Zeleni in SDS bi podaljšali državno zaščito tržnice

Svetniška kluba predlagata, da minister Žiga Turk še pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta podaljša akt, ki onemogoča gradnjo pod tržnico.

Objavljeno
11. marec 2013 15.37
Posodobljeno
12. marec 2013 11.00
jsu/ljubljanska trznica
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Konec prihodnjega tedna se izteče enoletna začasna zaščita ljubljanske tržnice kot kulturnega spomenika državnega pomena. Svetniki Zelenih Slovenije in SDS predlagajo podaljšanje.

Vodji svetniških skupin Zelenih Slovenije in SDS Miha Jazbinšek in Mirko Brnič Jager sta na odhajajočega ministra Žigo Turka, ki naj bi opravljal le še tekoče posle, včeraj naslovila zahtevo po podaljšanju odloka o začasni razglasitvi arheološkega najdišča Vodnikov trg za kulturni spomenik državnega pomena.

Enoletna zaščita je bila ena prvih Turkovih potez, potem ko se je lani s svetniškega stolčka preselil na ministrskega. Z njo je država preprečila vsakršne gradbene posege na območju osrednje tržnice – in s tem gradnjo parkirne hiše, ki jo MOL načrtuje že več let. Zaščita se bo iztekla 23. marca, še pred tem, v ponedeljek, pa bodo ljubljanski mestni svetniki obravnavali predlog odloka o razglasitvi arheološkega najdišča na Vodnikovem, Ciril-Metodovem in Krekovem trgu za kulturni spomenik lokalnega pomena. Ta dopušča posege v prostor, če bodo predhodne arheološke raziskave pokazale, da je zemljišče mogoče sprostiti za gradnjo.

Pobudniki podaljšanja državne zaščite menijo, da omenjeni občinski odlok ogroža arheološko najdišče: »Spomenik je ogrožen z varstvenim režimom, ki dopušča posege in dejavnosti v prostoru na osnovi ponovnih arheoloških raziskav na celotnem območju Vodnikovega in Krekovega trga, čeprav so raziskave po Kopitarjevi cesti do predora, Krekovem in Ciril-Metodovem trgu do Mestne hiše končane do te stopnje, da so mestna vrata in obrambni sistem ovrednoteni kot enota z visoko vrednostjo arheološke dediščine lokalnega pomena, za katero velja varstveni režim prezentacije snovi in situ. Enako velja za sakralni kompleks na južnem delu Vodnikovega trga. Smiselne so samo predhodne arheološke raziskave za oceno stopnje ohranjenosti ostalin samostana na severnem delu Vodnikovega trga.«

Zeleni Slovenije in SDS še utemeljujejo, da projekt garaže pod tržnico posega v varovane ostaline spomenika tako na južnem delu Vodnikovega trga kot tudi pod Krekovim trgom, da posega v zasebno lastnino v kleti Mahrove hiše in da ogroža okoliške objekte zaradi premajhnih odmikov in zalednih vod. Ministru predlagajo, naj državno zaščito podaljša še pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta. »To je potrebno, da se ne bi zgodilo protipravno sprejetje občinskega odloka,« pravi Miha Jazbinšek in opozarja, da zaradi hitenja mestne uprave (osnutek so sprejeli na izredni seji) akt sploh ni bil javno razgrnjen.