Zunanja igrišča prvi korak k teniškemu centru

Novi športni objekt, ki bi bil v Športnem parku Vič lahko zgrajen leta 2020, bo omogočal izvedbo mednarodnih tekmovanj.

Objavljeno
21. julij 2017 13.58
Gimnastični center
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Z ureditvijo treh zunanjih teniških igrišč bo občina v Športnem parku Vič napravila prvi korak k vzpostavitvi teniškega središča na tem območju. V prvi fazi bodo nadomestili igrišča, ki so bila porušena zaradi gradnje gimnastičnega centra.

Trenutno je v teku razpis za izbiro izvajalca, ki bo ob Gimnastičnem centru Ljubljana in treh obstoječih zunanjih teniških igriščih v Športnem parku Vič uredil še tri peščena igrišča za tenisače. Če ne bo zapletov z izbiro izvajalca in gradnjo, za katero bo imel izvajalec v skladu s pogodbo na voljo pet mesecev, bo tamkajšnji teniški klub po treh letih vendarle prišel do dela igrišč, ki so jih izgubili zaradi gradnje objekta za telovadce.

Pet mesecev za gradnjo

Preden so v začetku leta 2015 začeli graditi dolgo načrtovani gimnastični center, je bilo tam namreč devet zunanjih teniških igrišč. Zaradi novogradnje pa so jih morali šest odstraniti, kar je precej omejilo delovanje tamkajšnjega teniškega kluba. Sprva je kazalo, da bodo pomanjkanje občutili le nekaj mesecev, saj je javni zavod Šport Ljubljana že spomladi istega leta objavil razpis za gradnjo treh novih teniških igrišč z načrti, da bi graditi začeli že maja. A so razpis kmalu umaknili, saj so ugotovili, da za gradnjo potrebujejo gradbeno dovoljenje.

Nato je za leto in pol vse potihnilo. Šele konec lanskega leta je Šport Ljubljana pridobil gradbeno dovoljenje, tako zavod kot občina pa sta v proračunih za letos zagotovila 300.000 evrov. In v začetku julija je občina končno objavila razpis za gradbeno-obrtniška dela, ki jih bo moral izvajalec izvesti v petih mesecih. Dodatna igrišča bodo jugovzhodno od obstoječih, in sicer na površini dobrih 2000 kvadratnih metrov, obdana bodo s tri metre visoko ograjo in z možnostjo nočne osvetlitve. Kot je razvidno iz dokumentacije, bodo ob obstoječem objektu postavili tudi leseno teraso za gostinski vrt.

Natečaj za novo dvorano

Nova zunanja teniška igrišča bodo sicer le prvi korak k ureditvi Teniškega centra Ljubljana. Teniška dvorana je bila na tem območju predvidena že v podrobnem prostorskem načrtu, ki ga je občina za ŠP Vič sprejela leta 2013, projekt pa je lani umestila tudi v načrt razvojnih projektov in proračuna za obdobje 2017–2018. V občinski službi za razvojne projekte in investicije sicer ocenjujejo, da bi graditi lahko začeli leta 2019. Še prej bo treba pripraviti potrebno dokumentacijo: trenutno je v pripravi projektna naloga za izvedbo javnega arhitekturnega natečaja, sledi izdelava projektne dokumentacije, pridobitev upravnih dovoljenj in izbor izvajalca gradnje, navajajo.

Še vedno potekajo tudi odkupi potrebnih zemljišč. Po pojasnilih mestnega oddelka za ravnanje z nepremičninami je postopek odkupa ključnega zemljišča, velikega 3700 kvadratnih metrov, v zaključni fazi. V prihodnjem letu pa načrtujejo odkup še preostalih šestih zemljišč s skupno površino še dobrih 3000 kvadratnih metrov.

Odgovor na to, kakšna bo podoba novega športnega objekta, bo torej dal javni natečaj. Zakonodaja namreč določa, da je izvedba natečaja obvezna za javne objekte, katerih ocenjena investicijska vrednost presega 2,5 milijona evrov. Za Teniški center Ljubljana pa je po navedbah službe za razvojne projekte in investicije vrednost projekta ocenjena na 4,5 milijona evrov (z davkom). Kot še pravijo, v novem objektu načrtujejo štiri pokrita teniška igrišča s trdo podlago, prostore za spremljevalni program in še pet zunanjih teniških igrišč. Predvsem pa bo pridobitev to, da bo mogoče z ureditvijo centralnega igrišča s tribunami prostor preurediti za dvoboje.

Velika pričakovanja teniške zveze

Na občini še pravijo, da s Teniško zvezo Slovenije (TZS) nimajo sklenjenih nobenih dogovorov v zvezi s projektom. Kljub temu so pričakovanja zveze velika. Predsednik TZS Marko Umberger pojasnjuje, da so s poznavanjem mednarodnih standardov za teniška igrišča in dvorane že sodelovali pri pripravi strokovnih podlag za sprejetje prostorskih aktov za območje ŠP Vič. »Enako bomo pomagali pri projektiranju in gradnji centra. Tako na MOL kot na TZS so potrdili, da bo objekt v celoti financirala občina. Umberger poudarja, da so občini in županu hvaležni, da bodo tako podprli razvoj ljubljanskega in slovenskega tenisa.

»Od novega Teniškega centra Ljubljana pričakujemo veliko. Pridobili bomo prireditveni prostor, ki ustreza mednarodnim normativom za izvedbo profesionalnih turnirjev in članskih mednarodnih tekmovanj. Pridobili bomo pokrita igrišča s trdo podlago, ki so nujno potrebna za razvoj tekmovalnega tenisa. Dvorano bodo lahko za svojo vadbo uporabljali najboljši mladi tekmovalci iz ljubljanskih klubov, v preostalem času pa bo v dogovoru z MOL Teniška zveza Slovenije organizirala skupne priprave in treninge najboljših slovenskih igralcev in igralk vseh kategorij. V ta namen bomo lahko izkoristili tudi zgrajene kapacitete v sosednjem gimnastičnem centru,« se novega objekta, ki bi bil, če bo šlo vse po načrtih, lahko zgrajen leta 2020, veseli Marko Umberger. Dodaja, da imajo podobna centra že v Mariboru in Kranju, kjer izvajajo programe mladih reprezentanc, in napoveduje, da bo imela zveza v ljubljanskem objektu tudi svoj sedež.