker so iz predložene dokumentacije ugotovili, da gradnja ni bila izvedena v skladu z gradbenim dovoljenjem. Investitor se je pritožil na ministrstvo, to je pritožbi ugodilo in junija zadevo vrnilo v odločanje na upravno enoto. Ta je o njej začela ponovno odločati na začetku novembra, ko je prejela pravnomočno sodbo, s katero je upravno sodišče potrdilo odločitev upravne enote in zavrnilo tožbo enega od etažnih lastnikov za priznanje lastnosti stranke v postopku izdaje uporabnega dovoljenja.

Kot je pojasnila vodja izpostave Center Tjana Matjašič Prijič, so na upravni enoti v nadaljevanju ponovnega postopka skladno z napotili in usmeritvami ministrstva za okolje in prostor ugotovili, da je investitor dopolnil vlogo za izdajo uporabnega dovoljenja in da je ta popolna, ter na začetku decembra opravili tehnični pregled objekta. Na njem so člani komisije za tehnični pregled zaznali več pomanjkljivosti, ki jih mora investitor odpraviti v določenem roku, pravi Matjašič Prijičeva, ki pa ni hotela razkriti, za katere pomanjkljivosti je šlo, z utemeljitvijo, da upravni postopek še poteka. Prav tako ni odgovorila na vprašanje, ali so spremenili prvotno stališče, da gradnja v mezaninu Vile Urbana ni bila izvedena v skladu z gradbenim dovoljenjem. Po znanih informacijah namreč investitor niti v vmesnem času ni zaprosil za spremembo gradbenega dovoljenja. Kot smo poročali, je upravna enota izdajo uporabnega dovoljenja lani zavrnila tudi zato, ker je lastnik prostorov že pred leti v nasprotju z gradbenim dovoljenjem v nosilno ploščo izvedel preboj za dvigalo. Tako bo zanimivo videti, ali jim bo komisijo za tehnični pregled tokrat uspelo prepričati in kako.

Resni pogovori s prodajalcem

Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej (poleg njih na prostore v mezaninu Vile Urbana čakata še Hofer kot kupec in DM kot najemnik) je za Delo dejal, da so bile na tehničnem pregledu ugotovljene »nekatere nedoslednosti in odprta vprašanja« ter da je investitor dobil nalogo, da v 60 dneh odpravi nepravilnosti. Ta rok se torej izteče v prihodnjih dneh. »Po zagotovilih so vsi izvajalci projektnih del svoje delo opravili, v mesecu dni pričakujem razpis novega tehničnega pregleda,« je prejšnji teden dejal Sedej.

Po direktorjevi oceni so z zamudami (odprtje lekarne so načrtovali za 19. december 2014) izgubili dva milijona evrov prihodkov – ob predpostavki, da bo ta poslovalnica zelo dobro delala. Zdaj načrtujejo, da jo bodo odprli marca ali aprila: »Ko bo vse urejeno, nas čakajo še resni pogovori s prodajalcem prostorov. Vse interese Lekarne Ljubljana smo zavarovali tudi s tem, da smo plačali samo polovico kupnine, v dveh obrokih, vpisali pa smo se na celotno lastnino. Kako bo naprej, bo stvar pogajanj. Verifikacije imamo, lekarna ustreza vsem predpisom lekarniške zakonodaje.«

KID Real izbrisali

Toda partner v pogovorih ne bo več KID Real, ki je Lekarni Ljubljana prostore prodal, saj je bila družba konec lanskega decembra izbrisana iz registra. Pripojila jo je njena nekdanja lastnica, Kranjska stavbna družba (KSD), prej edina lastnica KID Reala. Kranjska stavbna družba je že nekaj časa v lasti avstrijske družbe Reitenburg, njeni lastniki pa so Jože Anderlič (ta je tudi direktor KSD) in njegovi družinski člani.