Zoran Janković pri Borisu Johnsonu

Delegaciji ljubljanskega županstva z županom Jankovićem na čelu sta v dveh tednih dvakrat obiskala London.

Objavljeno
19. december 2013 17.29
Jankovič
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Obiska mestnih delegacij z županom Zoranom Jankovićem na čelu v Londonu 25. novembra in 9. decembra sta bila uradna in napovedana, stala pa sta nekaj več kot 7000 evrov, so na naše vprašanje odgovorili iz županovega kabineta. Prvič je tja odpotovalo osem ljudi, drugič trije.

Nenavadno je namreč, da je delegacija v dveh tednih dvakrat obiskala isti kraj. Povrhu pa še v tujini. Zaradi teh obiskov župan ni vodil kar dveh sej mestnega sveta.

Na prvem obisku Londona se je župan z delegacijo po pojasnilu njegovega kabineta srečal z županjo Westminstra Sarah Richardson, s katero sta skupaj obiskala koncert Mednarodnega orkestra Ljubljana. Ta je na svoji turneji Ljubljano predstavljal kot kozmopolitsko mesto, mesto mladih, kreativcev in kot mesto priložnosti. Na koncertu je sodelovalo 82 glasbenikov iz 20 držav, od tega 20 iz londonskega orkestra The Young Musicians Symphony Orchestra.

Obiskovalce sta v dvorani St. John's Smith Square pozdravila župan in županja, nato pa sta jim Petra Stušek (Turizem Ljubljana) in Blaž Peršin (Muzej in galerije mesta Ljubljana) predstavila Ljubljano, predvsem decembrsko praznično dogajanje, projekt Emona 2000, ki bo zaznamoval prihodnje leto, ter razstavo Kolo – 5200 let.

Za vnovični obisk Londona so se odločili, »ker zaradi logističnih zapletov do srečanja med županoma obeh prestolnic 25. novembra ni prišlo« in ker je Zoran Janković od londonskega župana Borisa Johnsona prejel povabilo na srečanje za 9. decembra.

Razlogi obiskov

Zanimali so nas razlogi obiskov in dobili odgovor, da si je župan že na začetku mandata postavil cilj spoznati župane nekaterih velikih in uspešnih mest, med drugim tudi Londona. Sodelovanju z mesti pripisuje velik pomen, saj si ta lahko izmenjujejo izkušnje, London pa je zanimiv še z vidika gospodarskih povezav in je središče morebitnih vlagateljev. To je bila ena od tem pogovora med županoma, saj bi bila odločitev kakšnega investitorja za vlaganje v Ljubljano dobrodošla.

Ker je župan Johnson privržen kolesar, kolesarska infrastruktura v Londonu pa je med njegovimi prednostnimi nalogami, so se veliko pogovarjali o projektu Bicikelj, poleg tega mu je delegacija omenila še obisk britanskega kraljevega para princa Edwarda s soprogo Sophie v Ljubljani junija letos ter njun sprejem v mestni hiši, obisk britanske kraljice Elizabete II. s soprogom princem Filipom v oktobru 2008 ter nedavni koncert Mednarodnega orkestra Ljubljana, ki je novembra gostoval v Londonu, in srečanje z westminstrsko županjo.

Nazadnje je župan londonskega kolega povabil na obisk v Ljubljano, saj bo naša prestolnica od 22. do 24. septembra 2014 gostila največjo konvencijo v britanskem turizmu – ABTA.

Župana Johnsona so še posebej zanimali ureditev ločenega odlaganja odpadkov v potopne smetnjake, zapora mestnega središča za promet, urnik dostave z avtomobilom v mestno središče ... Omenil je, da je bil v Ljubljani že leta 1999 in da bo z veseljem prišel tudi na uradni obisk.

Pot v New York?

V dopisu so še navedli, da so bili stroški obeh poti dobrih 7000 evrov, podrobneje pa jih niso razložili. Čeprav je župan že povedal, da si želi obiskati tudi New York, smo ostali brez odgovora, ali namerava tja še v tem mandatu. Dejali so le, da o morebitnem potovanju v New York dogovorov še ni.