Zobozdravniki bodo s koncesijo bolj motivirani

 V zadnjih petih letih je bilo v Ljubljani podeljenih 13 koncesij za primarno zdravstveno dejavnost.

Objavljeno
25. avgust 2016 22.24
Ljubljana15.10.2009 - zobozdravnik.foto:Blaž Samec/DELO
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Na območju ljubljanske občine so trenutno podeljene 103 koncesije za primarne zdravstvene programe. Poleg programov fizioterapije bi v MOL potrebovali dodatne programe zobozdravstva odraslih, splošne medicine, ortodontije in ginekologije.

Komisija za zobozdravstveno varstvo v Zdravstvenem domu Ljubljana (ZDL) je junija podala pobudo za podelitev koncesij vsem nosilcem zobozdravstvene dejavnosti, ki so zaposleni v tem javnem zavodu, čemur pa na ministrstvu za zdravje nasprotujejo. Nasprotniki menijo, da bi to pripeljalo do večje privatizacije zobozdravstvene službe v Ljubljani.

Boljša oprema koncesionarjev

O tem je pri županu Zoranu Jankoviću julija potekal sestanek s predstavniki zobozdravnikov in direktorjem ZDL Rudijem Dolšakom. Pogovori se bodo nadaljevali v iskanju optimalne rešitve za vse deležnike s ciljem doseči najvišjo kakovost storitev za paciente, je povedala vodja mestnega oddelka za zdravje in socialno varstvo Tilka Klančar: »Od koncesionarjev lahko pričakujemo predvsem boljšo opremo in bolj kakovostne materiale, ZDL pa se mora pri nabavi preko javnih naročil držati najnižje cene. Pričakujemo tudi boljše in pogostejše strokovno izobraževanje in več individualnega prilagajanja uporabnikom. Tudi zobozdravniki trdijo, da bodo bolj motivirani.«

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa pravijo, da je za njih ključno, da imajo zavarovani pacienti zagotovljene potrebne zdravstvene storitve, ne glede na pravni status izvajalca. Dodajajo, da sta za razvoj mreže javne zdravstvene službe na primarni ravni skladno z veljavno zakonodajo odgovorna pristojna občina kot koncedent oz. ustanovitelj javnih zdravstvenih zavodov in ministrstvo za zdravje kot soglasodajalec za koncesijo ter regulator.

Sicer pa je bilo v zadnjih petih letih v MOL podeljenih 13 koncesij, s skupnim obsegom 11,55 programa, je povedala Klančarjeva. Koncesije v osnovni zdravstveni dejavnosti v MOL večinoma podeljujejo v primeru prekinitve koncesijskega razmerja, denimo ob upokojitvi ali smrti koncesionarja, pa tudi zaradi vračila in odvzema ter ob širitvah programov. Trenutno jih je največ podeljenih za zobozdravstvo odraslih (44) in za splošno medicino (29). Na področju ginekologije jih je 10, za zobozdravstvo otrok in mladine pa 8. Po šest koncesij je podeljenih za ortodontijo in pediatrijo.

Nova ambulanta v Tehnološkem parku

Pred kratkim se je končal javni razpis za podelitev dveh koncesij v ljubljanski občini za področje splošne medicine. Na razpis za obe koncesiji so skupaj prispele tri vloge, je povedala Klančarjeva. Ena ambulanta splošne medicine bo začela delati v Tehnološkem parku, v pritličju, na naslovu Tehnološki park 22a, v četrtni skupnosti Rožnik. Pol programa splošne medicine pa je MOL razpisala znotraj četrtne skupnosti Center, ker je bila v tej ČS koncesijska ambulanta do upokojitve koncesionarja.

V Tehnološkem parku se bo koncesionar s podpisom najemne pogodbe med drugim zavezal, da bo koncesijsko dejavnost opravljal vsaj dvakrat na teden popoldne, v ČS Center pa vsaj enkrat na teden. V obeh primerih bo koncesijsko razmerje sklenjeno za 15 let, koncesionarja pa naj bi začela delati januarja 2017. Več možnosti za izbor imajo vlagatelji, ki so nosilci dejavnosti dlje časa in tisti z več opredeljenimi zavarovanimi osebami. Če dosežejo enako število točk, bo izveden žreb. Izbora pa pred septembrom ne bo, je povedala Klančarjeva.

Nejavno odpiranje vlog na javnem razpisu

Odpiranje vlog za podeljevanje koncesij v MOL pa ni javno. Na vprašanje, zakaj ne, so na mestnem oddelku za zdravjein socialno varstvo odgovorili, da zaradi čim večje transparentnosti koncesije v osnovni zdravstveni dejavnosti podeljujejo na podlagi javnih razpisov z vnaprej znanimi kriteriji, ki so objavljeni v uradnem listu in na spletnih straneh MOL, čeprav tega veljavni predpisi ne zahtevajo. Obravnava vlog, datum, način odpiranja vlog itd. pa je stvar razpisne dokumentacije. Sicer pa bi lahko koncesije podeljevali tudi zgolj na podlagi vlog, brez javnega razpisa.

Opredeljeni pacienti

Zanimalo nas je, koliko pacientov pride na enega zdravnika v Ljubljani, pa ZZZS podatkov za posamezna mesta ne spremlja. Tako so nam poslali podatke za izpostavo Ljubljana, ki vključujejo še občine Brezovica, Dol pri Ljubljani, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Ig, Ljubljana, Medvode, Škofljica, Velike Lašče in Vodice. Po teh podatkih je bilo konec maja v Ljubljani in primestnih občinah opredeljenih 1813 pacientov na zdravnika v splošni ambulanti (slovensko povprečje je 1800), 1954 v otroškem in šolskem dispanzerju in 4598 pacientk na zdravnika v dispanzerju za ženske (slovensko povprečje je višje, 4849). V zobozdravstvu je bilo v ambulantah za odrasle opredeljenih 1679 pacientov na zobozdravnika (slovensko povprečje je 1598), v ambulantah za mladino 1258 pacientov in za študente 1111 pacientov na zobozdravnika.