Janković namesto na seji sveta na obisku v Dubaju

Sejo sveta bo vodil Aleš Čerin, četudi bodo na njej obravnavali za opozicijo izjemno sporni rebalans proračuna.

Objavljeno
20. januar 2014 11.34
Posodobljeno
20. januar 2014 12.15
Ljubljana, 18.5.2011, Peter Vilfan. Foto: Marko Feist
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Župan Zoran Janković ne bo vodil današnje seje mestnega sveta. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, se bo z delegacijo MOL od 19. do 22. januarja na povabilo gostiteljev mudil na uradnem obisku v Združenih arabskih emiratih.

Poleg župana sta v delegaciji še podžupanja Tjaša Ficko, katere glavna skrb je mednarodno povezovanje MOL, in Mateja Demšič, vodja mestnega oddelka za kulturo.  Na vprašanje, kakšen je namen obiska, so nam razložili, da gre za »krepitev sodelovanja med mesti«. V opisanem primeru gre za sodelovanje med Ljubljano in Dubajem ter Fudžajro. Kakšen bo morebitni »izplen« obiska, bomo najbrž izvedeli prihodnji teden na županovi tiskovni konferenci, že zdaj pa je jasno, da Jankovićeva opozicija v mestnem svetu te poteze ne odobrava. Stranka SDS nam je namreč poslala neke vrste protestno pismo, v katerem navaja, da bo današnja seja mestnega sveta že tretja zapored, ki je ne bo vodil župan.

Nerealen proračun

V glavni opozicijski stranki so prepričani, da čas obiska v tujini ni primeren, saj na januarski seji »njegova večina sprejema njegov osrednji predvolilni dokument – rebalans proračuna za leto 2014«. Sprašujejo se še, ali je njegova zaporedna odsotnost pokazatelj (ne)spoštovanja demokratične razprave predstavniškega organa ali pa celo beg pred demokratično razpravo.
Sodeč po številnih predlogih za umik točk dnevnega reda s seje in pisanju opozicijske SDS bi lahko županovo službeno pot v tujino šteli predvsem za spreten manever, saj se bo na zelo eleganten način izognil burni razpravi, ki so jo napovedali številni svetniki.

Županova predvolilna kampanja?

V SDS so tako prepričani, da župan Janković z rebalansom proračuna za leto 2014 že v januarju začenja predvolilno kampanjo. To utemeljujejo s tem, da so svetniki lani sprejeli kar dva rebalansa proračuna, kljub temu pa v tem mesecu sprejemajo novega, ki predvideva kar 91 milijonov več prihodkov kot v preteklem letu. Retorično se sprašujejo, kaj pomeni najvišji proračun MOL v zgodovini te občine in sedemkrat večja prodaja nepremičnega premoženja.
Nato si sami odgovorijo, da se Janković z javnim denarjem pripravlja na lokalne volitve. Hkrati ta proračun označujejo za najbolj nerealnega v županovem mandatu. Svetniška skupina SDS si upa celo trditi, »da je verodostojnost predloga rebalansa proračuna približno enaka verodostojnosti izjave župana Jankovića iz leta 2007, da za Stožice ne bo šlo niti evra davkoplačevalskega denarja«.  

Zahteve za umik točk

Zatem poudarjajo, da bodo na tokratni seji zahtevali umik 15. točke dnevnega reda, to je predloga sprememb odloka o ustanovitvi proračunskega sklada za odpravo posledic obremenitev okolja v MOL s predlogom za hitri postopek. Ta je glede na osnovni odlok iz leta 2007 abstrahiran do stopnje, ko se upravičeno postavlja pod vprašaj njegova vsebina, izvajanje in financiranje odloka. Po obstoječem odloku naloge, ki zadevajo sanacijo ogroženih vodovarstvenih območij, niso opravljene. Zato po njihovem sprememba odloka ni upravičena. Vsebinske nejasnosti predloga sprememb pa da vnašajo vprašanja obremenitev in onesnaževanja okolja v MOL s povzročitelji, ki so sestavina klene izvedbene politike MOL, ki bi morala najprej sama odpraviti vzroke onesnaževanja in ogrožanja okolja, ne pa da na osnovi lastnih generatorjev onesnaževanja in zgrešenih politik zahteva nove proračunske postavke za financiranje poškodb prizadetega prostora in okolja.

Sporna brezplačna urbana

Zatem opozarjajo na poskus župana, da svojim podpornikom iz skupine 'kluba 26' v zahvalo dodeli še brezplačno kartico urbano. Ob dejstvu, da gre za ljudi z visokimi pokojninami in da nekaterim MOL omogoča celo poceni varovana stanovanja, je tovrstna odločitev ob množici tistih, ki bi si zaradi gospodarskih razmer veliko prej zaslužili brezplačni prevoz, za SDS popolnoma nesprejemljiva.

Snemanje sej

Pozdravljajo pa spremembe poslovnika mestnega sveta, ki bodo zagotavljale, da bo javnost o njegovem delu obveščena tudi prek neposrednih prenosov sej na spletni strani, s pridobitvijo posnetkov sej na zahtevo in z drugimi oblikami zagotavljanja obveščanja javnosti. Obžalujejo le, »da so županu lahko odprli oči šele s postavitvijo svoje kamere v dvorano mestnega sveta«.

Kaj bo storil Vilfan?

Poleg naštetega je na seji pričakovati tudi vročo razpravo o dopolnjenem osnutku OPPN Stanovanjska soseska Koseze, pri kateri so v gradnjo stanovanj košarkarja Vlada Ilievskega, Roberta Pešuta Magnifica in podjetnika Petra Selakoviča vpleteni najvidnejši predstavniki LZJ z Zoranom Jankovićem in svetnikom Petrom Vilfanom na čelu. Ker je zadnji tudi sorodstveno povezan z Ilievskim (Vilfanova hčerka je poročena z Ilievskim) se poleg drugega postavlja tudi vprašanje kolizije interesov.
Vprašanje je namreč, ali se bo Vilfan (morda ga na sejo sploh ne bo) sam izločil pri glasovanju o umiku te točke z dnevnega reda oziroma pri glasovanju o sprejemu dopolnjenega osnutka OPPN za to sosesko. Če se ne bo, bo to najverjetneje v nasprotju s poslovnikom mestnega sveta (tako vejavnim kot tistim, ki ga bodo prav na januarski seji – če ne bo umaknjen iz procedure – spremenili v poglavju, ki govori o korupcijskih tveganjih).

Župan Janković se je s svojo nenavzočnostjo zaradi obiska v tujini sicer elegantno že izločil iz razprave, četudi je pod predlogom te točke formalno še vedno predlagatelj. Ali bo LZJ podprla predlog SDS za umik te točke z dnevnega reda, bo tako odvisno od podžupana Aleša Čerina oziroma navodil, ki jih je od Jankovića dobil kot nadomestni predsedujoči na januaraski seji sveta.