Znana podoba novega doma za starejše v Dravljah

Na natečaju je bila izbrana rešitev Ateljeja S, ki se je funkcionalno najbolj približala potrebam naročnika.
Objavljeno
05. september 2017 18.01
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana − Znano je, kakšna bo podoba doma za starejše, katerega gradnjo ob Regentovi cesti načrtuje Dom upokojencev Center. Glavno mesto že dolgo ni dobilo dodatnih kapacitet v javnih domovih za starejše, v Dravljah pa nameravajo zgraditi tudi poseben oddelek za dementne.

Kot smo pisali že ob objavi natečaja, je okoli 3000 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob Regentovi cesti, tik ob severni ljubljanski obvoznici, Dom upokojencev Center od ljubljanske občine konec lanskega leta kupil na javni dražbi. Na tej lokaciji so si zamislili prostore za tri skupine uporabnikov: uporabnike klasičnega institucionalnega varstva za starejše, uporabnike, ki so zboleli za demenco, in najemnike oskrbovanih stanovanj. Skupaj naj bi bilo v objektu, ko bo zgrajen, prostora za do 70 starejših.

Z javnim natečajem so skupaj z Zbornico za arhitekturo želeli poiskati strokovno najustreznejšo urbanistično in arhitekturno rešitev za Dom za bivanje ob Regentovi, kot so poimenovali načrtovani objekt. Člani komisije so elaborate ocenjevali glede na skladnost z veljavnimi prostorskimi akti in razpisno dokumentacijo, glede na funkcionalno zasnovo, kakovost arhitekturne zasnove, ekonomičnost, vzdrževanje, trajnostno zasnovo in energetsko učinkovitost ter ceno izdelave projektne dokumentacije.

V Ljubljani premalo kapacitet

Cilj vodstva Doma upokojencev Center je predvsem zagotoviti Ljubljančanom, da starost preživijo v znanem domačem okolju. »Iz statističnih podatkov izhaja, da je danes več kot 80 odstotkov prebivalcev Ljubljane, ki iščejo nastanitev v sistemu institucionalnega varstva, prisiljenih zapustiti svoje mesto in jesen življenja preživeti v ustanovah s prostimi kapacitetami v oddaljenih krajih po Sloveniji,« so zapisali v poročilu o natečaju.

Ob Regentovi bo šlo za dom z manjšo kapaciteto, »kjer je optimizacija delovanja ključna, saj ta zagotavlja finančno vzdržnost in izvedljivost projekta«. Težave pa je natečajnikom povzročala tudi lokacija predvidenega doma, saj gre za majhno, na sredini stisnjeno parcelo. Kljub drugačnim pričakovanjem natečajne komisije si prispeli elaborati med seboj niso bili zelo podobni, pri zmagovalnem pa je odločila funkcionalnost zasnove, ki se je najbolj približala potrebam naročnika.

Atrij za vse letne čase

Pri arhitekturni rešitvi, pod katero so se podpisali Branko Smolej, Matic Smolej, Doris Umberger Goličnik, Dejan Semič, Borut Bernik, Brigita Lah in Rado Romih iz ljubljanskega Ateljeja S (med drugim so zasnovali Kristalno palačo v BTC), gre za enoten objekt, ki se terasasto dviga proti severu, od dveh etaž na južnem delu parcele, kjer naj bi bila umeščena tudi oddelka za demenco, do štirih na severnem delu, kjer bodo dom za starejše in oskrbovana stanovanja. Po mnenju komisije rešitev prinaša najbolj optimalne komunikacijske poti osebja in s tem možnosti za dobro načrtovanje in organizacijo dela. »V pritličju natečajna rešitev ustrezno ločuje demenco od velike skupne avle, ki predstavlja najpomembnejši del objekta. Z razporeditvijo vseh ključnih prostorov v avli rešitev omogoča izvajanje gospodarske dejavnosti ter druženje vseh skupin uporabnikov,« so ocenili člani komisije. Tudi zasnovane zunanje površine po njihovi oceni omogočajo mirno in intimno druženje uporabnikov, stran od prometa.

Glavna oblikovna značilnost objekta, kot so ga zasnovali v Ateljeju S, je sicer centralni atrij, ki naj bi bil uporaben v vseh letnih časih in naj bi bil generator dogajanja v domu: »Tu se bodo družili vsi stanovalci. Prostori okrog atrija so obilno osvetljeni in imajo stalen stik z zunanjim prostorom.«

Ocena investicije zmagovalne rešitve znaša 3,93 milijona evrov brez davka, poleg nagrade v višini 9000 evrov pa bodo zmagovalci natečaja izdelali tudi projektno dokumentacijo, predvidoma za 180 tisočakov (brez DDV). Vodstvo Doma upokojencev Center je ob objavi razpisa načrtovalo, da bi projekt zaključili konec leta 2019 in v začetku 2020. leta že sprejeli prve oskrbovance.