Nova politika na Ptuju, a nihče ne ve, kakšna

Obeta se nenavadna koalicija s SD in SDS.

Objavljeno
20. oktober 2014 00.23
hišo.
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj – »Nikogar na občini ne bomo odpustili. Le drugače bomo delali,« je novi ptujski župan Miran Senčar zavrnil grožnje iz nasprotnega tabora v predvolilni kampanji. »To je nova energija, okrog nas je zbranih veliko ustvarjalnih in sposobnih ljudi.«

Pred ptujsko mestno hišo, kjer je novi župan le dobro uro po zaprtju volišč dajal izjave za medije, je prišel dosedanji župan Štefan Čelan, mu segel v roko in čestital za zmago: »Če so volivci tako hoteli, je tako tudi prav.« Pred tem je bilo v hotelu Mitra v starem mestnem jedru, kjer imel Senčar volilni štab, izredno živo in nagneteno. Senčarju so čestitali trije letošnji županski kandidati, tam smo med drugim slišali, da naj bi Vlasta Stojak, kandidatka SD, postala podžupanja. Le koalicija ob novem županu je bila nenavadna, ko sta ob njem hkrati stala Dejan Levanič (SD) in Miroslav Luci (SDS), ptujski župan izpred dvanajstih let. Senčar bo s podpornimi strankami imel v občinskem svetu večino in mu torej ne bo prav težko voditi občinske politike. Ta bo menda drugačna od sedanje, vendar še nihče natančno ne ve, kakšna naj bi bila ali kakšna bo v resnici.

Volilni rezultat je ublažil predvolilno napetost, ki je na Ptuju dosegla vrhunec z grožnjo s smrtjo Čelanu. »Nizkih udarcev sem vajen. Upam, da delitve iz kampanje ne bodo pustile posledic. Pomagali bomo novemu županu. Čim prej bo treba sprejeti proračun, da ujamemo denar nove evropske finančne perspektive,« je hitel pojasnjevati Čelan. Poraz je sprejel nekako tako, kot da bi ga pričakoval: »Najbolj srečen je moj 11-letni sin, ki me je dve leti nagovarjal, naj ne kandidiram.« A tudi Miran Senčar kakšne posebne evforije ob zmagi ni pokazal. Na vprašanje, ali bo prevetril Čelanovo vodenje občine v ducatu let, pa je odvrnil le, da to zdaj ni pomembno (čeprav je vso kampanjo gradil prav na tem).