Zavarovalnica še ne ve, ali bo z ŽZD letos sklenila pogodbo

MOL se je junija kot stranski intervenient vključila v gospodarski spor med ŽZD in ZZZS . V ŽZD pričakujejo, da bodo lahko nemoteno zagotavljali zdravstvene storitve še naprej.

Objavljeno
22. julij 2015 16.19
Železniski zdravstveni dom. V Ljubljani 5.6.2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Medtem ko je Železniški zdravstveni dom Ljubljana izgubil vse tri upravne spore z MOL, ki so se nanašali na podelitev občinske koncesije za primarno zdravstveno dejavnost, pa je višje sodišče potrdilo, da je bila delna odpoved pogodbe z ZZZS izpred dveh let neveljavna.

Višje sodišče v Kopru je namreč 3. julija potrdilo sodbo prvostopenjskega, okrožnega v Ljubljani, da je med Železniškim zdravstvenim domom in ZZZS še vedno veljavno pravno razmerje iz pogodbe, sklenjene 26. aprila 2012, in da je bila delna odpoved te pogodbe 1. julija 2013 neveljavna. To pomeni, da je tudi financiranje programov osnovne zdravstvene dejavnosti, za katero ŽZD nima občinske koncesije, pokrito. Več kot 30 tisoč opredeljenih pacientov v tem zdravstvenem domu pa ima še naprej nemoten dostop do zdravstvenih storitev tudi na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, kamor sodijo zobozdravstvo odraslih, splošna medicina, fizioterapija in ginekologija.

Zavarovalnica sklepa nove pogodbe

Kot je povedal vodja sektorja za informiranje in odnose z javnostmi pri ZZZS Damjan Kos, je po sodbi višjega sodišča pogodba z ŽZD trenutno še veljavna. Skladno s splošnim dogovorom za letošnje pogodbeno leto, ki ga je vlada sprejela 24. junija, zavod za zdravstveno zavarovanje v juliju in avgustu pripravlja nove pogodbe za letošnje pogodbeno leto s 1773 izvajalci zdravstvenih storitev, s katerimi ima sklenjene veljavne pogodbe. Na naše vprašanje, ali bodo tudi z ŽZD sklenili novo pogodbo za letošnje pogodbeno leto, čeprav ta nima koncesije za primarno zdravstveno dejavnost, pa je Kos odvrnil, da nanj ne morejo odgovoriti, ker še preučujejo sodbo višjega sodišča. Povedal je še, da je časovni potek sklepanja pogodb med drugim odvisen od odzivnosti pogodbenih partnerjev in navsezadnje od njihove dostopnosti med letnimi dopusti. Predvidevajo pa, da bi z veliko večino izvajalcev zdravstvenih storitev lahko pogodbe podpisali najpozneje septembra.

ŽZD brez koncesije

Naj spomnimo, da so se težave s financiranjem oziroma podelitvijo koncesij Železničarskemu zdravstvenemu domu, ki deluje kot zasebni zavod s pravico javnosti, začele, ko je računsko sodišče maja 2012 podalo mnenje, da ZZZS nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev v tem zdravstvenem domu; njegov ustanovitelj, Slovenske železnice, bi namreč za opravljanje javne zdravstvene službe moral pridobiti ustrezno koncesijo – za primarno raven od ljubljanske občine, za sekundarno od ministrstva za zdravje. Slednje jo je podelilo že marca 2013 za deset let. Zapletlo pa se je z občinsko koncesijo za primarno dejavnost, zaradi česar je ŽZD zoper MOL sprožil tri upravne spore. Temeljni spor med ŽZD in občino, ki hoče programe tega zdravstvenega doma prenesti na svoj javni zavod Zdravstveni dom Ljubljana (ZDL), je v dolžini trajanja koncesije. Občina je odločbo o enoletni koncesiji, o čemer je julija 2013 odločal mestni svet, izdala 21. novembra 2013, nato pa jo je sredi lanskega julija odvzela.

Občina dobila vse tri spore

ŽZD je z občino izgubil vse tri spore na sodiščih. Januarja letos je s pravnomočno sodbo upravnega sodišča izgubil spor zoper odločbo o podelitvi koncesije, maja pa še spor zoper odločbo o odvzemu koncesije. Kot je povedala vodja mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo Tilka Klančar, je sodišče ugotovilo, da je občina odvzela koncesijo na pravilen način, saj ŽZD »ni ravnal v skladu z izdajo odločbe o koncesiji«. Po pravnomočni sodbi vrhovnega sodišča z aprila letos pa je ŽZD izgubil tudi upravni spor zoper sklep ljubljanskega mestnega sveta o podelitvi enoletne koncesije za primarno zdravstveno dejavnost.

Občina je z namenom nadaljnjega izvajanja zdravstvenih dejavnosti na lokaciji Železničarskega zdravstvenega doma na Celovški cesti konec maja povabila na sestanek predstavnike ŽZD in ZDL. Vendar niso dosegli nobenega dogovora, saj je zastopnik ŽZD dejal, da majska pravnomočna sodba upravnega sodišča ne spreminja ničesar, zato ne vidi zadržkov za nadaljnje delo ŽZD kot doslej, je povedala Klančarjeva. Junija pa se je občina kot stranski intervenient vključila v gospodarski spor med ŽZD in ZZZS, v katerem se odloča o obstoju pravnega razmerja oziroma o neveljavnosti odpovedi pogodbe o financiranju.

V ŽZD pričakujejo še naprej nemoteno delovanje

V. d. direktorice ŽZD Božena Glad je povedala, da odločitve sodišč glede enoletnega koncesijskega obdobja, ki bi se sicer v vsakem primeru že izteklo, izpodbijajo s pravnimi sredstvi in na njihovo delovanje nimajo posebnega vpliva. Veseli pa jih odločitev višjega sodišča v Kopru, ki je prisluhnilo njihovim argumentom in potrdilo veljavnost razmerja z ZZZS ter opozorilo tudi na pomembnost sklepa o mreži javne zdravstvene službe na primarni ravni v MOL, ki ga je 2. februarja 2004 sprejel mestni svet in na katerega ves čas opozarjajo. V ŽZD Ljubljana pričakujejo, da bodo še naprej lahko nemoteno zagotavljali zdravstvene storitve za več kot 30 tisoč opredeljenih pacientov, ki izkazujejo zadovoljstvo s kakovostjo in dostopnostjo njihovih storitev, je še dodala Gladova.