V Radencih nove volitve za svetnike

Leljakova civilna iniciativa bo v Radencih sprožila nadomestne volitve v občinski svet

Objavljeno
22. oktober 2014 19.12
ige_Janez Rihtarič, direktor KZ Radgona.
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Radenci - Kaže, da bodo v nekaj čez 5200-glavi in po zdravilišču poznani občini Radenci za dva občinska svetnika morali opraviti nadomestne volitve. Civilna iniciativa, ki je z 291 prejetimi glasovi za občinske svetnike dosegla največje število le-teh (drugo uvrščeni Desus jih je prejel 270) in ima zagotovljena dva občinska svetnika, bi namreč rada več svetniških mest. Ker ostajajo zgolj pri dveh, se bosta njihova izvoljena mestna svetnika po mandat vrnila.

»Njuni odstopni izjavi že imamo, vendar se moramo še pozanimati o tem, kakšni so postopki,« je brskalec po arhivih Udbe Roman Leljak, županski kandidat civilne iniciative, ki je volitve v drugem krogu izgubil za 129 glasov, odgovoril na naše vprašanje, ali z odstopi mislijo resno. »Da. Odstopila bosta,« je povedal tudi Ivan Rihtarič, znani pomurski doktor zgodovine, ki je tudi član iniciative in predlagatelj Leljaka za župana.

Predsednik državne volilne komisije Dušan Vučko pravi, da svetnika lahko odstopita šele takrat, ko bosta prej potrjena. Pred tem govoriti o kakršnihkoli izjavah je brezpredmetno, pravi: »Uradno bosta, če bosta, odstopila takrat, ko bosta občinskemu svetu kot potrjena občinska svetnika pisno vrnila mandat«.

Po tem, je še razložil Vučko, se bodo »po večinskem sistemu v volilni enoti, kjer sta kandidirala, morale razpisati nadomestne volitve«. Te bodo po žepu udarile občinski proračun. Stari-novi župan Radencev Janez Rihtarič pravi, da je za takšne reči sicer škoda metati denar skozi okno: »Vsak se ima pravico o sebi odločiti, kot si želi. Izvoljena sta bila kot občana, a če ne želita sodelovati v mestnem svetu, bosta pač odstopila. Zagotovo pa za občino to ne bo majhen strošek in prepričan sem, da je škoda denarja za takšne stvari. Je pa takšno početje, žal, značilnost določenih ljudi«.

Ker sta v občinski svet izvoljena predstavnika civilne iniciative v Radencih kandidirala vsak v svoji volilni enoti, bodo morale biti nadomestne volitve razpisane v vseh (dveh) radenskih volilnih enotah.