Župan: Vse zakonito in po predpisih

Sprejetje proračuna: »Naj dokažejo, da je bilo v dvorani premalo svetnikov.«

Objavljeno
31. marec 2015 18.16
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – »Proračun je bil sprejet zakonito,« je dober teden po burni proračunski seji mestnega sveta na novinarski konferenci zagotovil župan Zoran Janković in ostro zavrnil očitke opozicijskih svetnikov, da sta bila pri odločanju o proračunskih odlokih za leti 2015 in 2016 kršena poslovnik in zakonodaja ter da sta proračuna zato neveljavna.

Občina je odloka o proračunih za to in prihodnje leto objavila v ponedeljkovem uradnem listu in od včeraj sta tako veljavna, župan pa že lahko sklepa nove pogodbe. Kot smo poročali, so svetniki SDS, SMC, ZL, NSi in SLS prejšnji teden napovedali, da bodo šli vse do ustavnega sodišča, saj so prepričani, da proračuna, ki sta bila sprejeta ob obstrukciji opozicije, pri čemer župan ni preveril prisotnosti navzočih na seji, nista veljavna. Župan Janković je včeraj dejal, da je presoja na ustavnem sodišču njihova pravica, a sam je prepričan, da opoziciji s tem ne bo uspelo, saj da sta bila proračuna sprejeta veljavno in zakonito.

»Preverjanje navzočnosti ni potrebno«

Kot je poudaril, so o proračunu glasovali trikrat: prvič po obstrukciji opozicije. Takrat je po trditvah opozicije v dvorani ostalo samo 21 oziroma 22 svetnikov, Janković pa trdi, da jih je bilo 23. Iz rezultatov glasovanja je razvidno, da jih je glasovalo le 21 (o letošnjem proračunu) oziroma 22 (o proračunu za prihodnje leto). Za sklepčnost je sicer potrebna prisotnost večine svetnikov, torej najmanj 23. Pred glasovanjem župan kljub napovedani obstrukciji petih opozicijskih strank navzočnosti ni preveril. Sodeč po posnetku je to nazadnje storil dobri dve uri pred glasovanjem o proračunu, ko je bilo v dvorani 36 svetnikov, nato pa so bili vsi amandmaji in na koncu oba odloka o proračunu skupaj z dopolnili sprejeti brez preverjanja navzočnosti.

Zakaj Janković po tistem, ko je opozicija napovedala obstrukcijo, ni ponovno preveril navzočnosti? »Ni se mi zdelo potrebno. Ne vem, zakaj bi se mi zdelo potrebno, ker je bilo pri tej točki prijavljenih 36 svetnikov,« je dejal župan in dodal, da so ob napovedi obstrukcije vedeli, da bo v dvorani ostalo 23 svetnikov koalicije, ki niso napovedali obstrukcije. »Če bi kdo od tistih, ki so napovedali obstrukcijo, dvomil o sklepčnosti, je po poslovniku dolžan zahtevati preverjanje sklepčnosti,« je še dejal župan, ki poziva opozicijo, naj dokaže, da v dvorani ni bilo 23 svetnikov. Video posnetek ob glasovanju namreč ne kaže celotne dvorane, pač pa le izid glasovanja.

»Ponovno glasovanje je že bilo opravljeno«

Drugič je mestni svet o proračunu po opozorilu svetnice Mojca Kucler Dolinar, da pri prvem glasovanju ni bila zagotovljena sklepčnost, glasoval kar med obravnavo stanovanjskega programa. Po mnenju opozicije takšno glasovanje ne zdrži, saj bi ga moral predlagati svetnik, in ne župan, hkrati pa ga ne bi smeli izvesti sredi naslednje točke. Temu glasovanju sicer niti Janković niti podžupan Aleš Čerin nista namenila posebne pozornosti. Čerin je poudarek dal tretjemu glasovanju, v katerem so svetniki podprli mnenje statutarno-pravne komisije, da je bil postopek sprejetja proračuna veljaven: »Sejo smo prekinili, da bi razčistili kakršenkoli dvom o sprejemanju proračuna. Pobudniki zahtevajo ponovno glasovanje. Jaz pravim, da je bilo ponovno glasovanje že opravljeno. Volja svetnikov je najbolj pomembna.« Kot smo poročali, je mnenje komisije na koncu podprlo 22 svetnikov, proti jih je glasovalo 12.

Janković je zavrnil tudi očitke opozicije o nedemokratičnem vodenju seje in tem, da ni dopuščal razprave, kar je utemeljil s podatkom, da je bilo pri proračunski točki opravljenih kar 61 razprav o amandmajih. Župan trdi, da se pri vodenju sej mestnega sveta »striktno drži poslovnika«, poskuse opozicije pa pripisuje temu, da »hočejo ustaviti razvoj Ljubljane«. Na vprašanje, kako trdna je njegova koalicija ob dejstvu, da svetnica SD Irena Kuntarič Hribar, ki naj bi bila med prvim glasovanjem odsotna, tudi na drugih dveh ni glasovala za proračun, pa Janković odgovarja: »Vsak ima pravico, da glasuje po svoji vesti in svoji volji.«