Marentič premagal dosedanjega župana Verbiča

Postojna: v ponovnem štetju dva glasova razlike. Očitki o nepravilnem delovanju komisije.

Objavljeno
24. oktober 2014 00.30
 K. Ž., Nova Gorica
K. Ž., Nova Gorica
Postojna − Saga s ponovnim štetjem volilnih glasovnic v postojnski občini je končana, saj je postojnska občinska volilna komisija pravkar potrdila, da je bil za novega župana na nedeljskih lokalnih volitvah v drugem krogu izvoljen Igor Marentič, in to z dvema glasovoma prednosti.

Po besedah predsednice občinske volilne komisije Mateje Geržina so bile na štirih voliščih sicer ugotovljene kršitve, ki pa niso vplivale na izid postopka, zaradi katerega bi bilo treba razveljaviti in ponoviti volitve. »Marentič je dobil 3319 glasov volivcev, Verbič pa 3317,« je povedala Mateja Geržina.

Na enem od volišč je komisija ugotovila napačno štetje glasov, na drugem je bila ena glasovnica neveljavna, in ne veljavna, kot je bilo sprva priznano, na tretjem volišču je bila oddana ena glasovnica manj, kot je bilo volivcev, na četrtem pa ena več, je o kršitvah povedala Geržinova.

Zahtevo za ponovno štetje glasovnic je vložil volilni štab dosedanjega župana Jerneja Verbiča. Občinska volilna komisija se je nato v sredo odločila, da zahtevi ugodi, in ponovno pregledala glasovnice na vseh tridesetih voliščih. Postopek je potekal v veliki tajnosti in ob varovanju varnostnikov, na facebooku pa so bili celo objavljeni pozivi k demonstracijam zaradi očitkov o nepravilnem delu občinske komisije.