Zbornici zahtevata vpogled v dokumentacijo za Halo Tivoli

Je razlog, da je vrednost prenove dvorane že pred začetkom del tako poskočila, pomanjkljiva priprava projektne naloge?

Objavljeno
08. maj 2013 19.49
Slovenija Ljubljana 08.01.2013 -Hala Tivoli. Foto: Leon Vidic/Delo
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Medtem ko vse do petka, ko se izteče rok za pritožbe na izbiro izvajalca gradbenih del, ne bo jasno, ali bo Hala Tivoli res prenovljena, pa, kot kaže, še ni končana zgodba s projektno dokumentacijo za obnovo.

Po naših informacijah nekateri izmed neizbranih ponudnikov še tehtajo, ali se pritožiti na postopek izbire gradbinca, s katerim je občina dodelila 8,9 milijona evrov vreden posel podjetju ZIR. Če pritožbe ne bo, bo pogodba med MOL in ZIR podpisana v soboto, ko naj bi že začeli z deli, sicer pa bo občina odstopila od obsežnega projekta in izvedla le najnujnejša dela za pripravo dvorane na evropsko prvenstvo v košarki, je napovedal župan Zoran Janković.

Slaba priprava projekta?

Ne glede na razplet pa sam postopek za izdelavo projektne dokumentacije, kot kaže, še ni dočakal epiloga. Naj spomnimo, izbor izvajalca za gradnjo je razburjal tudi zato, ker so ponudbe vseh sedmih kandidatov močno presegale ocenjeno vrednost obnove. Projektantska ocena je namreč znašala 4,65 milijona evrov (brez DDV), medtem ko je bila vrednost na koncu izbrane najcenejše ponudbe 7,40 milijona, kar pomeni, da je za skoraj 60 odstotkov presegla ocenjeno.

»Tako velika razlika med investicijsko oceno in realnimi vrednostmi ni običajna in je po našem mnenju posledica pomanjkljive priprave projektne naloge,« so na naše vprašanje, kako komentirajo razplet, odgovorili na inženirski zbornici (IZS). Dodajajo, da se je »postopek oddaje projektiranja žal odvil v smer, v katero se ne bi smel«.

MOL ne da dokumentacije

Sicer pa je upravni odbor IZS strokovnim svetom naložil pregled projektne dokumentacije projekta PGD in PZI za prenovo tivolske dvorane. »Če bodo ti ugotovili nezadosten obseg in nekakovostno izdelano dokumentacijo, bo upravni odbor odgovorne projektante, člane zbornice, prijavil disciplinskim organom,« so sporočili in dodali, da so MOL za projektno dokumentacijo zaprosili že na začetku aprila, vendar je še niso prejeli.

Tudi Vlado Krajcar z zbornice za arhitekturo in prostor (Zaps) je napovedal, da bodo »zahtevali vpogled v projektno dokumentacijo in jo pregledali, če je izdelana na ustreznem tehničnem nivoju in skladno z veljavnimi predpisi in prostorskimi akti«.

Na Zapsu poudarjajo, da izdelava kakovostne dokumentacije zahteva čas in da prenizke ponudbe kažejo na »bodisi 'samomorilsko' dejanje poslovnega subjekta, ki se bori za reference, potrebne za udeležbo na javnih razpisih, bodisi pokrivanje stroškov iz drugih virov, kar pomeni netransparentnost postopka in sum koruptivnih dejanj«.

Opozarjajo še, da jim zakonodaja ne omogoča ukrepanja v zvezi z nelojalno konkurenco, zato bi morala država po njihovem mnenju začasno ali stalno določiti cene storitev oziroma minimalni cenik, ki še zagotavlja izdelavo predpisane dokumentacije – vsaj za javna naročila.