Znebili so se skoraj prazne hiše na Vilharjevi, zemljišča še neprodana

MOL je prodala že dlje časa izpraznjene poslovne prostore inšpekcijskih služb, ne steče pa ji prodaja (zazidljivih) mestnih zemljišč.

Objavljeno
22. marec 2016 16.03
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Podobno kot lani MOL tudi letos skuša prodati čim več zemljišč, poslovnih prostorov in drugih nepremičnin. Pri zemljiščih ji uspeva le prodaja manjših parcel, medtem ko za večje komplekse ne najde kupca. Je pa nedavno prodala 860 tisočakov vredno hišo s poslovnimi prostori na Vilharjevi 31, kjer so nekoč domovale inšpekcijske službe.

Konec februarja je občina tako na javni dražbi za izklicno ceno 860.000 evrov fizični osebi prodala dvonadstropno poslovno stavbo, ki je bila zgrajena leta 1979, v njej pa je vse do preselitve na nove lokacije delovalo kar 14 inšpekcijskih služb oziroma inšpektoratov, prav tako finančna uprava.

Za Vilharjevo spustili ceno

V objektu nasproti Situle z nekaj več kot 1355 kvadratnimi metri skupne površine, ki je že nekaj časa večinoma prazen, trenutno kot najemnik deluje le še ljubljanska območna enota zdravstvenega inšpektorata. Četudi v dražbenih pogojih piše, da bo moral kupec nase prevzeti tudi najemnika, ki ima z MOL sklenjeno najemno pogodbo za nedoločen čas, pa je vprašanje, ali bo omenjeni inšpektorat tam lahko ostal dlje časa. Zgradba je namreč potrebna temeljite prenove. Zanimiv je podatek, da je občina objekt sredi lanskega novembra prodajala za 1,15 milijona evrov, torej je v nekaj mesecih ceno spustila za 290 tisočakov.

Wolfova bolj zanimiva

Precej več zanimanja je bilo za dva manjša poslovna prostora na Wolfovi 8 v središču mesta. Četudi je občina v paketu prodajala z najemnikoma zasedena prostora (velika 38 in 52 kvadratnih metrov), je njuna izklicna cena 83.000 evrov na koncu narasla na 142.000 evrov. Oba najemnika sta imela z MOL sklenjeno pogodbo za določen čas.

Kljub dvema poskusoma v februarju in marcu pa se še ni pojavil resen kupec za dva manjša lokala na Grablovičevi 52 (manjši je prazen, meri le dobrih 15 kvadratnih metrov in stane nekaj več kot 21 tisočakov, drugi, velik 34 kvadratnih metrov in ocenjen na 44 tisočakov, pa je zaseden z najemnikom za določen čas) in enega velikega na Grablovičevi 56. Zadnji ima kar 115 kvadratnih metrov površine v dveh etažah, kleti in pritličju, in je prazen. Izklicna cena je za zdaj 120 tisočakov.

Prav tako nikakor ne morejo prodati poslovnih prostorov na Rožičevi ulici 1a, Celovški 143 in Tugomerjevi 2 (skupaj za nekaj več kot 300 tisočakov).

Mestni trg 15 spet v prodajo

Kljub navedenemu že za 12. april napovedujejo pet javnih dražb večkrat ponujenih, a še vedno neprodanih poslovnih prostorov. Med njimi je »rekorderka« hiša na Mestnem trgu 15, ki jo bodo znova skušali prodati za 1,69 milijona evrov. Po isti ceni so več poslovnih prostorov s skupno površino 828 kvadratnih metrov v njej neuspešno prodajali že novembra lani.

Vsaj 83 tisočakov pa si obetajo od prodaje skoraj 54 kvadratnih metrov velikega praznega poslovnega prostora na Miklošičevi 26. Zanj je menda kar veliko zanimanja, smo zvedeli na občini. Isti dan bodo skušali prodati še tri lokale na Grablovičevi 60 in 62, velike od 16 do 37 kvadratnih metrov, od katerih pričakujejo najmanj 92 tisočakov izkupička. Dva od njih sta sicer zasedena z najemnikoma.

Niti ene ponudbe

Pred nekaj dnevi je MOL skušala prodati nekaj tisoč kvadratnih metrov zemljišč v katastrskih občinah Dravlje, Spodnja Šiška, Gameljne in Vič. Če bi jih prodala, bi z njimi zaslužila skoraj 762 tisočakov, vendar zanje ni dobila niti ene ponudbe. In to čeprav je šlo za zemljišča, na katerih bi lahko gradili stanovanja za posebne namene (Dravlje), eno- in dvostanovanjske objekte (Šiška in Šmarna gora), na Viču pa gospodarske. Za viška zemljišča so dražbo poleg tega le malo po objavi razpisa preklicali. Zakaj, niso navedli.

Že 5. aprila bo na magistratu kar osem javnih dražb, na katerih bodo prodajali prav toliko zemljiških parcel. Pri dveh gre za ponovitve marčevskih dražb, pri preostalih šestih pa za nove. Med novimi so 483 kvadratnih metrov velika zazidljiva stanovanjska parcela v k. o. Dobrunje (izklicna cena 77.280 evrov), 337 kvadratnih metrov velika parcela v k. o. Kašelj (40.400 evrov) z enako namembnostjo, 432 kvadratnih metrov velika stanovanjska parcela v k. o. Dravlje (108 tisočakov), 310 kvadratnih metrov velika stanovanjska parcela v Trnovem (62 tisočakov) in 752 kvadratnih metrov velika stanovanjska parcela v Slapah (135.360 evrov). V Stožicah pa bosta naprodaj dve zazidljivi parceli (v paketu) s skupno površino 514 kvadratnih metrov. Zanju občina pričakuje vsaj 90.464 evrov.

Na ponovljenih dražbah bodo prodajali 2304 kvadratne metre veliko parcelo v Dravljah za posebne stanovanjske namene z izklicno ceno 345.600 evrov ter skoraj 40 tisočakov vredno in 266 kvadratnih metrov veliko zemljišče, primerno za stanovanjsko zidavo, v Šiški.