Zoran Janković: »Za bančno luknjo so krive banke«

Intervju z ljubljanskim županom: Z izkušnjami ugotoviš, da ko vse prodaš, nimaš ničesar več.

Objavljeno
03. januar 2014 21.17
Župan Ljubljane Zoran janković. Ljubljana 02,01,2014
Luka Jakše, Ozadja
Luka Jakše, Ozadja

Ljubljana – V ponedeljkovih Delovih Ozadjih objavljamo intervju z Zoranom Jankovićem, ki je okrcal namene vlade, da proda državna podjetja. Pravi, da »z izkušnjami ugotoviš, da ko vse prodaš, nimaš ničesar več«.

Nasprotuje tudi varčevalni politiki, slab se mu zdi projekt slabe banke, nepremičninski davek pa da je slabo pripravljen. Če bo vlada nadaljevala takšne ukrepe, »me ne bo več zraven, in to bom tudi javno povedal«, je jasen ljubljanski župan.

Ne verjame, da je bančna luknja, »ki so nam jo za plačilo 20 milijonov evrov izračunali tujci«, tako velika, in pravi, da so jo zakuhali bankirji, ker so odstopili od financiranja projektov sredi njihove izvedbe. Podobno, pravi, se je zgodilo tudi pri financiranju trgovskega dela Stožic, kjer so gradbincu odobrili 115 milijonov evrov posojila, a mu jih zadnjih petnajst niso izplačali.

– Ker so se bali, da bo luknja še večja? ga vprašamo. »Najprej so jih sto milijonov izplačali, potem pa so postali pametni. Madona, takšnega bankirja pa res ne rabiš,« je slikovito odgovoril Janković.

Pogovor bomo v celoti objavili v ponedeljkovem časopisu in na spletni strani (zavihek D zgodbe - Ozadja)