Železniški ZD julija brez koncesij in denarja ZZZS

Občina ŽZD noče podeliti koncesije za primarno zdravstveno dejavnost, raje bi ga brezplačno priključila ZDL, pogovori pa še tečejo.

Objavljeno
05. junij 2013 20.13
Železniski zdravstveni dom. V Ljubljani 5.6.2013
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Zaradi neurejenega statusa Železniškega zdravstvenega doma 28.500 zavarovanim prebivalcem grozi, da od prvega julija tam ne bodo več imeli izbranega osebnega zdravnika, zobozdravnika in drugih programov, skoraj 75 delavcem pa, da bodo ostali brez plač.

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) jih namreč zaradi nepodeljenih koncesij ne more več financirati. Železniški zdravstveni dom (ŽZD), ki zdravstveno dejavnost izvaja na dveh lokacijah v Ljubljani, pa tudi v enotah v Zidanem Mostu, Postojni, Pivki, na Jesenicah in v Novi Gorici, je bil ustanovljen leta 1953 za potrebe železničarjev in drugih prebivalcev. Leta 1991 je bil celoten kompleks iz državne lastnine brezplačno prenesen na Slovenske železnice.

Nezakonito financiranje že več kot dvajset let

Računsko sodišče je maja lani podalo mnenje, da ZZZS nima ustrezne podlage za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev v ŽZD; njegov ustanovitelj, Slovenske železnice, bi namreč za opravljanje javne zdravstvene službe moral pridobiti ustrezno koncesijo – za primarno raven od MOL, za sekundarno od ministrstva za zdravje. Na ZZZS pravijo, da so že 8. avgusta lani pozvali k ureditvi statusa ŽZD in občini in ministrstvu predlagali, naj podelita ustrezne koncesije.

Ministrstvo je marca letos ŽZD že podelilo koncesijo za programe specialističnih ambulant, razen za program bolezni dojk in mamografijo. medtem ko mu MOL koncesije za osnovno zdravstveno dejavnost ni dala. Kljub pridobljeni koncesiji ministrstva pa se zdravstveni dom ni prijavil na letošnji razpis ZZZS za zdravstvene storitve, ki je bil odprt do 20. maja.

Zavarovalnica bo julija delno odpovedala pogodbo

Tako na ZZZS pravijo, da bodo prvega julija zaradi neizpolnjevanja zakonskih pogojev delno odpovedali pogodbo z ŽZD. To pa pomeni, da ne bodo več financirali programov osnovne zdravstvene dejavnosti, ki vključuje splošno ambulanto, dispanzer za ženske, ambulantno fizioterapijo, zobozdravstveno dejavnost za odrasle in zdravstveno vzgojo za odrasle oziroma individualno svetovanje za tveganje pri pitju alkohola. Čeprav se ŽZD ni prijavil na razpis, mu je zdravstvena zavarovalnica 31. maja hkrati z odpovedjo pogodbe ponudila novo za letos, ki bi skladno s koncesijo ministrstva omogočila nadaljnje financiranje specialističnih ambulant (za mentalno zdravje, klinično psihologijo, dermatologijo, internistiko, nevrologijo, okulistiko, ortopedijo, otorinolaringologijo, psihiatrijo, urologijo, ultrazvok in rentgen).

Na ministrstvu zatrjujejo, da so s podelitvijo koncesije za ŽZD naredili vse, kar so lahko, medtem ko mora občina urediti delovanje ambulant na primarni ravni. S Slovenskih železnic, ki imajo v ŽZD ustanoviteljske pravice, so nam sporočili, da pogovori z občino o ureditvi njegovega statusa še potekajo, njihov cilj pa je ohraniti zdravstveno dejavnost v ŽZD. Dogovarjajo se o prevzemu celotne dejavnosti ŽZD, ne gre samo za dejavnost v Ljubljani.

Na MOL želijo, da vse zaposlene in objekte, v katerih deluje ŽZD, prevzame Zdravstveni dom Ljubljana (ZDL) brezplačno, skupaj z zaposlenimi v tržni dejavnosti (medicina dela, prometa in športa), in storitve iz te dejavnosti po konkurenčnih cenah ponudi Slovenskim železnicam. Vodja mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo Tilka Klančar je povedala, da čakajo na termin novega sestanka s Slovenskimi železnicami. Opozarja, da ŽZD, ki je zasebni zavod s pravico javnosti, že več kot dvajset let ne deluje v skladu z veljavno zakonodajo, zdravstvena zavarovalnica ga financira brez zakonske podlage, MOL pa si že od sodbe upravnega sodišča iz leta 2008 prizadeva, da bi se nezakonito stanje uredilo.

MOL: Javna lastnina za javno službo še naprej

Na občini menijo, da je pravilno in smiselno, da se programi ŽZD izvajajo pod okriljem javnega zavoda ZDL v prostorih, kjer se izvajajo že zdaj. »Infrastruktura ŽZD je bila postavljena z javnimi sredstvi in je v javni lasti, zato ne vidimo razloga, da se kot javna lastnina za javno službo ne bi uporabljala še naprej. Naj spomnimo na veljavno usmeritev ministrstva za zdravje iz leta 2007, da se programi, ki jih zmore izvajati za to ustanovljeni javni zavod, izvajajo v javnem zavodu.«

Na MOL še pravijo, da so takoj pripravljeni prevzeti tudi vse tiste zaposlene, ki bodo to želeli. Menijo, da bi se v prihodnosti gotovo pokazali pozitivni sinergijski učinki združitve, s skupnim vodstvom in skupnimi spremljajočimi dejavnostmi (informatiko, vzdrževanjem, računovodstvom, nabavo ...). Vse to pa bi po njihovem prispevalo k ponovnemu pozitivnemu poslovanju in stoodstotnemu uresničevanju programov, ki jih ŽZD zdaj izvaja brez zakonske podlage. ZZZS je konec maja z delno odpovedjo pogodbe tudi pisno seznanil vseh šest občin, kjer ima ŽZD dislocirane enote, in jim predlagal začasen prenos programov na pristojne zdravstvene domove. Na vprašanje, ali se dogovarjajo tudi z drugimi občinami, nam na Slovenskih železnicah včeraj niso odgovorili, zapisali so le: »Urejanje razmerij glede ŽZD še vedno intenzivno poteka. Prepričani smo, da bo sprejeta celovita rešitev, ki bo vključevala tudi nadaljnje delovanje ŽZD v enotah po drugih krajih.«