Zdravstveni programi bodo ostali Železniškemu ZD

Zgodba se je ponovila, zavarovalnica bo še naprej financirala programe na podlagi pogodbe iz leta 2012.

Objavljeno
08. januar 2016 16.12
Andreja Žibret
Andreja Žibret
Ljubljana – Ob koncu leta je že kazalo, da bo programe primarne zdravstvene dejavnosti Železniškega zdravstvenega doma v Ljubljani ta mesec prevzel Zdravstveni dom Ljubljana, vendar se to ni zgodilo. Že drugič je namreč vmes z začasno odredbo poseglo sodišče.

Potem ko je zavod za zdravstveno zavarovanje Železniškemu zdravstvenemu domu (ŽZD) že drugič delno odpovedal pogodbo o izvajanju programa zdravstvenih storitev, ker nima občinske koncesije za primarno zdravstveno dejavnost, se je ponovila prva zgodba oziroma že druga začasna odredba sodišča.

Odredba velja tudi za ambulante drugje

Ljubljansko okrožno sodišče je s sklepom 10. decembra lani začasno zadržalo pravne učinke delne odpovedi pogodbe o izvajanju programa zdravstvenih storitev do pravnomočno končanega pravdnega postopka. To pa pomeni, da zdravstvena zavarovalnica financira vse programe kot doslej in da ti do nadaljnjega ostanejo pri ŽZD. Začasna odredba sodišča velja tako za ljubljanske ambulante kot za ambulante oziroma dislocirane enote ŽZD v drugih občinah, v Novi Gorici, Postojni, Pivki, na Jesenicah in v Laškem, kjer deluje ambulanta v Zidanem Mostu.

Za paciente ni sprememb

Na zdravstveni zavarovalnici pojasnjujejo, da začasna odredba okrožnega sodišča pravno obvezuje obe stranki in velja do pravnomočno končanega spora o ugotovitvi veljavnosti delne odpovedi pogodbe o izvajanju programa zdravstvenih storitev.

Pravijo, da bo zavarovalnica spoštovala sklep sodišča in še naprej financirala programe ŽZD kot doslej, in sicer na podlagi pogodbe o izvajanju programa zdravstvenih storitev za pogodbeno leto 2012. Za 18.217 opredeljenih ljubljanskih pacientov v ŽZD ne bo nobenih sprememb, primarne programe, kamor sodijo splošna ambulanta, dispanzer za ženske, ambulantna fizioterapija ter zobozdravstvena dejavnost in zdravstvena vzgoje za odrasle, lahko uporabljajo še naprej.

Prva odpoved pogodbe je bila neveljavna

Naj spomnimo, kako se je končala prva tovrstna zgodba. Višje sodišče v Kopru je 3. julija lani potrdilo sodbo prvostopenjskega, okrožnega v Ljubljani, da je med Železniškim zdravstvenim domom in ZZZS še vedno veljavno pravno razmerje iz pogodbe, sklenjene 26. aprila 2012, in da je bila delna odpoved te pogodbe 1. julija 2013 neveljavna. Ob tem je ŽZD lani izgubil vse tri sodne spore z ljubljansko občino. Januarja je s pravnomočno sodbo upravnega sodišča izgubil spor zoper odločbo o podelitvi koncesije, maja pa spor zoper odločbo o odvzemu koncesije. Po pravnomočni sodbi vrhovnega sodišča je aprila izgubil tudi upravni spor zoper sklep mestnega sveta o podelitvi enoletne koncesije za primarno zdravstveno dejavnost.

Glede na to, da ljubljanska občina očitno ne namerava ŽZD podeliti koncesije za primarno zdravstveno dejavnost, kar bi bila mogoča rešitev, in hoče te programe priključiti Zdravstvenemu domu Ljubljana, nas je zanimalo, ali se lahko zadržanje pravnih učinkov delne odpovedi pogodbe o izvajanju programa zdravstvenih storitev ponavlja v nedogled. Na zavarovalnici pravijo, da so se po proučitvi sklepa sodišča distancirali od navedb Železniškega ZD o tveganju za nastanek nepopravljivih posledic zaradi delne odpovedi pogodbe, ki jih je po njihovem v postopku izdaje sklepa o zadržanju nekritično upoštevalo sodišče, ne da bi upoštevalo načelo kontradiktornosti postopka v skladu z 8. točko 2. odstavka 339. člena zakona o pravdnem postopku. Po njihovem bi sodišče navedbe moralo preveriti v uradno dostopnih virih ali pa pred odločitvijo o utemeljenosti predloga pozvati drugo pogodbeno stranko k predložitvi dokumentacije.

Nejasen pravni status

Opozarjajo na še vedno nerešeno vprašanje o pravnem statusu ŽZD, ali gre za javni zavod ali zavod s pravico javnosti; s tem je namreč povezana tudi obveznost koncesije. Zdravstvena zavarovalnica zato namerava tokrat uporabiti vsa redna pravna sredstva, po potrebi pa tudi vložiti revizijo, izredno pravno sredstvo, o katerem odloča vrhovno sodišče.

Kot pravijo na mestnem oddelku za zdravje in socialno varnost, so javnost že večkrat obvestili, da je ZDL pripravljen prevzeti tako programe, ki jih izvaja ŽZD, kot zavarovance in zainteresirane zaposlene. Občina pa je pripravljena prevzeti tudi objekte, v katerih deluje ŽZD, saj menijo, da je smiselno programe še naprej izvajati na isti lokaciji, tako z vidika uporabnikov storitev kot zaposlenih. Sodnih postopkov pa ne komentirajo.