Kranjski triler: v ponedeljek se bodo resetirali

Napeta predvolilna kampanja in podaljšani čas glasovanja na dveh voliščih. Zmagovalec je Boštjan Trilar.

Objavljeno
20. oktober 2014 09.34
Kandidat za župana Boštjan Trilar v svojem štabu. Kranj 19. oktober 2014.
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj − Kot zadnji v Sloveniji so po štetju, ki se je močno zavleklo, dobili novega župana tudi v Kranju, 46-letnega Boštjana Trilarja, predsednika sredi julija ustanovljene stranke Več za Kranj, katerega izvolitev so pred drugim krogom podprli tudi SMC, Desus in SD.

Napetost je bilo sinoči čutiti zlasti v Bogatajevem štabu v restavraciji, iz katere je dišalo po pečenem mesu. Dokler nekaj čez 21. uro ni prišel Mohor Bogataj z ženo Branko, sta moška na vratih preprečevala vstop novinarjem, šele po posredovanju Bogatajevega svetovalca Milana Podgorška so smeli vstopiti snemalci in fotografi. Bogataj je v izjavi povedal, da take predvolilne kampanje (sam je bil udeležen v petih), polne nizkih udarcev in pamfletov, še ni doživel. »Bil sem razočaran, ampak tako je življenje,« je dejal.

Podkupovanje volivcev

Kot smo že poročali, je bila kampanja v drugem krogu začinjena z ovadbami: zaradi podkupovanja volivcev s čevapčiči prav iz prej omenjene restavracije je Trilar najprej ovadil Bogataja, nato je še Bogataj zaradi krive ovadbe in podkupovanja volivcev s kemičnimi svinčniki ovadil Trilarja. V gostišču, kjer naj bi v zameno za glas Bogataju volivce pogostili z brezplačnimi čevapčiči v lepinji, smo sinoči opazili tudi Alojza Ješeta iz SLS, ki se mu kot prvemu na listi ni uspelo uvrstiti v mestni svet, kajti s preferenčnimi glasovi ga je prehitel ravnatelj kranjske gimnazije Franci Rozman.

Glasovali so za spremembe

Trilar je volilne izide čakal v kavarni, v prvi izjavi po objavi delnih neuradnih izidov pa se je zahvalil volivcem, ker so, kot je dejal, glasovali za spremembo. Zmaga je bila po njegovem tesna zaradi nizke, komaj 31-odstotne volilne udeležbe. »Kranjčani so se odločili za spremembo, spremembo na bolje. V Kranju je treba z učinkovitimi sredstvi zagotoviti razvoj, medtem ko je Bogataj zagovarjal trenutne razmere,« je Trilar komentiral razlike v programih. Glede kazenskih ovadb je novi župan prepričan, da so bile nujne, ker se »je tako lahko zagotovila transparentnost in legalnost volitev, kajti po vložitvi kazenskih ovadb so se razmere umirile ... V ponedeljek pa je nov dan in vsi se bomo resetirali, stekle bodo priprave na ustanovno sejo mestnega sveta, prav tako pogovori o organizaciji mestne uprave,« je še napovedal.