Župan Rokavec se požvižga na predpise

Na ministrstvu za finance so prepričani, da dokapitalizacija podjetja SVC z občinskim denarjem ni skladna z zakonodajo.

Objavljeno
30. januar 2015 21.34
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Ljubljana – Kljub utemeljenim pomislekom ministrstva je glasovalni stroj štirinajstih županovih svetnikov na izredni seji sprejel predlog letošnjega proračuna, ki predvideva 16,5 milijona prihodkov. Občina bo tako s tremi milijoni spet nezakonito dokapitalizirala občinsko gospodarsko družbo SVC.

Župan Franci Rokavec je v proračunu predvidel štirimilijonsko zadolžitev, h kateri finančno ministrstvo ne bo izdalo soglasja, in dva milijona evrov prihodkov od prodaje občinskega premoženja. Občini gre že tako slabo, da poleg nižinskega gozda v Litiji in parcel na Grbinu ter dvorišč, pločnikov, škarp in garaže na Litijski Dobravi med drugim prodaja tudi pasje igrišče, kar je po mnenju opozicijskih svetnikov skregano z zdravo pametjo.

Občina se ne more zadolžiti

Ker Rokavec zatrjuje, da patronatske izjave, s katerimi se je pri bankah zavezal za »stalno izpolnjevanje finančnih in pogodbenih obveznosti« za posojila, ki jih je najemal SVC, niso poroštvo, je svetnik Rudi Kozlevčar zaprosil za strokovno razlago finančno ministrstvo. V dokumentu, ki sta ga podpisali Marjetica Mahne in generalna sekretarka Saša Jazbec, piše, da je občina prezadolžena, zato ji soglasja za novo zadolžitev ne bodo izdali. Dokapitalizacija SVC s proračunskim denarjem ni skladna z javnofinančno zakonodajo in bi po državnih in evropskih predpisih o državnih pomočeh pomenila nedovoljeno pomoč. Občina ne more dajati poroštev drugim pravnim osebam, v katerih ima prevladujoč vpliv. Za izdano poroštvo se štejejo tudi patronatske izjave. Glede finančnih posledic danih poroštev z »obvezujočimi patronatskimi izjavami« se je občina »brezpogojno zavezala za stalno izpolnjevanje finančnih in pogodbenih obveznosti«, je prepričano ministrstvo.

Svetniki zavestno kršili predpise

Rokavec je povedal, da je občina ta teden prejela »pravno prakso« do patronatskih izjav in poroštev, ki je javnosti ni razkril. Razkril ni niti tega, kdo so »kompetentni strokovnjaki«, ki dajejo prav njemu. Odločen je, da bo občina razčistila z ministrstvom, saj gre za »nerazumevanje vprašanja«. Da županove patronatske izjave pomenijo poroštvo občine, je za Delo potrdil tudi priznani ekonomist Jože Mencinger.

Čeprav so dokument ministrstva prejeli vsi svetniki, so zavestno kršili predpise in podprli občinski proračun z nezakonito dokapitalizacijo vred. Občina je že pred leti s skoraj tremi milijoni evrov pomagala SVC. Iz gradiva direktorice Tatjane Kržišnik je jasno, da bo najpozneje prihodnje leto v shirano podjetje morala vložiti še najmanj 1,2 milijona. Kje bo Rokavec vzel denar, saj še ni plačal za šest milijonov lanskih računov in ima za pet milijonov neizdanih računov za opravljena asfalterska dela na cestah, povrhu je v letošnjem proračunu za najmanj štiri milijone nerealno načrtoval prihodke, pa je vprašanje, s katerim se bo moral že v četrtek ukvarjati občinski nadzorni odbor. Ta o proračunu ni izdal še nobenega mnenja, kar v drugih občinah ni v navadi.